-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vladimiro Putino mama – žydė? „Dokumentas“ plinta seniai, įrodymų nėra iki šiol

Apie Vladimirą Putiną, kuris ką tik buvo perrinktas Rusijos vadovu, prikurta įvairių mitų, melagienų ir sąmokslo teorijų. Viena iš legendų, gimusi jau prieš keletą metų, bet neseniai vėl aktyviai platinta, – neva jis esąs žydų tautybės, mat tokia buvusi jo motina. Informacijos apie būsimojo prezidento šeimą, ypač pirmuosius jo gyvenimo metus, striuka. Galbūt todėl gana rimtai buvo priimti moters iš Sakartvelo žodžiai, kad tikroji gimdytoja esanti ji.
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
Rusijos lyderis Vladimiras Putinas / „AP“/„Scanpix“

Pasą pasikeisti „uždelsė“

Rudens pabaigoje „Facebook“ vartotojai lietuviai ėmė dalytis prašymo išduoti (pakeisti) pasą kopija. Joje pateikta informacija apie Vladimirą Vladimirovičių Putiną.

Šis vardas, pateikti duomenys ir prašyme esanti nuotrauka patvirtina, kad kalbama apie Rusijos prezidentą. Tačiau jo autentiškumo patvirtinti neįmanoma, nepaisant to, kad matyti trys parašai, panašūs į Rusijos prezidento.

Ekrano nuotr. iš fitzinfo.net/Tariamas dokumentas, kuriame Vladimiro Putino motina pavadinta žyde, internete platinamas jau seniai
Ekrano nuotr. iš fitzinfo.net/Tariamas dokumentas, kuriame Vladimiro Putino motina pavadinta žyde, internete platinamas jau seniai

Nežinia, kaip prašymo kopija atsidūrė internete. Žinant, kad prezidentas yra dirbęs saugumo tarnyboje ir kad jis labai saugo asmeninį gyvenimą, tai būtų neįprasta.

Tariamame prašyme nurodytas vardas, tėvavardis ir pavardė, gimimo data (1952 m. spalio 7 d.) ir vieta (Leningradas, šiuo metu Sankt Peterburgas), dabar jau buvusios žmonos Liudmilos vardas sutampa su prezidento.

Įrašyta, kad jo tėvas buvo Vladimiras Spiridonovičius Putinas, motina – Marija Ivanovna Šelomova. Prie tėvo nurodyta, kad buvo rusas, motinos tautybė – žydė.

Sprendžiant iš čia pateiktos informacijos, būsimajam prezidentui pasas buvo išduotas 1968 m. spalio 7 d., sukakus 16 metų. Aptariamas prašymas buvęs pateiktas dėl dokumento keitimo, V.Putinui sulaukus 45-erių, bet kažkodėl tik po gerų trejų metų, pačioje 2000 m. pabaigoje.

Ekrano nuotr. iš imago-images.com/Tariamame prašyme pakeisti pasą panaudota dviejų dešimtmečių senumo nuotrauka
Ekrano nuotr. iš imago-images.com/Tariamame prašyme pakeisti pasą panaudota dviejų dešimtmečių senumo nuotrauka

Be to, kažkodėl prašyme matyti nuotrauka, padaryta apie 1980 m.

Dokumento kopija su komentarais įvairiomis kalbomis jau keletą metų dalijamasi „Facebook“ grupėse ir kitur šiame socialiniame tinkle, „X“ (čia, čia), įvairiuose tinklalapiuose (čia, čia), forumuose.

Tautybę nustatė iš pavardės

Naratyvas apie V.Putino žydišką kilmę kartojamas įvairiuose tinklalapiuose, tinklaraščiuose ir forumuose (čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia, čia) mažiausiai nuo 2017 m.

Tiesa, iš esmės niekur nepateikta dokumentinių įrodymų ar žmonių liudijimų, kad tai yra tiesa ir oficialiai patvirtinta. Beveik visur remiamasi prašymo pakeisti pasą kopija ir V.Putino elgesiu lankantis žydų renginiuose, bendraujant su jų atstovais ir pan.

Viename prancūziškame tinklaraštyje dar 2020 m. buvo išdėstyta visa istorija.

„Leningrade kiek daugiau nei prieš 50 metų gimė berniukas, kurio kaimynai buvo žydų šeima. Draugišką berniuką iš karto įvaikino kaimyninė žydų šeima ir nuo mažens jis buvo pasinėręs į žydų kultūrą.

Ten jis buvo maitinamas žydišku maistu, skaitė žydiškas knygas ir įvertino žydų šeimos narių pagarbą vieni kitiems“, – teigiama ir dabar prieinamame įraše.

Berniuko vardas buvęs Vladimiras Vladimirovičius Putinas ir jis tapęs žydu iš motinos, kurios mergautinė pavardė buvo Šelomova, pusės.

Tai esą patvirtina prašymas pakeisti pasą, kurio kopija publikuojama internete. Tinklaraščio įraše taip pat nurodyta, kad vadovaujant V.Putinui „Rusijos žydų bendruomenė mėgavosi aukso amžiumi“. Jo, dar dirbančio Sankt Peterburgo vicemeru, leidimu mieste atsiradusi žydų mokykla.

Vėliau esą dešimtys sinagogų grąžintos bendruomenėms, prezidentas dalyvaudavo įvairiuose žydų renginiuose, viename iš kurių pasakęs, kad sovietų kariuomenė padarė galą Holokaustui. Net pateikta statistinių duomenų, kad Rusijoje priešiškas požiūris į žydus ne toks stiprus nei kai kuriose kitose šalyse (Prancūzijoje, Lenkijoje, Ukrainoje).

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tariamas dokumentas, kuriame Vladimiro Putino motina pavadinta žyde, internete platinamas jau seniai ir įvairiose šalyse
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Tariamas dokumentas, kuriame Vladimiro Putino motina pavadinta žyde, internete platinamas jau seniai ir įvairiose šalyse

Dar vienas minimas tariamo žydiškumo įrodymas – motinos mergautinė pavardė. Rusijos filologų teigimu, pavardė Šelomovas kilusi iš hebrajiško vyro vardo Šlomas (Saliamonas, rus. Salomonas). Pabaiga -ov reiškia priklausomybę, kitaip tariant, Šelomovas yra Saliamono sūnus. Saliamonas buvo gerbiamiausias žydų karalius, išmintingiausias iš visų žmonių.

Atsirado dar viena „motina“

Ši legenda kai kur internete suplakta su istorija apie Verą Putiną iš Sakartvelo, kuri porą dešimtmečių iki pat mirties tvirtino esanti tikroji Rusijos vadovo motina.

Moters teigimu, ji pastojo įsipainiojusi į nesantuokinius santykius su vedusiu vyru. Tai esą buvo trečias jų vaikas. Motina tariamai sūnaus neteko, jam sulaukus dešimties – tėvas berniuką atidavęs nepažįstamam vaikų negalinčiam susilaukti majorui, ir jo niekada nebesutiko.

Rusijos vadovas viešai nėra pripažinęs, kad moters papasakota istorija yra tiesa. Oficialiai teigiama, kad jis gimė Leningrade Marijos ir Vladimiro Putinų šeimoje. Abu prezidento tėvus pačioje XX a. pabaigoje pakirto vėžys.

Skurdžiame Metechio kaime Sakartvele gyvenusi V.Putina mirė 2023 m. gegužę, sulaukusi 97-erių. Tad nė vienas iš tėvų – nei tie, kuriuos mini pats Rusijos vadovas, nei tikrąja motina prisistačiusi moteris – nebegali atskleisti tiesos.

Oficialūs šaltiniai taip pat nėra informatyvūs – žinių apie V.Putino vaikystę nėra daug ir net tos, kuri skelbiamos viešai, yra skurdžios, daugiausia konkrečios detalės be išsamesnių pasakojimų apie vieną ar kitą laikotarpį.

„Žinau daugiau apie savo tėvo šeimą nei apie motinos“. Toks sakinys pradėjo 2000 m. išleistą V.Putino biografiją „Pirmasis asmuo: stebėtinai atviras Rusijos prezidento autoportretas“, kurios pagrindu tapo trijų žurnalistų išsamūs interviu su juo.

Vokietijos leidinyje „Zeit“ 2015 m. buvo publikuotas ilgas pasakojimas apie tai, kaip su teiginiais apie tariamą sūnų 1999-aisiais – kai jis iškilo į aukščiausio lygio politiką – pasirodė V.Putina, bandymus ištirti šią istoriją ir net katastrofą pasibaigusį skrydį pas moterį.

Ekrano nuotr. iš peakd.com/Legenda apie Vladimiro Putino mamą žydę suplakta su istorija apie kitą moterį, kuri skelbėsi esanti jo tikroji motina
Ekrano nuotr. iš peakd.com/Legenda apie Vladimiro Putino mamą žydę suplakta su istorija apie kitą moterį, kuri skelbėsi esanti jo tikroji motina

Bet net šis pasakojimas neįrodė, kad ji tikrai susilaukė būsimojo prezidento. Tuo labiau neužsiminta, kad V.Putino motina – nei ta, kuri minima oficialiai, nei ta, kuri skelbėsi jį pagimdžiusi, – buvo žydės.

Tariama motina iš Sakartvelo paminėta ir rusų-amerikiečių žurnalistės Mashos Gessen knygoje „Putinas. Žmogus be veido“. Autorė rašo, kad Putinams teko pergyventi Leningrado blokadą. V.Putinas vyresnysis, išėjęs į armiją pirmosiomis sovietų-vokiečių karo dienomis, buvo sunkiai sužeistas. Sudarkytos kojos jam visą gyvenimą kėlė didžiulį skausmą.

Vienintelis poros sūnus tuo metu gyveno per blokadą atidarytuose vaikų namuose, kur netrukus mirė. Pirmagimis buvo miręs kūdikystėje dar prieš karą. Pati M.Putina irgi buvo atsidūrusi netoli mirties. Tad trečio vaiko gimimas buvo lyg stebuklas, greičiausiai todėl šį faktą lydi ne vienas mitas.

Rimtai pasakojama, esą mažasis Vladimiras buvo įvaikintas, mat minėtą biografiją rašę žurnalistai nerado nė vieno žmogaus, kuris būtų jį atsiminęs iki pradedant eiti į mokyklą.

Ekrano nuotr. iš „X“/Patys internautai rado paaiškinimą, kaip galėjo atsirasti tariamas dokumentas, kuriame Vladimiro Putino motina pavadinta žyde
Ekrano nuotr. iš „X“/Patys internautai rado paaiškinimą, kaip galėjo atsirasti tariamas dokumentas, kuriame Vladimiro Putino motina pavadinta žyde

Tačiau, jei kuri nors iš šių istorijų – apie įvaikinimą ar gimimą Sakartvele ir sūnaus netekusią motiną – yra tikra, legenda apie žydišką kilmę netenka prasmės. Mat, net jei M.Šelomova tikrai buvusi žydė, tautybės berniukui – ne biologiniam sūnui – per genus negalėjo perduoti.

15min verdiktas: trūksta konteksto. Istorija apie tai, kad V.Putino motina buvusi žydė, todėl jis pagal tradiciją perėmė jos tautybę, neturi pagrindo. Platinant šią legendą internete remiamasi vieninteliu jo prašymu pakeisti pasą, kuriame prie moters pavardės buvo nurodyta, kad ji esanti žydė. Šio tariamo dokumento autentiškumo patikrinti neįmanoma.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius