-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Iš jos gali tikėtis visko: už pasaulio taiką kovojama ir sodinant medžius – Wanagari Maathai

Afriką įsivaizduojame kaip kraštą, kuriam nuolat reikia mūsų pagalbos, mūsų mokymo, bet ar kada savęs paklausėme, ko mus galėtų Afrika išmokyti?
 Wanagari Maathai
Wanagari Maathai / Iš

Prieš 20 metų Kenijoje susikūrė visą pasaulį kitaip mąstyti išmokęs moterų judėjimas „Green Belt“ („Žalioji juosta“).  Šalyje, kur gyventojai kenčia dėl nepatenkinamų žmogaus išgyvenimui būtiniausių poreikių ir gyvena vis dar seniausių prietarų sukaustytoje visuomenėje , šio judėjimo idėjos autorė Wanagari Maathai kartu su savo šalies moterimis už savo teises ir laisves kovoja sodindamos medžius.

Pernelyg ryžtinga savo vyrui

Wanagari Maathai Kenijoje nuo jaunų dienų buvo išskirtinė moteris. Ji buvo pirmoji moteris Pietryčių Afrikoje įgijusi mokslų daktaro laipsnį ir tapusi Nairobio universiteto profesore. Wanagari buvo aktyvi moterų teisių kovotoja, visgi matydama valdžios bandymus plėsti industriją viename gražiausių ir svarbiausių Kenijos gamtos parkų, Wanagari įsitraukė į protestų ir kovotojų už gamtą gretas. Tuo metu pradėjo ryškėti tikrasis Kenijos vyrų požiūris į veiklias moteris – Wanagari vyras, pasakęs, kad ji tapo visai nebevaldoma ir pernelyg ryžtinga, paliko savo žmoną ir jų vaikus.

Valstybės nepageidaujamų asmenų sąraše

Dėl vis labiau stiprėjančių protestų Wanagari Maathai susilaukė neigiamo vyriausybės dėmesio. Jos bandymams savo veiksmus plėtoti organizacijos forma nuolat trikdė lėšų ir oficialaus pritarimo trūkumas. Wanagari ne kartą buvo suimta už protestus, o vieno protesto metu policijai sumušus Wanagari ir jai netekus sąmonės,  kartu protestuojančios moterys ėmėsi visas tradicijas laužančio veiksmo – jos išsirengė nuogai. Pagal vietinį tikėjimą, pamatyti moterį nuogą yra didžiausias prakeiksmas vyrui. Galiausiai vyriausybės priešininkai aptiko oficialų sąrašą, kuriame buvo išvardinti mirties bausmės turintys sulaukti asmenys. Šiame sąraše buvo ir Wanagari Maathai vardas.

Moterų galia

Nuo savo veiklos pradžios iki šių dienų Wanagari Maathai kartu su jai pritariančiomis moterimis Kenijoje pasodino jau virš 45 milijonų medelių. Šis judėjimas prasidėjo paprastai – vietinės moterys kiek išgalėdamos rūpinosi savo šeimomis, tačiau neturėjo nei pakankamai maisto, nei švaraus vandens, o ūkininkavimui tinkamos žemės plotai vis mažo. Žemės užsodinimas medeliais buvo vienintelis būdas išsigelbėti. Tad Wanagari keliavo po Keniją ir savomis rankomis rodė pavyzdį mažyčių kaimelių moterimis, kaip reikia išsaugoti vienintelį Kenijos pragyvenimo šaltinį – gamtą.

Nobelio taikos premija

Šiuo metu „Green Belt“ judėjimas veikia ne tik Kenijoje, bet ir kitose Afrikos valstybėse. Prie jo prisideda ir savanoriai iš viso pasaulio. Šis judėjimas Vakarų pasaulyje buvo pramintas demokratijos nešėju ir kovotoju už moterų teises, tačiau pati Wanagari teigia, jog jos inicijuoto judėjimo tiesioginis tikslas nėra kova dėl teisių ir laisvių, bet tai kova dėl vidinės žmonių kaitos ir sustabarėjusios visuomenės išjudinimo. Vakarų pasaulio dėmesys išgelbėjo Wanagari nuo mirties nuosprendžio ir 2004 metais ji buvo apdovanota Nobelio taikos premija. Wanagari Maathai savo veiklos tuo neužbaigė – ji vis dar sodina medelius, kartu savo idėjas dėl aplinkosaugos dėstydama pasaulinės svarbos forumuose. Wanagari stebina savo veiklumu ir drąsa, o apie tokias moteris pasakoja tarptautinis moterų kino festivalis „Šeršėliafam“.

Tarptautinis moterų filmų festivalis „Šeršėliafam“ – kovo 3–13 d. kino teatruose „Pasaka“ ir „Skalvija“ Vilniuje.  Daugiau informacijos rasite adresu: www.serseliafam.com
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius