Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Tbilisyje tūkstančiai žmonių susirinko prie parlamento, nepaisant valdžios perspėjimų

Tūkstančiai protestuotojų sekmadienio vakarą susirinko prie parlamento Tbilisyje į mitingą prieš prieštaringai vertinamą vadinamąjį užsienio agentų įstatymo projektą, nors vyriausybės pareigūnai įspėjo apie areštus.
GIORGI ARJEVANIDZE / AFP
GIORGI ARJEVANIDZE / AFP

Sakartvelą jau kuris laikas drebina protestai dėl siūlomo įstatymo projekto, kurį oponentai pasmerkė kaip panašaus represinio teisės akto Rusijoje, kuriuo Maskva slopina kritikus ir siekia užgniaužti nepriklausomą žiniasklaidą, analogą.

Protestuotojai rinkosi nuo 22 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku, daugelis žadėjo budėti visą naktį, įsiutę dėl įstatymo projekto, kuris, jų manymu, sužlugdys Sakartvelo siekį įstoti į Europos Sąjungą.

Protestuotojai, nešini ES ir Sakartvelo vėliavomis, įsiveržė į pagrindinį Rustavelio prospektą likus kelioms valandoms iki tolesnio įstatymo projekto svarstymo.

Pirmadienį prie parlamento dar buvo apie 1 tūkst. protestuotojų.

Valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ ketina priimti įstatymo projektą šią savaitę.

Antradienį parlamente vyks trečiasis ir galutinis įstatymo projekto svarstymas.

Pirmadienį jis įveikė komitetų balsavimą, kuris yra paskutinis žingsnis prieš balsavimą parlamente.

Praėjus kelioms dienoms po to, kai kai kurie aktyvistai pranešė apie persekiojimą, Sakartvelo prezidentė Salomė Zurabišvili įspėjo protestuotojus saugotis provokacijų.

Pareigūnai įspėjo, kad sulaikys tuos, kurie bandys blokuoti parlamentą, ir daugelis tikėjosi, kad protestas bus išsklaidytas, jei žmonės liks visą naktį.

Tačiau protestuotojai, kuriems jau keletą savaičių vadovauja jauniausi kartvelai, atrodė pasiryžę užkirsti kelią įstatymo projekto įsigaliojimui.

Pirmadienį aplink parlamentą buvo uždaryta dalis pagrindinio Tbilisio Rustavelio prospekto.

Šimtai riaušių policijos pareigūnų išsirikiavo gatvėje už parlamento, tarp jų ir protestuotojų kilo susirėmimų.

„Mes, studentai, nematome ateities su šiuo Rusijos įstatymu“, – sakė 20-metė Nadežda Poliakova, kuri gimė ir užaugo Sakartvele, bet priklauso rusų etninei grupei. 

„Esame su Europa“, – pridūrė ji.

Įvairių Tbilisio universitetų studentai paskelbė streiką, sakydami, kad nuo pirmadienio neis į paskaitas.

„Esu įsiutęs“

Sekmadienio protestas įvyko kitą dieną po to, kai Sakartvelo sostinės centrinėje Europos aikštėje susirinko dešimtys tūkstančių žmonių.

Daugiau nei dešimtmetį valdžioje esanti „Sakartvelo svajonė“, nepaisant protestų, ketina priimti šį įstatymą.

Vidaus reikalų ministras Vachtangas Gomelauris įspėjo, kad už parlamento blokavimą gresia iki ketverių metų laisvės atėmimo bausmė pagal straipsnį, kuriuo pareigūnai iki šiol nesivadovavo, bet dabar taikys „prieš įstatymų pažeidėjus be jokių išimčių.“

Dauguma protestuotojų, susirinkusių prie parlamento, teigė neketinantys atsitraukti ir tikėjosi ramios nakties.

„Aš nesiruošiu niekur eiti. Tai jau 35-oji mano protesto diena ir aš būsiu čia visą naktį, – sakė studentas Vachtangas Ruchaja. – Esu toks piktas ir įsiutęs.“

Protestų veidas – jaunoji Sakartvelo karta, daugelis protestuotojų studijuoja universitetuose arba dar mokosi mokyklose.

„Mes nebijome. Esame Z karta ir esame kartvelai“, – sakė devyniolikmetė Nino, kuri nenorėjo nurodyti savo pavardės, nerimaudama dėl mamos, dirbančios valstybiniame sektoriuje.

Balandžio pradžioje „Sakartvelo svajonė“ netikėtai vėl pateikė įstatymo projektą parlamentui, kurio anksčiau buvo atsisakyta dėl didžiulio visuomenės pasipriešinimo.

„Neturime kito pasirinkimo“ 

Nuo tada valdančiosios partijos pirmininkas milijardierius Bidzina Ivanišvilis paskelbė nevyriausybines organizacijas vidiniu priešu, apkaltino jas dirbant užsienio vyriausybėms ir rengiant revoliuciją.

Protestuotojai kaltina vyriausybę, kad ši buvusi sovietinė šalis grįžta į Maskvos įtakos zoną ir meluoja žadėdama ateitį ES.

„Jaučiu, kad neturime kito pasirinkimo, kaip tik būti čia“, – teigė 39-erių gydytoja Ana Magradzė.

Ji norėjo, kad jos vaikai augtų „europietiškoje šalyje“, kuri nėra Rusijos įtakos zonoje.

Pasak A. Magradzės, šis klausimas yra ypač opus, nes jos vyras yra kilęs iš Sakartvelo separatistinio Abchazijos regiono, kurį nuo 2008 metų karo kontroliuoja Rusija. Nuo to laiko jis nebuvo grįžęs į gimtąjį Suchumį.

Prie protestų taip pat prisijungė dalis Sakartvele gyvenančių rusų pabėgėlių. 

„Esu iš Rusijos, žinau šio įstatymo pasekmes“, – sakė 38-erių Ivanas, gyvenantis Sakartvele nuo tada, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Jo draugas ukrainietis Serhijus sakė nenorintis, kad Sakartvelas virstų „dar viena Rusija ar Baltarusija“.

Proeuropietiška Sakartvelo prezidentė S. Zurabišvili, nesutarianti su vyriausybe, įspėjo protestuotojus būti budrius.

„Noriu kreiptis į jus [protestuotojus], kad žinotumėte, jog (...) Yra tam tikrų planų, kurie iš tikrųjų nepasiteisins, tačiau yra planų organizuoti provokacijas ir įtraukti jus“, – sakė ji, nesileisdama į detales.

„Todėl būkite labai atsargūs, tačiau tai nereiškia, kad reikia bijoti“, – pridūrė ji.

Balandžio 30 dieną pareigūnai išvaikė protestą, panaudoję vandens patrankas ir ašarines dujas.

Pastarosiomis dienomis pagrindiniai aktyvistai pranešė, kad juos persekioja nepažįstami asmenys, o kai kurių jų namai ir biurai apklijuoti plakatais su užrašu „užsienio agentas“.

„Sakartvelo svajonė“ teigia, kad įstatymo projektu siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Tačiau nevyriausybinės organizacijos, opozicija ir protestuotojai teigia, kad tikrieji vyriausybės tikslai yra kontroliuoti ir atsikratyti kitaminčių. 

Jie taip pat teigia, kad įstatymo projektas parengtas specialiai prieš rudenį vyksiančius rinkimus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius