Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas Goro provincijoje tarnaujančių karių grupės narys – rotveilerė Rema

Balandžio pabaigoje į Lietuvos vadovaujamos Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG-14) stovyklą atskraidintas Ukrainos kariuomenės tarnybinis šuo Rema per keletą dienų adaptavosi naujoje aplinkoje ir jau pradėjo tarnybą Sprogmenų neutralizavimo ir išminavimo skyriuje.
Tarnybinis šuo Rema
Tarnybinis šuo Rema / Vyr. ltn. Tomo Pakalniškio nuotr.

Kaip rašoma PAG-14 pranešime, devynerių metų rotveilerių veislės patelė yra išmokyta užuosti ir aptikti įvairias sprogstamąsias medžiagas, improvizuotus sprogstamuosius užtaisus.

Tai ne pirma tarptautinė operacijoja, kurioje dalyvaus Rema. Prie keletą metų ji dalyvavo tarptautinėje misijoje Irake, kur taip pat padėjo išminuotojų komandai, ieškant paslėptų sprogstamų medžiagų, užtaisų. Pasak Ukrainos atstovų, užduotis ji atliko puikiai. Šios patelės dėka keletą kartų kariams pavyko rasti itin pavojingų sprogmenų, kurie galėjo būti įvežti į karinę bazę ir susprogdinti.

Sprogmenų neutralizavimo ir išminavimo skyriaus vadas teigia, kad šis tarnybinis šuo geba greitai ir užtikrintai apieškoti transporto priemones. Tai, kad toks šuo bus PAG, žymiai palengvins tarnybą visai išminavimo grupei, neabejoja kariai.

Pradėjusi tarnybą Goro provincijoje su misija baigiančia PAG-14 grupe Rema ją tęs ir su kitomis PAG pamainomis.

Vyr. ltn. Tomo Pakalniškio nuotr./Tarnybinis šuo Rema
Vyr. ltn. Tomo Pakalniškio nuotr./Tarnybinis šuo Rema

PAG-14 Sprogmenų neutralizavimo ir išminavimo skyriaus kariai Goro provincijoje atlieka ir sprogmenų naikinimo operacijas. Kadangi Goro provincijos saugumo pajėgos neturi galimybių savarankiškai naikinti sprogmenų ir šaudmenų, provincijos atstovai, surinkę ar radę juos, dažnai kreipiasi pagalbos į PAG Sprogmenų neutralizavimo skyriaus karius, kurie turi reikalingus pajėgumus ir įgūdžius tokiems sprogmenims neutralizuoti. Amuniciją PAG kariams dažniausiai perduoda Goro provincijos Nelegalių ginkluotų grupuočių nuginklavimo komiteto (angl. Disbandment of Illegal Armed Groups, DIAG) atstovai.

Praėjusią savaitę PAG-14 išminuotojų grupė atliko didelę sprogmenų naikinimo operaciją. Iš viso per PAG-14 tarnybos Afganistane laikotarpį, PAG-14 išminuotojai sunaikino apie 250 vienetų įvairių nesprogusių sprogmenų, daugiau kaip 1,5 tūkst. mažo kalibro šaudmenų.

Išminavimo skyriuje kartu su Lietuvos išminuotojais tarnauja ir Ukrainos kariuomenės specialistai.

Šiuo metu tarnybą Afganistano Gore vykdanti keturioliktoji PAG pamaina suformuota KASP Vyčio apygardos 5-osios rinktinės karių pagrindu. Pamainai vadovauja šios rinktinės vadas pulkininkas Eligijus Senulis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius