-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasitikrinkite, ar savivaldybė, kurioje gyvenate, patenka į endeminę erkinio encefalito ir Laimo ligos zoną

Didžiausias sergamumas erkiniu encefalitu registruojamas Baltijos šalyse ir Slovėnijoje – tai 11 iš 100 tūkst. gyventojų. ULAC duomenimis, Lietuvoje 2010 – 2015 m. erkiniu encefalitu sirgo 2 662 gyventojai, o mirė 19 žmonių.
Erkė
Erkė / Vida Press nuotr.

Dar didesnis skaičius žmonių per šį laikotarpį susirgo Laimo liga. Viso, ULAC duomenimis, – 14503 asmenys. Lietuvos teritorijoje yra plačiai paplitęs pagrindinis šių ligų platintojas – Ixodes ricinus erkė, kuri gyvena ne tik miškuose, bet ir miesto parkuose.

Kodėl šios erkės pernešamos ligos žmogui ypač pavojingos? Ir kuriose Lietuvos teritorijose yra matuojamas didžiausias susirgusių asmenų skaičius?

Nuo širdies problemų iki paralyžiaus

Erkinis encefalitas – tai erkių platinama neurologinė liga, kuri pažeidžia centrinę nervų sistemą. Liga perduodama per virusu užsikrėtusių erkių seiles, tad, įkandus erkei, užsikrėsti erkiniu encefalitu galima per kelias minutes. Erkinio encefalito virusų taip pat galima rasti nepasterizuotame piene, ypač ožkų, bet taip atsitinka labai retai.

„Erkinis encefalitas trečdaliui žmonių palieka visą gyvenimą išliekančius reiškinius, tokius kaip galvos skausmai, psichikos sutrikimai, bendras kūno silpnumas, paralyžius, kalbos sutrikimai. Negydoma liga gali sukelti komą ar mirtį“, – teigia klinikos „Inmedica“ vaikų ligų gydytoja Daiva Stanislovaitienė.

Patikimiausia apsauga nuo erkinio encefalito – skiepai, kurių efektyvumas – net iki 98 proc. Daugiau apie vakciną nuo erkinio encefalito galite sužinoti čia.

Laimo ligą (boreliozę) platina Borrelia burgdorferi bakterijomis užkrėstos erkės. Bakterijos tūno erkės žarnyne, bet erkei įsisiurbus į gyvūno ar žmogaus organizmą, bakterijos iš lėto ima slinkti seilių liaukų link, iš kur vėliau su seilėmis patenka į naujojo šeimininko organizmą.

Negydoma boreliozė gali sukelti įvairių komplikacijų, tokių kaip stiprus galvos skausmas, bėrimas, neurologiniai reiškiniai, artritas su stipriais sąnarių skausmais ar širdies problemos.

Skiepų nuo Laimo ligos nėra, tad pati geriausia prevencinė priemonė nuo šios bakterijos – leidžiant laiką lauke, kasdien pasitikrinti, ar ant jūsų kūno nėra erkių. Jeigu erkė pastebima ir pašalinama iš karto po įsisiurbimo, infekcijos rizika ženkliai sumažėja, nes tam, kad perduotų Laimo ligą, erkė turi išbūti įsisiurbusi bent per naktį. Daugiau informacijos apie Laimo ligą galite rasti čia.

Didžiausios rizikos apskritys ir savivaldybės

Iš 10-ies Lietuvos apskričių pagal erkinio encefalito susirgimo atvejus, tenkančius 100 tūkst. gyventojų, didžiausi rodikliai nustatyti Utenos, Panevėžio ir Alytaus apskrityse. Didžiausia rizikos zona yra laikoma Utenos apskritis, ypač Utenos (67,3), Zarasų (65,3) ir Molėtų (52,5) savivaldybės.

2015-ais metais Laimo liga sirgo 2252 pacientai. Pagal Laimo ligos susirgimo atvejus, tenkančius 100 tūkst. gyventojų, didžiausi rodikliai nustatyti Panevėžio, Vilniaus, Kauno ir Utenos apskrityse. Didžiausia rizikos zona yra laikoma Panevėžio apskritis (102 atvejai 100 tūkstančių gyventojų), ypač Rokiškio (163), Biržų (128,5) ir Kupiškio (124) savivaldybės. Birštone registruotas didžiausias sergamumas Lietuvoje – 230 atvejų 100 tūkst. gyv.

Informacinis partneris – sveikatos priežiūros bendrovė „GlaxoSmithKline Lietuva“.

Daugiau informacijos apie ligų profilaktiką rasite www.sveikata.gsk.lt

GSK

LT/ENC/0049/16, patvirtinta 2016 05

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius