-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vieni uždirbo, kiti prarado

Turtingiausi amerikiečiai dėl krizės prarado daugiau kaip 300 mlrd. dolerių. Žurnalo „Forbes“ paskelbtas sąrašas rodo, kad 314 JAV milijardierių tapo mažiau turtingi, o 32 turtą skaičiuoja jau tik milijonais.
G.Sorosas
Per krizę G.Sorosas užsidirbo 2 mlrd. dolerių. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiausią įtaką Amerikos turtuolių pajamoms padarė finansų ir ūkio krizė, lėmusi nepavydėtiną padėtį finansų rinkoje, nekilnojamojo turto kainų smukimas, taip pat skyrybos ir sukčiavimas. Dėl šių priežasčių bendras 400 JAV turtingiausių žmonių turtas sumažėjo nuo 1,57 trln. iki 1,24 trln. dolerių.

Labiausiai krizė paveikė antrą pagal turtingumą amerikietį Warreną Buffettą. Milijardieriaus investicinės bendrovės „Berkshire Hathaway“ akcijos per pusmetį atpigo 20 procentų. Tai sumažino jo turto vertę 10 mlrd. dolerių. Šiuo metu W.Buffettas turi „tik“ 40 mlrd. dolerių. 7 mlrd. dolerių prarado ir pats turtingiausias amerikietis kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas Billas Gatesas. Dabar jo turtas vertinamas 50 mlrd. dolerių.

Į pirmąjį dešimtuką patenkantys milijardieriai, tarp kurių yra ir Niujorko meras Michaelas Bloombergas bei keturi Waltonų šeimos nariai, valdantys mažmeninės prekybos tinklą „Wal-Mart“, prarado beveik 40 mlrd. dolerių. M.Bloombergo turtas sumažėjo nuo 20 mlrd. iki 17,5 mlrd. dolerių, tačiau jis išsaugojo aštuntąją vietą sąraše. Didelių nuostolių patyrė lošimų karaliumi vadinamas Kirkas Kerkorianas – neteko 8 mlrd. dolerių, taip pat automobilių nuomos firmos „Rent-A-Car“ įkūrėjas Jackas Tayloras – prarado 7 mlrd. dolerių. Nepasisekė ir žiniasklaidos magnatui Rupertui Murdochui. Šio žmogaus turtas sumažėjo 800 mln. dolerių, todėl dabar jis valdo tik 6 mlrd. dolerių turtą. Užtat „Forbes“ sąraše R.Murdochas pakilo iš 47 vietos į 37-ąją.

Krizė visiškai nepakenkė finansininkui George'ui Sorosui. Priešingai, jis net sugebėjo padidinti savo turtą dviem milijardais, tad dabar disponuoja 13 mlrd. dolerių ir užima 15 vietą. Turtingesnis tapo ir bankininkas Andrew Billas, kuris pernai rudenį sėkmingai supirko daug nuvertėjusių akcijų ir šiuo metu valdo 4,5 mlrd. dolerių turtą.

Šiemet sudarydamas turtingiausių JAV žmonių sąrašą žurnalas „Forbes“ kėlė mažesnius reikalavimus nei anksčiau. Pavyzdžiui, pernai norint į jį patekti reikėjo turėti ne mažiau kaip 1,3 mlrd. dolerių, o šiais metais užteko ir 950 mln. dolerių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius