-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Uodai kelia grėsmę Galapagų saloms

Uodai kelia rimtą pavojų visai Galapagų salų gyvūnijai. Šios salos dar žinomos kaip vėžlių salos arba Kolumbo salynas. Šios Ramiojo vandenyno salos priklauso Ekvadorui ir yra nutolusios nuo Pietų Amerikos apie 1000 kilometrų.
Jūrinė iguana.
Jūrinė iguana. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešama, kad uodai artimiausiu metu gali stipriai pakenkti ar net sunaikinti unikalią salyno augaliją. Ypač kenksmingi jie dėl to, kad „suvienijo jėgas“ kartu su uodų rūšimis, atvežtomis iš žemyno. Detaliai mokslininkų atliktus tyrimus aprašė žurnalas „Proceedings of the National Academy of Sciences“, o juos apibendrino britų laikraštis „The Independent“.

Uodai Galapagų salynui nesvetimi

Tyrėjai ataskaitose pabrėžė, kad uodai Galapagų salynui nėra svetimi. Atlikti DNR tyrimai parodė, kad šie gyviai salose pasirodė mažiausiai prieš 200 tūkstančių metų. Tiesa, per visą šį laiką uodai prisitaikė tiek, kad įgudo gerti ne tik žinduolių ir paukščių, bet ir reptilijų kraują. Jie įsigudrino gelti ir unikaliems gigantiškiems Galapagų vėžliams. Mokslininkų tvirtinimu, uodai praplatino savo mytybos racioną dėl įprasto maisto trūkumo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vienišas Džordžas, vienas iš didžiųjų Galapagų salyno vėžlių.
Vienišas Džordžas, vienas iš didžiųjų Galapagų salyno vėžlių.

Ligos – iš žemyno

Būtent tai, kad uodai nebesirenka aukų gali tapti grėsme visai salyno faunai. Pranešama, kad į Galapagų salas nuolat atvyksta gausybė turistų, o uodai iš žemyno laivais atvyksta kartu su jais. Vabzdžiai Galapaguose esantiems šiltakraujams gyvūnams įkąsdami perduoda infekcijas, kurių salose niekuomet nėra buvę anksčiau, o misti įvairių gyvių krauju įgudę vietiniai uodai, susirgimus gali perduoti unikalioms reptilijoms. Mokslininkai įsitikinę, kad Galapagų salyno gyventojai neturi išvystę imuniteto iš žemyno atvežamoms ligoms.

Salos unikalios ir pažeidžiamos

Galapagus sudaro apie 16 didesnių ir daug mažų salelių. Galapagų salynas yra vulkaninės kilmės, o naujos salos formuojasi iki šiol. Salose yra išlikęs didelis skaičius niekur kitur pasaulyje nerandamų gyvūnų, paukščių ir augalų rūšių. Galapagų salose lankėsi ir garsus gamtininkas Charlesas Robertas Darwinas. Čia atlikti stebėjimai turėjo lemiamos įtakos jo evoliucijos teorijos sukūrimui.

Neseniai ekologai visiškai išnaikino iš žemyno atvežtų ožių populiaciją vienoje iš salyno salų. „Svetima“ rūšis kenkė visoms nuo seno gyvenusioms gyvūnų ir augalų rūšims. Mokslininkai ožius naikino 52 mėnesius ir šiai operacijai išleido 6,1 mln. JAV dolerių, apie 14,7 mln. Lt.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius