-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tibeto nepriklausomybę „išgalvojo“ britai, teigia Kinijos tibetologai

Tibeto nepriklausomybę „išgalvojo“ britai, teigia Lietuvoje viešintys Kinijos tibetologai.
Ant kalno ištiesta milžiniška thangka
Ant kalno ištiesta milžiniška thangka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot Kinijos socialinių mokslų akademijos (CASS) generalinio sekretoriaus pavaduotojo, Tibeto istorijos ir kultūros mokslo centro direktoriaus Hao Shiyuano, šiame Kinijai priklausančiame Himalajų kalnų regione žmogaus teisės užtikrinamos pakankamai, ir prieš Kinijos politiką čia protestuoja tik Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos „propagandos“ suklaidinti žmonės.

„Dalai Lama aiškina, kad Tibetas yra nepriklausoma šalis, okupuota Kinijos. Ši propaganda kilo iš Tibeto nepriklausomybės, kurią XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje išgalvojo britai, kai jų armija įsiveržė į Kiniją. Dabar britai pripažįsta istorines klaidas ir teigia, kad nėra tokio dalyko kaip Tibeto nepriklausomybė“, – pirmadienį per spaudos konferenciją dėstė H.Shiyuanas.

Anot jo, Dalai Lama naudojasi savo kaip dvasinio Tibeto lyderio autoritetu įrodinėdamas Tibeto budistų vienuoliams, kad šis autonomiją turintis regionas yra okupuotas.

„Vienuoliai gerbia jį ir jo klauso, o jis naudojasi tuo įtraukdamas juos į politinę veiklą. Dėl to kai kurie jauni vienuoliai klaidinami, jie eina į gatves ir užsiima plėšimu, niokojimu ir kita nelegalia veikla kaip protestai gatvėse. (...) Bet lamos, įtraukti į tokias veiklas, atstovauja tik daliai lamų ir vienuolių, jie negali atstovauti viso Tibeto budizmo išpažinėjų paveikslo“, – aiškino tibetologas.

H.Shiyuanas tvirtino, jog nuo to laiko, kai valdžią Tibete užėmė Kinija, per daugiau nei pusę amžiaus ekonominio-socialinio vystymosi bei žmogaus teisių užtikrinimo srityse regione nuolat vyko progresas, esą ypač daug nuveikta per pastaruosius 30 metų. Jis pabrėžė, kad atėjus kinams, pagerėjo tibetiečių ekonominės ir socialinės gyvenimo sąlygos.

„Vakaruose žmogaus teisės dažniau aiškinamos kaip individuali laisvė, tuo metu Kinijoje, turinčioje 1,3 mlrd. gyventojų, žmogaus teisės labiau suvokiamos kaip kolektyvinės. Kinijos valdžia deda didžiules pastangas užtikrinti, kad reformų teikiama nauda pasiektų visus jos gyventojus“, – kalbėjo jis.

Paklaustas, kodėl apie situaciją Tibete Lietuvoje pasakoja atvykėliai iš Kinijos, H.Shiyuanas atsakė, jog tibetiečiai – taip pat Kinijos piliečiai. Tibeto vėliavą per spaudos konferenciją išskleidusiam Lietuvos Tibeto laisvės rėmimo grupės atstovui Robertui Mažeikai svečias pareiškė, kad to nesuprantant, „kvaila“ užsiimti tokiomis akcijomis.

„Jūs rimtai klystate, nes Tibetas yra autonominis Kinijos regionas, ir visi, gyvenantieji ant to plokščiakalnio, yra kinai. Jei negalite to suvokti, jums trūksta kokybiško pagrindo užduodant tokį klausimą. Mes visi – Kinijos piliečiai, manau, kad tas pats yra Lietuvoje. (...) Užsiimti tokia veikla, kuri jums pačiam nelabai aiški, gana kvaila“, – pareiškė tibetologas.

R.Mažeika savo ruožtu pavadino tokią Kinijos tibetologų poziciją propaganda ir neteisybės skleidimu.

Anot jo, tenka apgailestauti, kad Lietuva nesugeba pasikviesti Dalai Lamos, kurį pasikvietė estai, bet priima Kinijos ambasados atsivežtus „komunistus“, tarp jų – ir Kumbumbo vienuolyno administracinio komiteto direktoriumi pristatomą etninį tibetietį Zongkangą.

„Tai, kad Tibeto problemas pristato tibetiečiai, ir kad tas vienuolis vargšas atvežtas čia pasodintas, kad lyg atstovauja Tibetui – visiška netiesa, demagogija ir Kinijos propaganda“, – BNS sakė R.Mažeika.

„Tai tikrai gėda – tuo metu, kai kitos valstybės sugebėjo pasikviesti Dalai Lamą, tarkime, Estija, mes pasikvietėme šituos žmones, kurie sako netiesą. Tai nėra tiesos ieškojimas – į klausimą apie politinius kalinius jie kalba apie gerinamas sąlygas Tibete. Nieko panašaus. Nė viena tarptautinė žmogaus teisių organizacija negalėjo atlikti 2008 metų sukilimo tyrimo. Tibetas kasmet uždaromas prieš kovo 10-ąją baiminantis protestų – nei žurnalistai, nei tyrėjai negali patekti“, – kalbėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius