Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vengrijos premjeras į šalies prezidentus siūlo parlamento pirmininką Schmittą

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pasiūlė savo partijai "Fidesz" iškelti kandidatu į prezidentus dabartinį parlamento pirmininką Palą Schmittą, trečiadienį pranešė premjero atstovas Peteris Szijjarto.
Palas Schmittas
Palas Schmittas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Premjeras Vengrija

„Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas pasiūlė “Fidesz„ ir Krikščionių demokratų liaudies partijos atstovams nominuoti, o vėliau išrinkti poną Palą Schmittą kitu šalies prezidentu“, – P.Szijjarto nurodė žurnalistams.

P.Schmittas, kurio kandidatūra dar turėtų būti oficialiai pasiūlyta ir patvirtinta parlamente, kuriame „Fidesz“ turi dviejų trečdalių daugumą, šalies vadovo Laszlo Solyomo postą perimtų rugpjūčio 5 dieną, kai baigiasi prezidento kadencija.

L.Solyomas buvo išrinktas prezidentu „Fidesz“ balsais, tačiau buvo nepriklausomas kandidatas, tuo tarpu P.Schmittas yra „Fidesz“ narys.

Gerai su vyriausybe sutariantis prezidentas gali palengvinti įstatymų leidybą. Nors Vengrijos vadovas ir neturi teisės vetuoti įstatymų, prezidento kritika būtų politiškai neparanki ministrų kabinetui.

„Schmittas prieštaraus tik įstatymams, kurie aiškiai pažeistų Konstituciją, – sako politikos apžvalgininkas Zoltanas Kiszelly. – Jo socialinė filosofija sutampa su “Fidesz„, todėl tikėtina, kad jis leis priimti kai kuriuos įstatymus, dėl kurių kas nors kitas galėtų prieštarauti“.

Vengrijos prezidentas turi teisę grąžinti įstatymus svarstyti parlamentui arba kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl jų išaiškinimo, tačiau šalies vadovas privalo pasirašyti teisės aktus, jeigu juos patvirtina teismas arba parlamentas.

Prezidentas taip pat skiria kai kuriuos ypač svarbius pareigūnus, tokius kaip Nacionalinio banko valdytojas, kurio kandidatūrą teikia premjeras, taip pat teisėjus ir ambasadorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius