Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veterinarų iš Rumunijos pasiekimai: Vilniuje nemokamai sterilizuota jau per 200 benamių gyvūnų

Praeitų metų lapkritį Vilniaus miesto savivaldybė sulaukė pasiūlymo: jeigu ji įsipareigos nežudyti beglobių gyvūnų, taip mėgindama reguliuoti jų populiaciją, tada sulauks paramos iš užsienio – Lietuvos sostinėje bus įgyvendinta nemokama gyvūnų sterilizavimo bei vakcinavimo programa.
Benamių kačių šeimyna
Benamių kačių šeimyna / „Lesės“ nuotr.

Austrijoje įsteigto ir visame pasaulyje aktyviai veikiančio tarptautinio gyvūnų apsaugos fondo „Vier Pfoten“ (vok. – keturios letenėlės) atstovai jau pirmojo susitikimo metu aiškiai išreiškė norą bendradarbiauti su Lietuvos veterinarais, kad ateityje būtent pastarieji tęstų jų pradedamą projektą.

2011 metų balandžio 4-ąją Vilniaus miesto savivaldybei pasirašius bendradarbiavimo sutartį su „Vier Pfoten“, šios organizacijos deleguoti atstovai – profesionalūs veterinarai iš Rumunijos, bendradarbiaudami su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba, VšĮ „Buivydiškių klinika“ bei Vilniaus kolegijos Agrotechnologijų fakulteto veterinarinės medicinos katedra, pradėjo labdaringą projektą, kuris sėkmingai tęsiamas iki šiol.

Klaipėdos miesto savivaldybei taip pat pasirašius bendradarbiavimo sutartį su „Vier Pfoten“ organizacija (Beje, Klaipėdos savivaldybė prisiėmė gerokai daugiau įsipareigojimų nei Vilniaus miesto savivaldybė – papildomai rūpintis projekto komandos apgyvendinimu, gyvūnų gaudymu ir pan.), projektas nuo balandžio 11-osios išsiplėtė ir į Klaipėdos miestą – dalis Rumunijos veterinarų komandos iš Vilniaus išvyko į Klaipėdą, norėdami pasidalyti su klaipėdiečiais žiniomis bei įgūdžiais apie humaniškesnį gyvūnų gaudymą, naujausias taikomas sterilizacijos technologijas.

Dėl nenumatytai operatyvaus sutarties pasirašymo su Klaipėdos miesto savivaldybe teko iš balandžio 12-osios į 14-ąją perkelti suplanuotą „Vier Pfoten“ seminarą projektu susidomėjusiems Lietuvos veterinarams. Jis įvyks iš karto po numatytos spaudos konferencijos, kurioje dalyvaus iš Klaipėdos grįžusi komandos dalis.

Nepaisant to, kad pastarosiomis dienomis spaudoje pasirodė daug kontraversiškos informacijos apie šį projektą, pabrėžtina, kad:

– per pirmąjį vizitą Lietuvoje ir susitikę su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojais „Vier Pfoten“ atstovai labai aiškiai išreiškė savo poziciją, kad Lietuvos veterinarai yra ne tik kviečiami, bet ir labai reikalingi projektui, nes „Vier Pfoten“ nori ir siekia, jog ateityje būtent Lietuvos veterinarai galėtų tęsti projektą. Turint omenyje, kad sostinės veterinarai jaučiasi nusivylę ir tai, kad nė vienas iš jų nepareiškė noro dalyvauti projekte, lieka daryti išvadą, kad Lietuvos atstovai neišplatino kvietimo, nors susitikime ir išreiškė pritarimą bei paramą šio projekto įgyvendinimui;

„Vier Pfoten“ atstovai labai aiškiai išreiškė savo poziciją, kad Lietuvos veterinarai yra ne tik kviečiami, bet ir labai reikalingi projektui.–  pagal sudarytą sutartį su Vilniaus miesto savivaldybe, savivaldybė šiam projektui lėšų neskiria. Priešingai, projektą finansuoja pati tarptautinė organizacija, kuri ir akreditavo profesionalų komandą projektui įgyvendinti. Netgi apgyvendinimą organizuoja Austrijos ambasada ir visuomeninės gyvūnus globojančios organizacijos;

– nepriklausomai nuo to, kokios tautybės ar pilietybės profesionalai vykdytų šį projektą, gyvūno saugumas yra svarbiausia. Tuo atveju, jeigu būtų matoma, kad operacija galėtų pakenkti gyvūnui, ji nebūtų atliekama;

– programa „Pagauk – sterilizuok – paleisk“, kaip rodo statistika, yra vienas ir vienintelis būdas reguliuoti beglobių gyvūnų populiaciją – taikant šį metodą per penkerių metų laikotarpį beglobių gyvūnų skaičius priartėja prie nulio, tam skiriant tokio pat dydžio lėšas kaip ir žudymui (ypač, jeigu išvykus „Vier Pfoten“ komandai, projektą tęs Lietuvos veterinarai). Minėta komanda paprastai, priklausomai nuo poreikio, grįžta kartą per metus į tą pačią teritoriją tęsti projekto bei dalytis patirtimi su vietos veterinarais, kol beglobių gyvūnų skaičius priartėja prie minimalaus;

– gyvūnų žudymas yra ne tik nehumaniškas, bet ir visiškai neveiksmingas populiacijos reguliavimo būdas, nes išžudžius konkrečioje teritorijoje visus beglobius gyvūnus teritoriją netrukus užpildo dar didesnis skaičius beglobių. Kita vertus, sterilizuoti ir naujus namus radę beglobiai gyvūnai – tai nauji šalies veterinarų klientai. Nepamirština ir tai, kad beglobiai gyvūnai vykdant projektą yra ir vakcinuojami, o tai yra itin svarbu žvelgiant iš sanitarijos pozicijų;

Projekto komanda iš „Vier Pfoten“ organizacijos, lygiai kaip Vilniaus mieste gyvūnus globojančios nevyriausybinės organizacijos („SOS gyvūnai“, LGGD Vilniaus skyrius, „Lesė“) sunkiai dirbo rengdamosi šiam projektui. Iki šios dienos jau sterilizuota per 200 gyvūnų.

Visa komanda tikisi, kad tęsiant projektą ateityje bus pasiektas ir kitas ilgalaikis tikslas –  bendradarbiavimas su Lietuvos veterinarais bei jų dalyvavimas projekte.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius