Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukraina siūlo alternatyvą „South Stream“ dujotiekiui

Ukraina pasiruošusi pasiūlyti savo dujų vamzdynų pralaidumo padidinimo projektą, kuris galėtų tapti alternatyva rusų planuojamam statyti dujotiekiui „South Stream“, pareiškė Ukrainos premjeras Nikolajus Azarovas.
Mykola Azarovas
Mykola Azarovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Ukraina

„Neseniai iškėlėme dar vieną idėją, kuri būtų tam tikra alternatyva „Pietiniam srautui“: modernizuoti mūsų pietinius dujotiekius, kurie leistų į tą patį ES (Europos Sąjungos) tašką, konkrečiai į Bulgarijos miestą Burgasą, transportuoti tokį pat kiekį dujų, kurį Rusija ketina tiekti „Pietiniu srautu“, – N.Azarovas sakė antradienį Kijeve vykusioje spaudos konferencijoje.

Pasak premjero, siūlomas projektas tebėra techninio derinimo stadijoje.

„Mes jį iškėlėme, pasakėme, kad esame pasiruošę, derybos vyksta“, – pridūrė jis.

N.Azarovas taip pat nurodė, kad Kijevas palaiko nuolatinius ryšius su ES atstovais, tariantis dėl Ukrainos dujų magistralių sistemos modernizacijos projekto.

„Mes nuolat palaikome kontaktus dėl šio klausimo. Europos Sąjunga labai susidomėjusi, tačiau leiskit priminti, kad šį klausimą sprendžiame dar tik keturis mėnesius. Per mėnesį įvyksta po kelis aukščiausio lygio susitikimus dėl šios temos. Tai byloja apie ES susidomėjimą“, – aiškino premjeras.

Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius birželio pradžioje paskelbė esantis pasiruošęs įsteigti dujų tiekimo konsorciumą, siekiant padidinti gamtinių dujų tranzito į Europą apimtis iki 200 mlrd. kubinių metrų per metus. Pasak jo, sukūrus bendrą įmonę, kurioje dalyvautų ES ir Rusija, būtų galima pradėti tiesti per Ukrainą vamzdyną, kuris užtikrintų didesnes dujų tiekimo apimtis, reikalingas Europai. Dujų tranzito per Ukrainą į Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) ir ES šalis apimtys pernai sudarė 95,82 mlrd. kubinių metrų – 19,9 proc. mažiau, nei 2008 metais.

Ukrainos magistralinių dujotiekių ir požeminių dujų saugyklų sistemą eksploatuoja kompanija „Ukrtransgaz“, kuri yra valstybinės bendrovės „Naftogaz Ukrainy“ dukterinė įmonė. Bendras jos dujotiekių ilgis – 37,1 tūkst. kilometrų, o 12 požeminių dujų saugyklų bendra talpa – 31 mlrd. kubinių metrų.

Dujotiekį „South Stream“, kuris turi aplenkti Ukrainos teritoriją, planuojama tiesti per Juodąją jūrą į Pietų ir Centrinės Europos šalis.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius