-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitai ir įdomūs faktai apie knarkimą

Tyrimais nustatyta, miego metu knarkia net 40 proc. suaugusiųjų. Įvairios statistikos pateikia skirtingus duomenis, tačiau viena – neginčijama, knarkiančių vyrų yra gerokai daugiau nei moterų. Vienas britų žurnalas yra paskelbęs atlikto eksperimento duomenis, kurio metu nustatyta, kad moteris, gyvenusi 50 metų santuokoje su knarkiančiu vyru, praranda 4-erius metus miego.
Nemiga
Nemiga / Andrejaus Strokinio/BFL nuotr.

Įdomūs faktai

Mokslininkai tvirtina, kad su knarkiančiu vyru gyvenanti ir neišsimieganti moteris turi atminties sutrikimų, sunkiai įsimena informaciją, jas vargina dažna nuotaikų kaita.

Psichologai tikina, kad vis dažniau skyrybų priežastimi tampa vieno iš sutuoktinių knarkimas. Įvairūs šaltiniai pateikia skirtingus duomenis, tačiau teigiama, kad šią priežastį mini nuo 6 iki 19 proc. visų besiskiriančių porų.

Miego metu knarkia ne tik suaugusieji, bet ir vaikai. Nustatyta, kad iki 7-erių metų amžiaus grupėje knarkiančiųjų yra iki 5 proc. vaikų, o tarp vyresniųjų šis skaičius išauga iki 10 proc. Teigiama, kad knarkimas – paveldimas: knarkiančių tėvų vaikai knarkia tris kartus dažniau nei jų bendraamžiai.

Knarkimo atvejų daugėja su amžiumi, didėjančia kūno mase. Net 80 proc. knarkiančiųjų žmonių nustatoma rimtų sveikatos sutrikimų.

Žmogui knarkiant sustoja kvėpavimas, tai vadinama apnėja. Šios pauzės, kurios kartojasi daug kartų per naktį, gali trukti nuo 10 sekundžių iki 2 minučių. Tokios pauzės žmogui yra labai pavojingos, nes tuo metu visas organizmas blogai aprūpinamas deguonimi.

Knarkimo metu žmogus nesapnuoja.

Knarkimo problemos nekankina kosmonautų. Nesvarumo būsenoje išnyksta ne tik ši, bet ir kitos su miegu susijusios problemos.

Teigiama, kad korėjiečiai yra labiausiai knarkianti tauta. Antri – labiausiai dėl viršsvorio kenčiantys amerikiečiai.

Knarkimo atvejų daugėja su amžiumi, didėjančia kūno mase. Net 80 proc. knarkiančiųjų žmonių nustatoma rimtų sveikatos sutrikimų.

Knarkimas kankino daugelį istorinių asmenybių, tarp kurių minimas ir Napoleonas Bonapartas. Tais momentais, kai imperatorius pradėdavo garsiai šnarpšti, mylimiausioji karvedžio Žozefina pasišalindavo į atskirą buduarą. Toks jai iš anksto būdavo paruošiamas visuose rūmuose, kur apsistodavo sutuoktinių svita.

Winstonas Churchillis itin mėgo konjaką bei cigarus. Naktimis jis knarkdavo taip stipriai, kad jo sutuoktinė Clementine kasnakt bėgdavo kuo toliau. Paskutiniuosius laimingos ir ilgos santuokos metus ji praleido atskiruose miegamuosiuose, kurie buvo įrengti su specialia garso izoliacija.

Legendinė Holivudo aktorė, viena garsiausių ir patraukliausių XX amžiaus kino žvaigždžių Elizabeth Taylor dėl knarkimo draugiškai buvo vadinama Lizzzzzz Taylor.

Anglas Alanas Myattas iš Gločesterio buvo užregistruotas Guinnesso rekordų knygoje kaip žmogus, turintis garsiausią balsą, siekiantį net 112,8 decibelo. Tai prilygsta galingo variklio burzgimui. Be šio talento, jis ir knarkė panašiai: namuose net barškėdavo indai.

Padainuokite, pašvilpaukite – ir nustos knarkti... Mitai apie knarkimą

Žmona kaltina vyrą, kad šis kiekvieną naktį siaubingai knarkia ir neleidžia jai išsimiegoti. Į jos kaltinimą vyras atsako: „Tu mane šmeiži! Aš dvi naktis iš eilės akių nesumerkiau, negirdėjau nė vieno garso“. Ar iš tiesų, knarkimas trukdo miegoti tik tiems, kurie jį girdi? Pateikiame keletą populiarių mitų apie knarkimą.

Pirmas mitas: Liaudies medicina siūlo įvairiausių receptų, kurie padeda atsikratyti įkyraus nakties palydovo. Vienas tokių – prieš miegą išgerti stiklinę šviežiai išspaustų kopūstų sulčių, pagardintų šaukštu medaus.

Netiesa: Nei daržovių sultys, nei medus nepadės atsikratyti knarkimo.

Antras mitas: Jei žmogus knarkia, vadinasi, jam skubiai reikia numesti svorio.

Tiesa iš dalies: Knarkimo priežastimi gali būti viršsvoris. Tačiau, jei knarkia viršsvorio neturintis žmogus, būtina konsultuotis su gydytoju.

Trečias mitas: Miegas be pagalvės padeda atsikratyti knarkimo.

Tiesa iš dalies: Toks miegojimo būdas gali padėti tik individualiais atvejais. Vis tik, jei po keleto naktų situacija nepasikeitė, galima vėl traukti pagalvę bei planuoti vizitą į polikliniką.

Ketvirtas mitas: Vaistinėje įsigyti šaltalankių aliejaus ir prieš miegą į nosį įsilašinti po 2 lašelius. Rezultato jau galima tikėtis po dviejų savaičių.

Deja, panacėjos nuo knarkimo nėra. Kiekvienam reikalinga individuali apžiūra ir gydymas.

Netiesa: Lašinant šaltalankių aliejų, galima pažeisti nosies gleivinę ir taip turėti papildomų problemų su sveikata. Šaltalankių aliejus ir knarkimas tarpusavyje neturi nieko bendra.

Penktas mitas: Egzistuoja vienintelis „stebuklingas“ gydymo būdas.

Netiesa: Deja, panacėjos nuo knarkimo nėra. Kiekvienam reikalinga individuali apžiūra ir gydymas. Vienam galbūt tereikia apsilankyti pas sąkandžio specialistą (odontologą, žandikaulio chirurgą ir pan.), kitam – gali būti reikalinga nosies pertvaros operacija, trečiam – sumažinti tonziles ir pan.

Šeštas mitas: Knarkimas – ne liga.

Iš dalies tiesa: Jei atlikus tyrimus neužfiksuota, kad miego metu sustoja kvėpavimas, tuomet – tai tiesa. Toks knarkimas iš tiesų ne liga. Šis knarkimas dažniausiai netrukdo pačiam knarkiančiajam, tik aplinkiniams.

Kuomet be paties knarkimo aptinkama ir apnėja (sustoja kvėpavimas), tuomet tai jau liga, kuri gali turėti rimtų pasekmių širdies ir kraujagyslių sistemai, didėja rizika patirti aritmiją, infarktą, insultą.

Septintas mitas: Knarkimas – negydomas.

Netiesa: Vieniems reikalingas chirurginis įsikišimas, kitiems – pakanka numesti svorio, tretiems gali padėti nosies lašai nuo knarkimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius