Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bulgarijoje pagaliau nutraukta barbariška tradicija sukti šunis virš upės

Bulgarijos gyvūnų teisių gynėjams šiemet pavyko sukliudyti Brodilovo kaimo gyventojams atlikti keistą ir barbarišką ritualą – sukti prie suvyniotos virvės pririštus šunis virš upės, pranešė dailymail.co.uk.
Brodilovo gyventojai įsitikinę, kad toks barbariškas ritualas gali apsaugoti jų šunis nuo pasiutligės.
Brodilovo gyventojai įsitikinę, kad toks barbariškas ritualas gali apsaugoti jų šunis nuo pasiutligės. / Kadras iš „YouTube“

Bulgarijos pietryčiuose įsikūrusio Brodilovo gyventojai kiekvienų metų vasarį ar kovą šį ritualą vykdė daugybę amžių. Manoma, kad tradicija iki mūsų dienų atkeliavo dar iš pagoniškų laikų. Kaimiečiai tiki, kad po tokios kankinančios procedūros jų šunys visus metus bus apsaugoti nuo pasiutligės.

Prie standžiai suvyniotos virvės prikabinti šunys būdavo pakeliami virš Velekos upės. Virvei išsivyniojant šunys didžiuliu greičiu pradėdavo suktis aplink savo ašį ir galiausiai įkrisdavo į vandenį. Persigandę šunys sukdavosi tokiu greičiu, kad prarasdavo orientaciją ir neretai nebesugebėdavo patys išplaukti į krantą be žmonių pagalbos.

Nors pagoniškas ritualas įstatymu buvo uždraustas dar 2006 metais, tačiau kaimiečiai jį ir toliau praktikuodavo kiekvieną pavasarį. 2011 metais Brodilovo gyventojų tradiciją pasmerkė pats šalies premjeras Boiko Borisovas, pavadindamas ją barbariška.

Šiemet aktyvių veiksmų nusprendė imtis Bulgarijos gyvūnų teisių gynėjai iš organizacijos „Animal Rights Sofia“. Jie ne tik surengė garsiai nuskambėjusią informacinę kampaniją, smerkiančią senovišką ritualą, bet ir įsikūrė Velekos pakrantėse, kad galėtų prižiūrėti, kaip laikomasi draudimo.

Tiesa, naujasis įstatymas nedraudžia šeimininkams savo augintinius tiesiog įmesti į upę – taip jie šiemet ir elgėsi, bent iš dalies atkartodami senąją tradiciją. Kaimo mero atstovas spaudai Petko Arnaudovas pareiškė: „Tai nėra idealus variantas, tačiau vis geriau už tai, kas buvo iki šiol. Kai kurių tokių tradicijų šaknys glūdi gilioje senovėje. Neįmanoma visko pakeisti per vieną naktį. Neįmanoma nutraukti tradicijos paprastu draudimu.“

Šiame vaizdo įraše užfiksuotas 2011 metais vykdytas ritualas:

VIDEO: Pasaulio visuomenė apstulbo pamačiusi, kaip pietvakarių Bulgarijoje kankinami šunys

Kaip šis ritualas buvo atliktas šiemet ir kokias aistras sukėlė draudimas atlikti jį įprastai, galite pasižiūrėti kitame vaizdo įraše:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius