-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prisėskime prie žalios arbatos puodelio

Šiandien suskaičiuojama daugiau nei 500 žaliosios arbatos rūšių. 70 proc. pasaulinio žaliosios arbatos eksporto sudaro kiniška arbata. Ši arbata Kinijoje buvo naudojama kaip vaistas dar prieš 4 000 metų. Žaliosios arbatos paslaptis – apdorojimo procesas, kurio metu lapeliai garinami, todėl jie nesifermentuoja. Žalioje arbatoje yra išsaugomos visos vertingos medžiagos, kurios randamos ką tik nuskintame lapelyje.
Arbata
Arbata. / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Žaliojoje arbatoje gausu vitamino P, kuris žinomas kaip stiprus antioksidantas ir vitaminas, stiprinantis vitamino C poveikį. Per dieną išgėrus iki keturių puodelių žalios arbatos organizmas gaus jam reikiamą P vitamino paros dozę.

Žalioji arbata normalizuoja cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, mažina arterinį kraujospūdį, stiprina kapiliarų sieneles, taip pat suteikia energijos, tonizuoja nervų sistemą. Purdue universiteto (JAV) mokslininkai neseniai pareiškė, kad žaliojoje arbatoje yra komponentas, trukdantis augti vėžinėms ląstelėms.

Norint sulieknėti labai svarbus kalis. Būtent šio svarbaus makroelemento taip pat gausu žaliojoje arbatoje. Jis skatina inkstų veiklą, o jie išskiria riebalų skilimo produktus bei skysčių perteklių.

Žalioji arbata gali apsaugoti ir nuo dantų gedimo. Joje yra bakterijas naikinanti medžiaga taninas, kuris gali ne tik padėti išvengti apsinuodijimo maistu, bet ir sunaikinti bakterijas, kenkiančias dantims.

Žaliojoje arbatoje taip pat gausu vitamino C. Čia jo net 4 kartus daugiau nei citrinoje ir 10 kartų daugiau nei juodoje arbatoje. Vitaminas C žinomas kaip stiprus antioksidantas, jis neleidžia laisviesiems radikalams naikinti membranų sienelių ir jungiamojo audinio kolageno. Tai labai svarbu lieknėjant ir norint apsaugoti odą nuo suglebimo.

Arbata turtinga ir katechinų junginiais, kurie reguliuoja kraujospūdį, naikina bakterijas ir gripo virusus, stabdo plaučių, žarnyno, odos, skrandžio bei kepenų auglių susidarymus, šalina nemalonų burnos kvapą. Žalioji arbata lėtina senėjimo procesus, kadangi katechinai yra labai stiprūs antioksidantai.

Klivlendo universiteto (JAV) tyrimais patvirtinta, kad per dieną išgeriant 4 ar daugiau puodelių žaliosios arbatos, galima išvengti reumatinio artrito arba sumažinti šios ligos simptomus jau sergantiems žmonėms. O japonų mokslininkai atrado, kad moterys, per dieną išgeriančios ne mažiau 5 puodelių žaliosios arbatos, daug rečiau sirgo krūties vėžiu arba jis vystėsi lėčiau.

Kol kas buvo nustatytas tik vienas žalingas žaliosios arbatos poveikis dėl sudėtyje esančio kofeino, tai – nemiga.

Kadangi arbata veikia teigiamai ir centrinę nervų sistemą, tad gerkime ją kuo dažniau ir vaišinkime ja kitus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius