TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 30

„Natura 2000“ sanitariniai kirtimai gyventojams sukėlė šoką: „Suniokota beveik 3 ha saugomos teritorijos“

Šakių rajone esančiame Liekės kraštovaizdžio draustinyje vykdyti plynieji sanitariniai kirtimai, suniokota miško paklotė ir upelių šlaitai gyventojams sukėlė šoką. Valstybinė miškų tarnyba (VMT) patvirtino, kad išdavė leidimus vykdyti sanitarinius kirtimus dėl medžius apnikusio kenkėjo – žievėgraužio tipografo. Tiesa, kenkėjas puola tik egles, tačiau iškirstos buvo ir pušys, ir brandūs lapuočiai.
Iškirsta teritorija
Iškirsta teritorija, nuotr. Linas Miskelis / Lino Miskelio nuotr.

Vaizdas šokiravo

Milda su šeima dažnai atvyksta poilsiauti prie Šakių rajone esančio Liekės kraštovaizdžio draustinio, todėl puikiai pažįsta vietos apylinkes. Šių metų kovo pabaigoje atvykusi pasigrožėti gamta moteris apstulbo, kai pamatė, kad saugoma „Natura2000“ teritorija iškirsta plynai, miško paklotė išvažinėta technikos, suniokoti upelių šlaitai.

„Natura 2000“ – specialių saugomų teritorijų Europoje ekologinis tinklas. Jis jungia buveines, nykstančių gyvūnų bei augalų paplitimo vietas į bendrą saugomų teritorijų tinklą, kad Europos gamta būtų išsaugota ateities kartoms.

Seno miško vaizdas buvo tarsi iš filmo, samanomis apaugusi žemė, statūs upelių šlaitai, esam girdėję ir baubiančius stirninus, teko matyti kurtinį, augo grybai bei uogos.

„Šioje teritorijoje lankomės kasmet. Seno miško vaizdas buvo tarsi iš filmo, samanomis apaugusi žemė, statūs upelių šlaitai, esam girdėję ir baubiančius stirninus, teko matyti kurtinį, augo grybai bei uogos. Ne veltui ši teritorija priskirta „Natura2000“.

Kovo pabaigoje perbridę Liekės upelį pajudėjome link šlaito, bet pakėlę akis tolumoje pamatėme tuščią tarpą, sūnus pasakė – negaliu patikėti, nejau iškirto? Nuėjome į išvažinėtą sunkiosios technikos šlaito papėdę. Pamatėme šokiruojantį vaizdą – senas, beveik šimtametis miškas iškirstas, teritorijos dydis atėmė žadą.

Mastą sunku perteikti nuotraukomis. Po kirtimų atsivėrė upelių šlaitai, į šlaitus buvo važiuota sunkiąja technika, matėsi provėžos. Pastebėjome ne tik iškirstas egles, bet ir ąžuolus, klevus bei kitus lapuočius, liko tik jų kelmai“, – pasakojo Milda. Miškas priklauso privačiam savininkui.

Liekės kraštovaizdžio draustinis, Mildos nuotr.
Liekės kraštovaizdžio draustinis, Mildos nuotr.

Kirtimai buvo teisėti, bet taisyklės pažeistos

Nieko nelaukusi moteris dėl galimų neteisėtų kirtimų ir gamtos niokojimo kreipėsi į Aplinkos apsaugos departamentą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius