-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Walesa ar Gorbačiovas: kuris Berlyne nuvers pirmąjį domino kauliuką?

Lenkijos kovos su komunizmu legenda Lechas Walesa ar paskutinis SSRS lyderis Michailas Gorbačiovas: kuris kitą savaitę per Berlyno sienos griuvimo metinių iškilmes Vokietijos sostinėje nuvers domino kauliukus, simbolizuojančius komunizmo žlugimą?
Berlyno siena
Berlyno siena / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Lapkričio 9 dieną Berlyno centre du kilometrus nusidrieks eilė iš tūkstančių 2,5 m aukščio domino kauliukų, o paskui tie kauliukai bus nuversti ir virsdami simbolizuos Berlyno sienos griuvimą prieš 20 metų.

„Esu pakviestas į Berlyną nuversti pirmojo domino (kauliuko)“, – trečiadienį žurnalistams sakė L.Walesa.

„Turiu teisę tai padaryti, Lenkija turi teisę tai padaryti, nes pirmoji siena griuvo 1980 metais Gdanske. Be šios pirmosios sienos griuvimo siena Berlyne niekada nebūtų galėjusi nugriūti“, – sakė jis.

66 metų L.Walesa turėjo omenyje istorinį streiką Gdansko laivų statykloje, išprovokavusį visoje Lenkijoje didžiulę streikų bangą, kuri sukrėtė komunistinį bloką ir sudarė sąlygas iškilti pirmajai ir vienintelei laisvai tuometinės Lenkijos profesinei sąjungai „Solidarumas“.

Ši profesinė sąjunga vėliau per derybas susitarė dėl taikaus komunizmo Lenkijoje užbaigimo, kurio kulminacija buvo pirmieji komunistiniame bloke iš dalies demokratiniai parlamento rinkimai, įvykę 1989–ųjų birželį – visas pusmetis prieš Berlyno sienos griuvimą.

Tačiau negalutinėje 20–ųjų Berlyno sienos griuvimo metinių programoje, kurią paskelbė Vokietijos vyriausybė, rašoma, kad pirmąjį domino kauliuką maždaug 19 val. 30 min. vietos (20 val. 30 min. Lietuvos) laiku nuvers M.Gorbačiovas.

SSRS „viešumo“ ir „persitvarkymo“ politikos autorius antradienį sakė, jog didžiuojasi savo vaidmeniu dėl Berlyno sienos griuvimo, ir teisinosi prieš kritikus Rusijoje, kurie jį kaltina praradus sovietų imperiją.

„Didžiuojuosi, jog mes – tai sakydamas turiu omenyje ir Vakarų, ir Rytų Europos šalis – radome prieigą, kuria buvo atsižvelgta į kiekvieno interesus, kad šis skausmingiausias dalykas būtų likviduotas“, – sakė 78 metų M.Gorbačiovas, kuris 1990–aisiais gavo Nobelio taikos premiją.
L.Walesa savo Nobelio taikos premiją gavo 1983 metais. Jis taip pat buvo pirmasis po komunizmo žlugimo demokratiškai išrinktas Lenkijos prezidentas.

„Solidarumas“ 1989–aisiais išsiderėjo komunizmo užbaigimą be kraujo praliejimo ir laikoma, kad tai visame sovietiniame bloke sukėlė domino efektą, kuris baigėsi Sovietų Sąjungos žlugimu 1991 metais.

Berlyno sienos griuvimo metinių renginiuose Berlyne dalyvaus Europos lyderiai, tarp jų – britų ministras pirmininkas Gordonas Brownas, Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, taip pat – JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius