-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas vadina avariją Rusijos hidroelektrinėje technogenine

Tyrimų komitetas prie Rusijos prokuratūros pirmadienį pranešė, kad labai didelės avarijos Sajanų-Šušensko hidroelektrinėje, nusinešusios 69 žmonių gyvybes, priežastis buvo technogeninio pobūdžio, ir visiškai atmetė teroro akto versiją.
Sajanų-Šušensko hidroelektrinė po nelaimės
Sajanų-Šušensko hidroelektrinė po nelaimės / „Scanpix“ nuotr.

„Nustatyta, kad avarija buvo technogeninio pobūdžio. Konkrečios avarijos priežastys bus nustatytos per tyrimą. Teroro akto versiją tyrėjai visiškai patikrinto ir atmetė“, – sakoma komiteto oficialiame pranešime.

Praėjusios savaitės pabaigoje atsakomybę už avariją prisiėmė Čečėnijos kovotojai, bet Kremliaus pareigūnas pavadino šiuos pareiškimus idiotiškais.

Baudžiamoji byla dėl avarijos, įvykusios rugpjūčio 17 dieną, buvo iškelta pagal straipsnį „Darbo taisyklių sąlygų pažeidimas“.

Tyrimų komisijos atstovai, tirdami avarijos priežastis, paima hidroelektrinės techninę dokumentaciją ir agregatus. Vyksta specialistų apklausa, sakoma Tyrimų komiteto pranešime.

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos duomenimis, per avariją dėl hidrosmūgio sugriuvo antrasis hidroagregatas, todėl išvirto sienos ir įgriuvo mašinų salės stogas, salė buvo užtvindyta. Užtvanka nenukentėjo. taip pat užtvindytos gamybos patalpos, esančios po mašinų sale, generatorių valdymo sistemose įvyko trumpasis jungimas.

Hidroelektrinės savininkės energetikos bendrovės „RusGidro“ valdybos narys Rustemas Chamitovas pirmadienį  paneigė pranešimą, kad avarija galėjo įvykti atliekant remonto darbus elektrinėje.

Tokią informaciją Rusijos informacijos agentūros pranešė pirmosiomis dienomis po avarijos, remdamosi Tyrimų komiteto atstovu. „Didelių remontų nebuvo“, – sakė R.Chamitovas per konferenciją telefonu.

Pasak jo, visi hidroagregatai, išskyrus šeštąjį, avarijos dieną veikė. Šeštąjį agregatą, suremontuotą anksčiau, buvo rengiamasi paleisti tos dienos vakarą.  „Visi agregatai gerai veikė“, – sakė R.Chamitovas.

Jis negalėjo patikslinti, kada tyrimo komisija, kuri nagrinėja kelias versijas, paskelbs pirmines įvykio priežastis.  Gelbėjimo operacija hidroelektrinėje baigta. Tyrimo ir NSM duomenimis, tikrai žinoma, kad yra 69 žuvusieji, jų tapatybė nustatyta. Kol kas nežinomas šešių elektrinės darbuotojų likimas. Iš viso elektrinėje dirbo daugiau kaip 300 darbuotojų ir daugiau kaip 60 darbininkų pagal rangos sutartis.

„Tai labai didelė netektis“, – sakė apie aukas „Rus Gidro“ vadybininkas R.Chamitovas.

Žuvusiųjų šeimoms „RusGidro“ išmokės po 1 mln. rublių, dar 1 mln. rublių bus išmokėtas žuvusiųjų ir dingusių be žinios šeimoms iš Rusijos federalinio iždo.

„RusGidro“ valdybos narys negalėjo tiksliai pasakyti, kada bus suremontuota hidroelektrinė. Anksčiau bendrovė sakė, kad jau 2010 metais pradės naudoti tris iš 10 hidroagregatų, kurių kiekvieno galingumas – 640 megavatų.

Savo ruožtu energetikos ministras Sergejus Šmatko neatmetė galimybės padidinti kiekvieno agregato galingumą. Įrenginių gamintoja „SilMaš“ pranešė, kad pasirengusi tai padaryti. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius