-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Virdžinijos valstijoje pirmą kartą per beveik šimtmetį įvykdyta mirties bausmė moteriai

JAV Virdžinijos valstijoje ketvirtadienį buvo įvykdyta pirmoji per beveik 100 metų mirties bausmė moteriai – mirtina vaistų injekcija buvo suleista už dvigubą žmogžudystę nuteistai Teresai Lewis.
Teresa Lewis
Teresa Lewis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jos byla sulaukė didelio atgarsio, nes mirties bausmės taikymo priešininkai tvirtino, kad šios moters protiniai gabumai riboti.

41 metų T.Lewis mirtis buvo konstatuota ketvirtadienį 21.13 val. (penktadienį 4.13 val. Lietuvos) laiku Grinsvilio kalėjime, kur moteriai buvo įšvirkšta mirtina vaistų dozė, nurodė įkalinimo įstaigos pareigūnas Larry Trayloras.

„Ši egzekucija reiškia, kad sistema yra žlugusi“, – po egzekucijos pareiškė moters advokatas Jamesas Rocapas.

2003 metais už savo vyro ir posūnio nužudymą nuteista T.Lewis, kurios intelekto koeficientas siekia 70, įėjusi į egzekucijų kamerą „buvo rami ir atrodė nusiteikusi labai tvirtai“, sakė L.Trayloras.

Tuo tarpu kalėjime buvę žurnalistai pranešė, kad moteris atrodė „išsigandusi, susijaudinusi“.

JAV Aukščiausiasis teismas antradienį atmetė Teresos Lewis paskutinės minutės prašymą atidėti nuosprendžio vykdymą.T.Lewis einant į egzekucijų kamerą, prie kalėjimo susirinkę maždaug trys dešimtys mirties bausmės taikymo priešininkų skambino varpu ir meldėsi.

Vienas protestuotojų, Nacionalinės koalicijos už mirties bausmės panaikinimą narys Jackas Paydenas-Traversas sakė, jog ši egzekucija yra „teisinė žmogžudystė, paprasčiausias teisinis linčiavimas“.

Kaip pranešė Virdžinijos pataisos reikalų departamentas, paskutiniai T.Lewis žodžiai prieš mirtį buvo: „Tik noriu kad Cathy žinotų, jog ją myliu. Ir labai gailiuosi“.

T.Lewis, turinti suaugusį sūnų ir įdukrą Cathy Clifton, prieš egzekuciją susitiko su savo dvasine patarėja, Fluvanos moterų pataisos namų kapelione Julie Perry, taip pat advokatais.

Paskutinei vakarienei nuteistajai buvo patiekta kepto viščiuko, žirnelių su sviestu, šokoladinio torto, obuolių pyrago ir gazuoto gėrimo „Dr Pepper“, nurodė L.Trayloras.

JAV Aukščiausiasis teismas antradienį atmetė T.Lewis paskutinės minutės prašymą atidėti nuosprendžio vykdymą.

Teismui paskelbus nutartį, Virdžinijos valstijos gubernatorius Bobas McDonnellas pareiškė, jog nesikiš, kad sustabdytų egzekuciją, panaikindamas paskutinę galimybę T.Lewis išvengti mirtinos injekcijos.

T.Lewis teisme prisipažino, jog susitarė su dviem vyrais – Rodney Fulleriu ir Matthew Shallenbergeriu, kad šie už pinigus nužudys jos vyrą ir posūnį, nes norėjo gauti 350 tūkst. JAV dolerių jų gyvybės draudimo išmoką.

2002 metų spalį moteris paliko neužrakintas jos šeimos namelio ant ratų duris, kad jauni bendrininkai, vienam kurių buvo 22-eji, o kitam – 19 metų, galėtų patekti į vidų ir nušauti jos vyrą ir jo 25 metų sūnų.

Visi trys teisme padarė kaltės pripažinimo pareiškimus. Žudikams teismas skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmes. Nustačius, kad T.Lewis yra pakaltinama, jai, kaip nusikaltimo iniciatorei, buvo skirta aukščiausia bausmė.

2006 metais M.Shallenbergeris kalėjime nusižudė.

Pastarąjį kartą Virdžinijos valstijoje mirties bausmė moteriai buvo įvykdyta 1912 metais – tąkart elektros kėdėje mirė 17-metė Virginia Christian.

Nuo 1976 metų, kai Jungtinėse Valstijose vėl imta taikyti mirties bausmė, egzekucija, be T.Lewis, buvo įvykdyta vienuolikai moterų.

Prieš ketvirtadienio egzekuciją pastarąjį kartą mirties bausmė moteriai Jungtinėse Valstijose buvo įvykdyta Teksase 2005-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius