Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geresnės sąlygos vėžiu sergantiems vaikams: 100 000 eurų – palatų modernizavimui

Remonto darbai Santariškių klinikų Vaikų onkologijos skyriuje pradėti dar lapkritį. Tikimasi, kad naujomis ir moderniomis palatomis mažieji ligoniukai džiaugsis jau pavasarį. Skyriaus vedėja Sigita Stankevičienė teigė, kad pokyčiai yra labai reikalingi. Mat gydytojų profesionalumas, gydymo galimybės šalyje tikrai aukštos, o sąlygos ligoniukams – dar be pačios geriausios. Pasak jos, už permainas reikia dėkoti „Mamų unijai“, kuri inicijavo remontą ir tam skyrė 100 000 eurų.

Pokyčiai labai reikalingi

Vaikų onkologijos skyriaus vedėja Sigita Stankevičienė džiaugėsi, kad Lietuvos medicina yra nemažai pasiekusi – mažų mažiausiai europinio lygio. Dėl medikamentų ar gydytojų profesionalumo jaudintis nereikia, tačiau kalbant apie ligoninių, skyrių, palatų būkles – atsiliekame.

„Tėvai jau nori gyventi europietiškai. Tiek namuose, tiek ligoninėje nori jaustis komfortiškai. Ligoninė yra statyta dar sovietmečio laikais, aišku, šis tas buvo remontuota, integruota, tačiau keliaujant po pasaulį ir matant, kokiose ligoninėse gydomi pacientai, kilo ir mums mintis ieškoti rėmėjų, pagalbos, kad galėtume gerinti buitinę dalį. Ligoninės administracija tam pritarė ir nutarėm pradėti“, – pasakojo S.Stankevičienė.

Dėl medikamentų ar gydytojų profesionalumo jaudintis nereikia, tačiau kalbant apie ligoninių, skyrių, palatų būkles – atsiliekame.

Pagrindinis tikslas – visiškas palatų atnaujinimas. „Paliekamos tik pagrindinės konstrukcijos, visa kita griaunama. Džiaugiuosi, kad mums geranoriškai sutiko padėti viena mama, kuri yra architektė, taigi ji nubraižė planus, kad jie atitiktų visus medicininius reikalavimus.

Palatos bus pakeistos visiškai, o dar pridėjome ir labai svarbų reikalavimą – ventiliaciją. Tam, kad pacientui būtų komfortabilu, oras turi būti vėdinamas, palaikoma tam tikra temperatūra. Įsivaizduokite, kaip jaučiasi ligonis, kai per langą plieskia saulė, palatoje kokie 30 laipsnių šilumos, o jis dar karščiuoja. Tai jau net nėra medicininė pagalba“, – kalbėjo Vaikų onkologijos skyriaus vedėja.

Šiuo metu renovuojamos trys Vaikų onkologijos skyriaus palatos, už tai, pasak vedėjos, reikia dėkoti „Mamų unijai“, kuri ėmėsi iniciatyvos ir tai finansuoja.

Trijų Vaikų onkologijos skyriaus palatų atnaujinimui skirta per 100 000 eurų.

Laukiama pavasario

Vaikų onkologijos skyriuje, pasak vedėjos, yra 15 palatų, kuriose vidutiniškai gydoma 25–30 vaikų. Beveik visi mažieji pacientai – onkologinio profilio. Dažniausiai su jais ligoninėje guli ir vienas iš tėvų. S.Stankevičienė džiaugėsi, kad mūsų valstybėje, palyginti su kitomis šalimis, tėvams yra suteikiamos labai geros sąlygos slaugyti vaikus.

„Tėvai gali būti šalia pacientų, kuriems dar nėra 18-os, iki 120 dienų per metus. Tai yra išties pakankamai didelis valstybės apmokėjimas“, – teigė S.Stankevičienė.

Tėvai guli tose pačiose palatose su vaikais, yra įrengtos virtuvėlės, kur tėvai gali savo vaikams gaminti maistą. Remontuojant palatas planuojama suteikti geresnes sąlygas ne tik ligoniukams, bet ir jų tėvams. Onkologinių ligų gydymas dažniausiai trunka ilgiau nei kitų ligų, todėl ir vaikams, ir tėvams tenka ligoninėje kone apsigyventi. Taigi, pasak skyriaus vedėjos, norima sudaryti kuo geresnes sąlygas.

Pirmosios trys naujos ir itin modernios palatos pradėtos remontuoti lapkritį, o baigti planuojama pavasarį. Už šiuos pokyčius skyriaus vedėja dėkoja „Mamų unijai“, kuri ėmėsi šios iniciatyvos ir tam skyrė 100 000 eurų. 

Sąlygos, kaip savo vaikui

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eglė Mėlinauskienė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Eglė Mėlinauskienė

Labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ vadovė Eglė Mėlinauskienė prieš 17 metų pati buvo susidūrusi su onkologine liga, kai ją įveikė – nusprendė kiek įmanoma padėti dar sergantiems ar susergantiems. Būtent taip ir susikūrė „Mamų unija“, globojanti onkologinėmis ligomis sergančius vaikus. Skirti lėšų Vaikų onkologinio skyriaus atnaujinimui fondas nusprendė todėl, kad nori kuo labiau prisidėti prie sąlygų gerinimo tiek sergantiems vaikams, tiek jų tėvams.

Pirmiausia, aš klausių savęs – ką norėčiau, kad turėtų, kokiomis sąlygomis gyventų ir gydytųsi mano vaikas, jei sirgtų šia liga.

„Pirmiausia, aš klausių savęs – ką norėčiau, kad turėtų, kokiomis sąlygomis gyventų ir gydytųsi mano vaikas, jei sirgtų šia liga. Matau, kad mūsų medikų profesionalumas yra labai aukštas, bet socialinės sąlygos ten, kur vaikai ir šeima nuo mėnesių iki kelerių metų praleidžia labai daug laiko, nėra labai patogios“, – kalbėjo E.Mėlinauskienė.

Moteris atkreipė dėmesį, kad tai svarbu ne tik dėl fizinio komforto. Kai vaikas suserga tokia liga, šeimoje įvyksta labai daug dalykų – vienas iš tėvų kartais netenka darbo, suserga depresija, išsiskiria ir dar daug kito. Taigi labai svarbu viskuo kaip įmanoma prisidėti, sudaryti sąlygas, gerinti mikroklimatą – tai daro įtaką ir vaiko sveikimui, ir šeimai.

Pirmosios trys palatos Vilniaus onkologinių lygų skyriuje bus atnaujintos būtent „Mamų unijos“ pastangomis. Visiškai kiekvienos iš jų renovacijai – nuo sienų, ventiliacijos iki baldų bus skirta maždaug po 30–33 tūkst. eurų.

Iš viso palatų atnaujinimas atsieis per 100 000 eurų. Iš jų kiek daugiau nei 35 000 eurų vėžiu sergančių vaikų palatoms Vaikų onkohematologijos skyriuje Vilniuje skyrė degalinių tinklas „Lukoil“, jo partneriai ir klientai. Tai tris mėnesius trukusios akcijos „Palata – nebūtinai balta“ rezultatas.

E.Mėlinauskienė vylėsi, kad trukdžių nebus ir darbai bus baigti iki pavasario. Onkologinėmis ligomis sergančių vaikų pagalbai per penkerius metus, pasak E.Mėlinauskienės, fondas skyrė 667 000 eurų.

Vaikų onkologijos skyriaus vedėja S.Stankevičienė tikino, kad ligoninės ateities planai – atnaujinti visas palatas. Prie ligoninės administracija prisideda ir ta linkme daug dirba. Pasak vedėjos, ketinama renovuoti ir koridorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius