-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 17

Roką Žilinską teismas pripažino kaltu, jam skirta 30 litų bauda (atnaujinta 14.35 val.)

Parlamentaro advokatas pasiekė, kad teismas bylą dėl vairavimo be teisių nutrauktų, tačiau simbolinės baudos už eismo taisyklių pažeidimą vairuotojui išvengti nepavyko.
Rokas Žilinskas iš karto po to, kai buvo paleistas iš policijos
Rokas Žilinskas iš karto po to, kai buvo paleistas iš policijos / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

R.Žilinskas, tarp kurio bylų sunku nepasiklysti, antradienį vėl buvo laukiamas teisme. Tarp iki šiol neišnarpliotų skandalisto nuotykių buvo atvejis, kai pernai rudenį R.Žilinskas vairavo be teisių. Taip pat jis neturėjo nei mašinos, nei draudimo dokumentų. 

Iš buvusio LNK žinių vedėjo, dabartinio parlamentaro 36 metų R.Žilinsko vairuotojo pažymėjimas dvejiems su puse metų buvo atimtas, kai jis būdamas neblaivus padarė avariją sostinės Žalgirio gatvėje.

Kai vėl įkliuvo prie vairo be teisių, policija iš R.Žilinsko atėmė ir automobilį. Tiesa, po kurio laiko Seimo nario advokatas pasiekė, kad mašina pažeidėjui būtų grąžinta. Beje, Rokas nekėlė skandalo, kai jam teko susimokėti kelis šimtus litų už priverstinį mašinos saugojimą, nors tokios paslaugos neprašęs vairuotojas dė to irgi galėjo ieškoti teisybės.

Į Seimą jau pakliuvęs R.Žilinskas pernai rudenį, spalio 16-osios vakare, manė galįs vairuoti, nes policija privalėjo būti išdavusi jam laikiną pažymėjimą. Tai, kad policininkai neteisingai nuskriaudė R.Žilinską neišrašydami laikinųjų teisių, formaliai pripažino net Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT).

Tačiau tuo pačiu sprendimu LVAT teisėjai konstatavo, jog tikrosios teisės iš R.Žilinsko atimtos ir tūkstantinė bauda jam skirta teisinga. Todėl grįžti prie kalbų apie laikinąsias teises nebebuvo prasmės.

Rokas tapo teismų liūtu

Šiandien Vilniaus 1-ojo teismo teisėjo Olego Zaicevo laukė nelengva užduotis. Temidės tarnas turėjo išsiaiškinti, ar praktiškai R.Žilinskas turėjo teisę vairuoti be teisių, jei vėliau paaiškėjo, kad teoriškai laikinosios teisės jam turėjo būti išduotos.

R.Žilinskas antradienį į teismą neatvyko, jo interesams posėdžio metu atstovavo advokatas.

Ši pas O.Zaicevą buvusi administracinė byla strigo jau nuo praėjusių metų lapkričio. Iš pradžių posėdžiai buvo atidedami, nes laukta, ką nutars LVAT teisėjai.

Pastarosiomis dienomis svarstyta, kad išsigelbėjimu R.Žilinskui gali tapti rinkimai į Europos Parlamentą, mat kandidatu tapęs asmuo rinkimų laikotarpiu yra neliečiamas.

Dėl R.Žilinsko teisinės neliečiamybės, kaip ne kartą rašė 15min.lt, Seime virė ne vienas mūšis.

15min.lt primena, kad R.Žilinskas neišlenda iš teismų ne tik dėl vairavimo reikalų, bet ir reto skandalingumo kelionės taksi automobiliu su bičiuliu Marku Gurskiu. Draugai teisiami už tai, kad necenzūriškai įžeidė ne tik taksistą, bet ir septynis policijos pareigūnus.

Šio mėnesio pradžioje bylos dėl vairavimo be teisių pagaliau imtasi. Policijos atstovas ir būrys žurnalistų susirinko. Nei R.Žilinskas, nei jo advokatas teisme nepasirodė.

Policija iškėlė rankas (papildyta 13.49 val.)

Vos prasidėjus teismo posėdžiui byloje dalyvaujantis kelių policijos atstovas pareiškė, kad LVAT teisėjams pripažinus, jog laikinosios teisės R.Žilinskui buvo neišduotos neteisėtai, tenka pripažinti ir tai, kad ir už vairavimą be teisių vairuotojas neturėtų būti baudžiamas. Tačiau, anot policininko, pareigūnai neatsimina priekaištų vairuotojui dėl to, kad nepateikė patruliams civilinės atsakomybės draudimo dokumentų, mašinos registracijos liudijimo.

Savo ruožtu advokatas Tadas Kelpšas teismo prašė bylą nutraukti ir toje dalyje, kur kalbama apie teises, ir toje, kur minimi kiti dokumentai.

„Jis nuoširdžiai gailisi, kad buvo pamiršęs dokumentus. Yra lengvinančių aplinkybių ir apskritai veika yra mažareikšmė“, – teisme kalbėjo R.Žilinsko gynėjas.

Advokato minėtos lengvinančios aplinkybės yra ne tik vairuotojo atgaila, bet ir jo draugų pastangos atvežti pamirštus dokumentus anksčiau, nei policijoje baigtas forminti R.Žilinsko nusižengimas.

Sklaidydamas bylos medžiagą, teisėjas O.Zaicevas minėjo: „Praeityje buvo ne vieną kartą nubaustas...“

Rokui – simbolinė bauda (papildyta 14.35 val.)

Antradienį bylą išnagrinėjęs teisėjas O.Zaicevas pripažino, kad atsižvelgiant į LVAT sprendimą, už vairavimą be teisių R.Žilinskas nebegali būti baudžiamas.

Tačiau kitoje bylos dalyje, kur kalbama apie R.Žilinsko nesugebėjimą pateikti kitų vairuotojui privalomų dokumentų, pažeidėjo kaltė, anot teisėjo, visiškai įrodyta.

Teisėjas pažymėjo, kad yra ir lengvinančių aplinkybių, tačiau R.Žilinskas nusižengė nebe pirmą kartą. Todėl teismas skyrė vairuotojui R.Žilinskui vidutinę – 30 litų, bauda, kuri galėjo svyruoti nuo 20 iki 40 litų.

Šiandieninį teismo sprendimą R.Žilinskas, jei tik norės dar pasibylinėti, galės per 10 dienų apskųsti LVAT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius