-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaldyta žuvis gali būti kokybiškesnė už šviežią

Sunku patikėti? Galbūt. Tačiau kai kurie tiekėjai tiek viešbučių, restoranų, kavinių virtuvėm, tiek prekybos centrams pateikia itin aukštos kokybės šaldytą žuvį.
Gausybė senovinių patiekalų yra iš lydekų, kažkada vadintų vyriškosios giminės pavadinimu „lydys“.
Esame įpratę manyti, jog mūsų pačių sugauta žuvis yra pati šviežiausia ir švariausia, tačiau nereikia pamiršti Lietuvos ar užsienio vandenų užterštumo. / BFL/Sauliaus Žiūros nuotr.
Temos: 1 Jūros gėrybės

Ypatingos auginimo sąlygos

Esame įpratę manyti, jog atvėsinta žuvis yra pati šviežiausia ir švariausia, tačiau nereikia pamiršti Lietuvos ar užsienio vandenų užterštumo. O štai tvenkiniai, kur auginama žuvis, vėliau šaldyta pateikiama vartotojams, yra sertifikuoti pagal specialią sertifikavimo sistemą (SQF-1000), užtikrinančią, kad produktas, pagamintas iš šiuose tvenkiniuose užaugintos žuvies – saugus. Tokie žuvininkystės ūkiai turi laikytis kokybės valdymo, maisto saugos programų visame žuvies auginimo periode. Vanduo tvenkiniuose, kur yra auginama žuvis, yra nuolat keičiamas ir aeruojamas, tam, kad išlaikytų aukštą kokybę. Todėl žuvis išauginama taip, kad iš jos galima būtų gaminti aukštos kokybės gaminius, atitinkančius Europos Sąjungos standartus ir pirkėjų poreikius.

Aukšti perdirbimo standartai

Iš žuvininkystės ūkių pagauta žuvis nedelsiant keliauja į žuvies perdirbimo įmones, kur yra išdorojama ir filetuojama (išpjaunama filė) pagal klientų poreikius. Norit išlaikyti šviežios žuvies kokybę, labai svarbu kuo greičiau pagavus žuvį pristatyti pirminiam išdorojimui. Kadangi įmonės paprastai yra netoli tvenkinių ir žuvis yra pristatoma į gamybą apipilta ledais, jos šviežumas išlieka toks pat, kaip ir ką tik pagautos žuvies.

Dažnai mums klausimų kelią ledo sluoksnelis ant žuvies. Kam tas papildomas ledo svoris? Tačiau jis yra būtinas ir sukuriamas, norint užtikrinti kokybę.

Perdirbimo įmonės, kuriose žuvis yra apdorojama, turi Europos Sąjungos patvirtintus veterinarinės priežiūros numerius. Paruoštą produktą į ES galima importuoti tik iš tų įmonių, kurios turi tokį numerį.

Viešbučių, restoranų, kavinių (horeca – hotel, restaurant, caffe) virtuvių klientams bei kai kurie šaldyti žuvies produktai prekybos centruose paprastai yra gaminami pagal specifikaciją, pasižyminčią tuo, jog apdorojant žuvį pašalinama mažiausiai vertinga žuvies papilvės dalis, taip pat nuimtas poodinis rausvas sluoksnis. Filetuojant žuvis nėra apdirbama jokiais priedais, todėl išlaiko savo natūralią žuvies struktūrą ir vandens kiekį žuvyje.

Dažnai mums klausimų kelią ledo sluoksnelis ant žuvies. Kam tas papildomas ledo svoris? Tačiau jis yra būtinas ir sukuriamas, norint užtikrinti kokybę. Po sušaldymo žuvis yra glazūruojama – ant žuvies filė uždedamas apsauginis ledo sluoksnis. Jis apsaugo žuvį nuo drėgmės netekimų, galinčių susidaryti žuvį laikant -18 C temperatūroje.

Daugybė kokybės testų

Po gamybos proceso ir pakavimo, tam, kad dar kartą būtų įsitikinta žuvies saugumu ir tinkamumu vartoti, įmonėse yra daroma net 12 testų. Yra tiriama pagamintos žuvies mikrobiologija (6 testuojami parametrai). Taip pat yra daromi žuvies cheminiai bei parazitologiniai ir sunkiųjų metalų tyrimai.

Iš gamyklos žuvį išsiunčiama tik gavus nepriklausomos laboratorijos tyrimų rezultatus, patvirtintus sertifikatais, įrodančiais, kad gaminys tinka žmonių maistui.

Įsitikinus, kad žuvis buvo pagaminta pagal reikalavimus ir laikantis ES standartų, ji pakraunama į jūrinius konteinerius. Šie – kraunami į laivus ir pristatomi į Lietuvą pirkėjams. Gamintojai sako, jog svarbu pažymėti tai, kad visos kelionės metu žuvis yra laikoma -18 C temperatūroje. Atvykusi į Lietuvą  ji taip pat yra sandėliuojama bei pirkėjams pristatoma autotransportu, taip pat išlaikančiu -18 C temperatūrą. Todėl galima teigti, kad pirkėjai gauna tokios kokybės žuvį, kokia ji buvo iškart pagavus. O tai reiškia – itin aukštos kokybės žuvį iš nuolat švarinamų vandenų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius