-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ukrainoje už grotų mirė Rusijos propagandos skleidėjas: ar tikrai buvo nužudytas?

Lietuvoje imta platinti sąmokslo teoriją apie knygų autoriaus, filmų kūrėjo, vaizdo tinklaraštininko amerikiečio Gonzalo Liros mirtį. Ukrainoje apsigyvenęs vyras pritarė Rusijos invazijai ir pernai buvo už tai suimtas, o paleistas už užstatą bandė pabėgti. Galiausiai vėl atsidūrė už grotų, kur sausio pradžioje mirė nuo pneumonijos. Nepaisant to, skelbiama, neva jis buvo nužudytas už prezidento Volodymyro Zelenskio kritiką.
Gonzalo Lira
Gonzalo Lira / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Nuspėjo, kad kalėjime mirs

Ši informacija prieš porą savaičių buvo pranešta viename Lietuvos tinklalapyje. „Ukrainos kalėjime už tai, kad kritikavo Nausėdos draugą Zelią nužudytas JAV žurnalistas Gonzalo Lira (kalba netaisyta – red. past.)“, – skelbė žinutės, kurį sudarė tik šis pavadinimas ir pora įrašų iš „X“, antraštė.

„G.Lira tapo dar viena nekalta V.Zelenskio drakoniškos diktatorystės auka, – tvirtino vienas „X“ vartotojas. – Viename iš paskutinių vaizdo įrašų kalbama, kaip jis mirs Ukrainos kalėjime.“

Ekrano nuotr. iš laisvas.info/Ir Lietuvoje aiškinama, esą Gonzalo Lira buvo nužudytas, nors už grotų jį pakirto pneumonija
Ekrano nuotr. iš laisvas.info/Ir Lietuvoje aiškinama, esą Gonzalo Lira buvo nužudytas, nors už grotų jį pakirto pneumonija

Jo pasidalintame beveik 15 min. trukmės vaizdo įraše vyras pasakoja, kaip buvo išleistas iš kalėjimo už užstatą. Teisėjas taip pat nurodė neišvykti ne tik iš šalies, bet ir iš miesto (G.Lira gyveno Charkive). Iš pradžių buvo paimti abu pasai (vyras turėjo du – JAV ir Čilės), bet vėliau juos atgavo.

Prieš kamerą G.Lira pasakoja neabejojantis, kad bus nuteistas 5–8 metams nelaisvės dėl savo įrašų „YouTube“. Pateiktuose kaltinimuose prokuroras esą pripažino, kad vyras nepadarė jokių nusikaltimų kitam žmogui ar kieno nors nuosavybei ir kad „jo nusikaltimai yra žodžio nusikaltimai – dalykų, kurie nepatinka vyriausybei, sakymas“.

„Patekti į pataisos darbų koloniją ir ten mirti, nes man 55-eri ir turiu problemų su širdimi, – taip G.Lira apibrėžė vieną iš laukiančių pasirinkimų. – Labai ilgai negyvensiu, 5–8 metai kalėjime reiškia, kad ten ir mirsiu. Spėju, kad mane pribaigs tas darbas. O jei ne, mane ten nužudys.“

Kitas „X“ vartotojas pasidalijo 6 min. trukmės įrašu, kuriame G.Lira aiškina, neva „vienas Ukrainos milijardierius finansavo (JAV prezidento Joe Bideno sūnų) Hunterį Bideną, prezidentą Volodymyrą Zelenskį ir neonacių batalioną „Azov“.

Anot šio internauto, J.Bideno administracijai „labai tinka, kad jis (G.Lira – red. past.) nebegyvas“.

Pasipiktinta ir Rusijoje

JAV ir Čilės pilietis G.Lira mirė sausio 11 d. Taip viešai paskelbė jo tėvas, kuris socialiniuose tinkluose išplatino laišką apie netektį. Vyras tvirtino, kad sūnus buvo kankinamas, jam daugiau nei 8 mėnesius neleista komunikuoti su išoriniu pasauliu.

„Atsakomybė už šią tragediją tenka diktatoriui V.Zelenskiui su nusenusio JAV prezidento J.Bideno palaiminimu“, – laiške rašė Lira vyresnysis.

Sujudimas dėl šios mirties kilo ir Rusijoje. Apie ją pasisakė pati Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Maria Zacharova.

Ekrano nuotr. iš „X“/Gonzalo Lira
Ekrano nuotr. iš „X“/Gonzalo Lira

Ji pareiškė, kad atsakomybė už tinklaraštininko mirtį tenka Baltiesiems rūmams, „nes jie negalėjo nežinoti apie situaciją“.

„… atsakomybė turėtų tekti ne V.Zelenskio režimui – jis gaus, ko nusipelnė, ir į šį atvejį bus atsižvelgta, bet, kalbant globaliai, už tai atsakingi Baltieji rūmai.

Ar gali būti, kad nei Baltieji rūmai, nei Valstybės departamentas, nei Kongresas nežinojo apie situaciją, susijusią su jų piliečiu ir žurnalistu?“ – žinomo propagandininko Vladimiro Solovjovo laidoje „Sekmadienio vakaras“ kalbėjo ministerijos atstovė.

Įrašą apie vyro mirtį socialiniame tinkle „X“ paskelbė Rusijos ambasada Pietų Afrikoje. „Vieno skambučio iš Baltųjų rūmų į Kyjivą būtų pakakę, kad būtų išgelbėta G.Liros gyvybė ir jis būtų išlaisvintas iš kalėjimo“, – rašė diplomatai ir priminė, kaip buvo rūpinamasi krepšininke Brittney Griner, kuri buvo pripažinta kalta dėl bandymo įvežti į Rusiją narkotikų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Brittney Griner

„Tačiau G.Liros situacijoje JAV administracija nė piršto nepajudino, kad padėtų, nors yra pagrindinė Ukrainos vyriausybės ir jos karo pastangų finansuotoja“, – piktinosi Rusijos ambasada.

Panašų pasipiktinimą išsakė vienas Estijoje dirbantis žurnalistas, apie amerikiečio mirtį pasisakė ir žinomas melagienų skleidėjas Tuckeris Carlsonas (čia, čia)

„JAV vyriausybė leido Ukrainai už V.Zelenskio kritiką nužudyti amerikiečių žurnalistą“, – po kelių dienų paskelbė vienas Zimbabvės tinklalapis.

Kankinimus išsigalvojo?

Kalifornijoje čiliečių šeimoje gimęs Gonzalo Ángelis Quintilio Lira Lópezas – toks visas jo vardas – po istorijos ir filosofijos studijų mėgino imtis scenarijų rašymo, bet, nesulaukęs sėkmės, pradėjo rašyti romanus. Be to, kūrė filmus, savo mintis įvairiomis temomis skelbė tinklaraštyje, bendradarbiavo su vienu kraštutinių dešiniųjų tinklalapiu.

Ekrano nuotr. iš „X“/Jau pernai Gonzalo Lira viename įraše kalbėjo, kad įkalintas gali mirti
Ekrano nuotr. iš „X“/Jau pernai Gonzalo Lira viename įraše kalbėjo, kad įkalintas gali mirti

Nuo 2017-ųjų vyras aktyviai reiškėsi „YouTube“, dažnai skelbė antifeministinį, neapykantą moterims skatinantį ir jas žeminantį turinį, peikė vakcinas nuo COVID-19. Jis subūrė šimtatūkstantinę prenumeratorių bendruomenę, įrašai buvo peržiūrėti apie 2 mln. kartų.

Prasidėjus Rusijos plataus masto invazijai į Ukrainą amerikietis skelbė daugiausia komentarus apie karą. Jie buvo labai prorusiški, vyras girdavo okupantų atakas prieš civilius gyventojus, viešai puldinėjo Vakarų žurnalistus. Šie įrašai buvo priskiriami Rusijos propagandai ir dezinformacijai, juos platindavo ir cituodavo su Kremliumi siejami socialinių tinklų vartotojai, girdavo M.Zacharova.

G.Lira gyveno Charkive, buvo vedęs ukrainietę, su kuria susilaukė dviejų vaikų, bet vėliau pora esą išsiskyrė.

2022 m. balandį vyras kuriam laikui buvo dingęs – artimieji ir bičiuliai negalėjo su juo susisiekti. Čilės užsienio reikalų ministerija dėl to pradėjo jo ieškoti. Imta platinti sąmokslo teoriją, neva G.Lira miręs. Netrukus paaiškėjo, kad jis tebuvo sulaikytas.

Gegužę vyrui buvo pateikti kaltinimai kuriant ir platinant turinį, pateisinantį Rusijos veiksmus. Ši veikla pagal Ukrainos įstatymus yra neteisėta. Kalbant teisiškai, jis pažeidė Baudžiamojo kodekso 463-2 straipsnį, kuriuo draudžiama teisinti invaziją. Be kita ko, jis užgauliojo ukrainiečių karius. aiškino, kad gyventojų žudynės Bučoje buvo suvaidintos, kad Ukrainos valdžioje dominuoja neonacių režimas.

Amerikietis buvo paleistas už užstatą ir turėjo būti namų arešte, bet liepos pabaigoje įkliuvo bandydamas pabėgti į Vengriją ir ten pasiprašyti politinio prieglobsčio. Tuomet jis buvo suimtas dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo.

Būdamas nebe už grotų G.Lira vėl ėmė reikštis internete ir aiškinti, esą buvęs kankinamas, patyrė turto prievartavimą.

Praėjusių metų pabaigoje „X“ savininkas Elonas Muskas šiame socialiniame tinkle kreipėsi tiesiai į Ukrainos prezidentą V.Zelenskį, reikalaudamas paaiškinimo, kaip „Amerikos pilietis galėjo atsidurti Ukrainos kalėjime po to, kai jai nusiuntėme daugiau nei 100 mlrd. dolerių“.

Ukrainos saugumo tarnyba netruko jam atsakyti, kad G.Lira pažeidė šios šalies įstatymus teisindamas Rusijos agresiją.

Buvusi JAV žurnalistė, dabar – Ukrainos kariuomenės seržantė ir teritorinės gynybos pajėgų atstovė spaudai Sarah Ashton-Cirillo tvirtino, kad jos tautietis išsigalvojo kaltinimus dėl prievartos ir kankinimų, siekdamas pelnyti simpatijų.

Remiantis viešai skelbiamais duomenimis, pernai spalį G.Lira susirgo abipusiu plaučių uždegimu. Tai matyti iš jo trumpo laiško, kurį po sūnaus mirties paviešino tėvas. Skelbiama, kad tuo metu amerikietis buvo Charkivo ikiteisminio sulaikymo įstaigoje ir laukė teismo.

15min verdiktas: trūksta konteksto. G.Lira buvo sulaikytas Ukrainoje už pritarimą Rusijos invazijai ir laukdamas teismo mirė nuo plaučių uždegimo.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius