Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Po 15min straipsnio apie studentams rašto darbus rašančią įmonę ministerija reikalauja tyrimo

Po 15min straipsnio apie studentams rašto darbus rašančios įmonės darbuotojų paieškas, Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) nusprendė kreiptis į Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių.
Kompiuteris
Kompiuteris / 123rf.com nuotr.

„Dėl šio atvejo kreipsimės į Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių, kuris, pagal kitų metų pradžioje įsigaliosiantį Administracinių nusižengimų kodeksą, turės teisę pradėti tyrimą ir imtis veiksmų dėl administracinės atsakomybės taikymo“, – pasirodžius 15min straipsniui pranešė ŠMM.

ŠMM nuomone, prekiaujančių diplominiais ir kitais rašto darbais juridinių asmenų veikla negali būti laikoma teisėta. Ministerija ne kartą kreipėsi į prokuratūrą prašydama apginti viešąjį interesą. Vienas iš atvejų – prieš metus ministerijos siųstas raštas prokuratūrai, prašant inicijuoti ikiteisminį tyrimą dėl UAB „Studium generale“ veiklos.

Pagal kitų metų pradžioje įsigaliosiantį Administracinių nusižengimų kodeksą, turės teisę pradėti tyrimą ir imtis veiksmų dėl administracinės atsakomybės taikymo, – teigia ŠMM.

„Pateikėme dokumentus, įrodančius, kad asmenys realiai pasinaudoja UAB „Studium generale“ paslaugomis, tokiu būdu visuomenei daroma žala. Asmenys, kurie studijuoja pasinaudoję bendrovių paslaugomis, nesimoko savarankiškai, gauna diplomus, kurie neatitinka kokybės standartų, tokie žmonės studijuodami neįgyja reikiamų žinių, o baigę aukštąsias mokyklas negali tapti gerais specialistais ir teikti kokybiškas paslaugas visuomenei“, – teigiama ŠMM atsiųstame komentare.

Vis dėlto Vilniaus apygardos prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą ginant viešąjį interesą. Nutarimas grindžiamas tuo, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių. Ministerija šį sprendimą apskundė Vilniaus miesto apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėjui, bet teismas atmetė šį skundą, pritardamas prokuroro argumentams. Galiausiai, kaip teigiama ŠMM komentare, buvo kreiptasi į Lietuvos akademinės etikos ir procedūrų kontrolierių. Jis pradėjo tyrimą.

„Tačiau tik akademinės etikos vertinimo neužtenka – kasmet gauname pranešimų apie parduodamus darbus. Žinoma, akademinės etikos institucija yra svarbi, kiekvienas universitetas turi savo etikos kodeksą, dėstytojai dirbdami su studentais mato realią studentų veiklą. Pati didžiausia atsakomybė už plagijavimo netoleravimą šiuo metu tenka pačioms aukštosioms mokykloms. Gerbiančios savo reputaciją aukštosios mokyklos kovoja su plagijavimu ir jo užkardymu“, – teigė ŠMM.

Nuo 2017 m. įsigalios Administracinių nusižengimų kodeksas, pagal kurį už studijų baigiamųjų darbų bei disertacijų neteisėtą pirkimą, pardavimą ir jų pateikimą mokslo ir studijų institucijoms numatoma administracinė atsakomybė: bauda asmenims nuo 150 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 800 iki 1800 eurų. Pakartotinai padarytas nusižengimas užtrauks baudą asmenims nuo 300 iki 850 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 1700 iki 3000 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius