-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ir žirgams reikia dietologų

Vakaruose jau seniai galima įgyti žirgų dietologo specialybę, o šis specialistas yra nuolatinis žirgų mylėtojų pagalbininkas, tačiau Lietuvoje tai kol kas visiškai nauja niša. Sigita Vaičiutė – vienintelė žirgų dietologė mūsų šalyje.
Sigita Vaičiutė žirgais domisi nuo vaikystės.
Sigita Vaičiutė žirgais domisi nuo vaikystės. / Asmeninio arch. nuotr.
Temos: 2 Dietologas Dieta

27-erių S.Vaičiutė žirgų liga serga jau nuo vaikystės, tačiau tik pradėjusi rimtai užsiimti jojimu ir įsigijusi nuosavų žirgų suprato, kad kažko trūksta. „Kai mano kumelė Bakhrama turėjo bėdų dėl svorio ir joks veterinaras negalėjo nieko patarti, o Lietuvoje tuo metu nebuvo nei profesionalių žirgų pašarų ir papildų, nei juo labiau specialisto, galinčio konsultuoti arklių mitybos klausimais, ėmiau domėtis žirgų dietologija. Nuotoliniu būdu baigiau šios specialybės bakalaurą Kanados universitete ir ėmiausi darbo“, – pasakojo Sigita.

Konsultuojasi ir veterinarai

Anot moters, norint turėti sveiką žirgą vien veterinaro patarimų neužtenka. „Dietologija yra atskiras mokslas, į kurį veterinarai pernelyg nesigilina paprastai dėl laiko stokos. O ir Lietuvoje tokių studijų niekas nesiūlo. Ką veikia žirgų dietologas? Pagal žirgo svorį, būdą, tipą, veislę, sportinį krūvį ir kitus kriterijus subalansuoja jo mitybą.

Dietologas taip pat derina dietas žirgui sergant ar turint tokių problemų kaip nutukimas arba svorio nepakankamumas“, – pasakojo Sigita. Tarp jos klientų – ne tik žirgų savininkai, raiteliai, bet ir... veterinarai.

Žirgai reaguoja kaip žmonės

Pasak S.Vaičiutės, konsultuojant žirgų savininkus nutinka visko. „Sunku patikėti, bet neretai būna, kad šeimininkas net nežino, ką tiksliai žirgas ėda, o nori įsigyti papildomų pašarų ar papildų. Tuomet man pačiai tenka aiškintis, kuo vis dėlto gyvūnas užkandžiauja ir kaip jam padėti“, – pasakojo S.Vaičiutė. Geriausias atpildas žirgų dietologui – patenkintų klientų skambučiai.

„Būna ir taip, kad žmonės teiraujasi, kaip įnoringam arkliukui įsiūlyti vieną ar kitą papildą, kuris yra, tarkime, aitraus kvapo ir žirgas kategoriškai atsisako jį ėsti. Tuomet sakau: jei jau išbandėte visas priemones, lieka viena – pasišnekėkite su žirgeliu, paaiškinkite, kam to reikia. Patirtis rodo, kad tai padeda“, – šmaikštavo Sigita.

Šeima palaiko

Žirgų dietologės S.Vaičiutės teigimu, nors konsultacijos užima daug laiko ir nuolat tenka būti pasiruošusiai važiuoti, kur tik iškvies, šią maniją dėl žirgų palaiko visa šeima. Net mažoji dukrelė mėgsta su mama vykti į keliones konsultuoti žirgų savininkų – jai patinka žirgynų aplinka, bendrauti ir glostyti gyvūnus. „Šeima mato, kad bet koks pasipriešinimas yra beviltiškas, tad palaiko mane“, – šypsojosi Sigita.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius