Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vokietijos dienraštis dviem kalbomis išleistame numeryje kritikuoja Turkijos cenzūrą

Berlyne įsikūręs laikraštis „Die Tageszeitung“ antradienį, minint Pasaulinę spaudos laisvės dieną, išleido numerį vokiečių ir turkų kalbomis; jame smerkiama Turkijos prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdžios vykdoma žiniasklaidos cenzūra ir Europos abejingumas dėl jos.
„Tageszeitung“ viršelis
„Tageszeitung“ viršelis / „Twitter“ nuotr.

Specialus 16 puslapių laikraščio numeris „Necenzūruotas/ Sansursuz“ buvo paruoštas bendrai su turkų savaitraščiu „Agos“ ir dienraščiu „BirGun“. Viena iš laikraštyje skelbiamų straipsnių antraščių klausia: „Ką slepia (Turkijos) vyriausybė?“

Laikraščio vedamajame kritikuojami Berlynas ir Briuselis, kurie iš esmės nereaguoja į tariamus Ankaros daromus žmogaus teisių pažeidimus, nes Europos Sąjungai reikalinga Turkijos pagalba stabdant pabėgėlių srautą iš Sirijos, Irako ir kitų šalių.

„Reikia būti visiškai abejingam, kad nematytum to įkarščio, su kuriuo Turkijos prezidentas kovoja su spaudos laisve savo šalyje“, – sakoma kairiųjų pažiūrų laikraščio, dar vadinamo „Taz“, vedamajame.

„Ir Vokietijos vyriausybė, kuri priklauso nuo Turkijos geros valios, leidžia Turkijai taip elgtis, neskaitant pavienių kritikos pliūpsnių. Mes nežaisime šio žaidimo... Nes būtent Turkijos kolegos moka už tą tariamą ramybę“, – rašoma jame.

Pastarosiomis savaitėmis Vokietijos kanclerė Angela Merkel taip pat sulaukė kritikos už pernelyg švelniai Ankarai išsakytą kritiką dėl išraiškos laisvė suvaržymų ir dėl pradėto teisminio proceso prieš R.T. Erdoganą grubiai įžeidžiantį eilėraštį sukūrusį vokiečių komiką.

Vokiečių televizijos komikas Janas Boehmermannas, kuriam gali būti iškelti kaltinimai dėl R.T.Erdogano įžeidimo, sulaužė tylėjimo įžadus interviu vokiečių savaitraščiui „Die Zeit“.

„Kanclerė neturėtų dvejoti, kai kalbama apie išraiškos laisvę“, – sakė jis interviu.

„Vietoj to, ji mane išpjaustinėjo ir pateikė neurotiškam despotui prie arbatos ir pavertė mane vokišku Ai Weiwei“, – sakė jis kalbėdamas apie Kinijos menininką disidentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius