Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 13 /19:22

Vokietija neatlaiko pabėgėlių srauto: stabdomi traukiniai, uždaromos sienos

Vokietiją užgulęs pabėgėlių srautas šalies valdžią varo į neviltį. Kaip praneša BBC, priimtas sprendimas įvesti pasienio kontrolę Europos Sąjungos viduje – tarp Vokietijos ir Austrijos. Tai sekmadienį oficialiai patvirtino ir Vokietijos vidaus reikalų ministras. Pirmadienį pabėgėlių krizę spręs visos ES vidaus reikalų ministrai, o Lietuva poreikio stiprinti ES vidinių sienų kontrolę kol kas nemato.
Papėgėliai plūsta į Vokietiją
Papėgėliai plūsta į Vokietiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausi faktai

  • Vien sekmadienį Miuncheną pasiekė apie 13 tūkst. migrantų
  • Vokietijos ministras pranešė, jog šalis laikinai traukiasi iš Šengeno erdvės
  • Saulius Skvernelis sako, kad Lietuva sienų neuždaro
  • Traukinių eismas iš Austrijos į Vokietiją stabdomas mažiausiai iki pirmadienio ryto

Skaičiai, privedę Vokietiją prie tokio sprendimo, daugiau nei įspūdingi – vien sekmadienį Miuncheną pasiekė apie 13 tūkst. migrantų. Iš viso Vokietija šiemet prognozuoja apie 800 tūkst. žmonių srautą – šis skaičius milžiniškas net ir vienai didžiausių ES valstybių.

„Deutche Welle“ naujienų tarnyba, remdamasi leidiniu „Bild“, praneša, jog Vokietija numato „laikinai atnaujinti pasienio kontrolę, pradedant nuo sienos su Austrija“. Šios naujienos netrukus buvo oficialiai patvirtintos. Sekmadienio vakarą Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomasas de Maiziere pranešė, kad laikinai atnaujinama sienos su Austrija kontrolė.

„Vokietija laikinai atnaujina pasienio kontrolę ties vidinėmis ES sienomis. Pirmiausiai bus susitelkta į sieną su Austrija“, – ministro žodžius cituoja BBC.

Pasak jo, sprendimas priimtas siekiant „apriboti dabartinius [pabėgėlių] srautus į Vokietiją ir atkurti tvarkingas žmonių patekimo į šalį procedūras“.

Taip pat stoja traukiniai iš Austrijos į Bavariją, kuriais per porą dienų Vokietiją pasiekė jau keliolika tūkstančių pabėgėlių.

Kaip skelbia „The Guardian“, Vokietijos ministras pranešė, jog šalis „laikinai traukiasi iš Šengeno erdvės“. Tokį sprendimą ministras aiškino tuo, jog pabėgėlių antplūdis viršija Vokietijos galimybes.

„Scanpix“/AP nuotr./Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomasas de Maiziere
„Scanpix“/AP nuotr./Vokietijos vidaus reikalų ministras Thomasas de Maiziere

Pabėgėlių srautas Austrijoje taip pat įspūdingas. Naujausiais duomenimis, sekmadienį, nuo vidurnakčio, šalies sieną kirto apie 6 tūkst. asmenų, o bendras skaičius gali siekti 10 tūkst. ar net daugiau. Ir visa tai – per vieną dieną. 

Vokietijai ėmusis kontrolės priemonių apie tai prabilo ir Čekija. Šalies ministras pirminkas Milanas Chovanecas pareiškė, kad Čekija taip pat griežtins kontrolę pasienyje su Ausrija.

Saulius Skvernelis: Lietuva sienų neuždaro

Lietuvos vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis 15min.lt teigė, jog Vokietijos sprendimas grįstas kritine situacija pasienyje, ir Berlynas turėjo teisę imtis tokių priemonių.

Valstybė narė dėl ypatingų atvejų turi teisę atnaujinti sienų kontrolę. (...) Matyt, su pabėgėliais Vokietijoje yra tokia situacija, kad valstybė priėmė tokį sprendimą“, – kalbėjo S.Skvernelis.

Pasak jo, Lietuva poreikio tokioms priemonėms kol kas nemato. „Tikrai nematome tokių grėsmių kol kas. Jeigu situacija komplikuotųsi, mes tokią teisę taip pat turėtume“, – sakė S.Skvernelis.

Pirmadienį rengiamas ES vidaus reikalų ministrų taryba dėl migrantų krizės. Anot S.Skvernelio, jis vyks iki vėlyvo vakaro, o sprendimą rasti „nebus lengva“.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Saulius Skvernelis

Stabdo traukinius iš Austrijos

„Deutche Welle“ naujienų tarnyba, remdamasi Austrijos žiniasklaida, taip pat praneša, kad Bavarija, kur plūsta didžioji pabėgėlių masė, stabdo traukinių judėjimą tarp dviejų šalių.

Traukinių eismas, anot naujienų tarnybos, stabdomas nuo 17 val. vietos laiku.

Austrijos geležinkelio kompanija „OeBB“ patvirtino, kad traukinių eismas stabdomas, o tai daroma Vokietijos prašymu. 

Vokietijos geležinkelių įmonė „Deutsche Bahn“ pranešė, kad traukinių eismas iš Austrijos stabdomas mažiausiai iki pirmadienio ryto.

Lietuva, kaip ir beveik visos ES šalys, priklauso Šengeno erdvei. Į ją mūsų šalis priimta 2007 m.

„Der Spiegel“ rašo, jog tarp numatomų papildomų migrantų srauto kontrolės priemonių – sustiprintos policijos pajėgos Bavarijoje bei galimybė patekti į Vokietiją tik su galiojančiu pasu. Anot „Der Spiegel“, taip pat svarstoma galimybė prie sienos su Austrija siųsti kariškius.

Bręsta Šengeno erdvės krizė?

Jei Vokietija imsis rimtų priemonių, tai bus išskirtinis įvykis Europos Sąjungos istorijoje. Vokiečiams nusprendus taikyti griežtas pasienio kontrolės priemones, tai reikštų, jog Berlynas laikinai „atsijungia“ nuo Šengeno erdvės, leidžiančios laisvą žmonių judėjimą tarp ES šalių.

Toks Vokietijos sprendimas nebūtų prilyginamas prisiimtų įsipareigojimų pažeidimui, mat Berlynas tai veikiausiai motyvuotų nepaprasta padėtimi pasienio ruože.

Lietuva, kaip ir beveik visos ES šalys, priklauso Šengeno erdvei. Į ją mūsų šalis priimta 2007 m.

Primename, jog papildomų priemonių imasi ir pabėgėlių vartais į ES tapusi Vengrija. Viktoro Orbano vyriausybė nutarė pasienio ruožą su Serbija aptverti keturių metrų tvora bei taikyti baudžiamąją atsakomybę už neteisėtą sienos kirtimą. Sykiu šalyje užfiksuota rekordinė migrantų banga – Serbijos-Vengrijos sieną šeštadienį kirto daugiau kaip 4 tūkst. asmenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius