-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 05 23

Azija iškovojo pirmuosius Kanų apdovanojimus

Azija šeštadienį iškovojo pirmuosius Kanų apdovanojimus – Pietų Korėjos režisierius Hong Sang-soo gavo prestižinį šio didžiausio pasaulyje kino festivalio antrosios programos apdovanojimą.
Pietų Korėjos režisierius Hong Sang-soo
Pietų Korėjos režisierius Hong Sang-soo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ha Ha Ha“, kuris baigiasi skardžiu juoku ir kuris pasakoja apie alkoholio pažadintus kino kūrėjo prisiminimus, gavo pagrindinį Kanų kino festivalio antrosios programos „Kitoks žvilgsnis“ („Un Certain Regard“) apdovanojimą.

Galingas Azijos kontingentas šiemet dalyvauja svarbesnėse varžybose dėl „Auksinės palmės šakelės“ – pagrindinio 12 dienų trunkančio festivalio apdovanojimo, kurį sekmadienį vakare per iškilmingą ceremoniją įteiks juostos „Alisa Stebuklų šalyje“ (Alice in Wonderland) režisierius Timas Burtonas. Penki iš 19 filmų, pretenduojančių į „Auksinę palmės šakelę“, yra iš Azijos.

„Kitokio žvilgsnio“ žiuri apdovanojimas atiteko pirmajam pilnametražiam vaidybiniam brolių iš Peru Danielio ir Diego Vegų filmui „Spalis“ (Octubre), kuriame pasakojama apie vieną Limos paskolų „ryklį“, staiga priverstą rūpintis kūdikiu.

Istorija, pagrįsta tikrais 1996 metų įvykiais apie septynių prancūzų trapistų pagrobimą ir nukirsdinimą, sukrėtė Kanų auditoriją ir pavertė nelabai žinomą prancūzų kino kūrėją vienu pagrindinių pretendentų į „Šakelę“.Prizas už geriausią vaidybą atiteko trims aktorėms iš argentiniečių Ivano Fundo ir Santiago Lozos  filmo „Lūpos“ (Los Labios), kurios vaidina moteris, keliaujančias į vieną atokų miestelį dirbti socialinio darbo tarp neturtingųjų.

Kiti šeštadienį išdalyti „apšildomieji“ prizai atiteko dviem prancūzų filmams, pretenduojantiems į „Auksinę palmės šakelę“. Vienas jų pasakoja apie trapistų vienuolių Alžyre tragediją, o kitas – apie amerikiečių striptizo šokėjas.

Xavier Beauvois juosta „Apie žmones ir dievus“ (Des Hommes et des Dieux), pasakojanti apie vienuolyną, praėjusiame dešimtmetyje atsidūrusį Alžyro pilietinio karo sukūryje, gavo festivalio ekumeninio žiuri prizą už darbą, skatinantį religinį supratimą.

Ši istorija, pagrįsta tikrais 1996 metų įvykiais apie septynių prancūzų trapistų pagrobimą ir nukirsdinimą, sukrėtė Kanų auditoriją ir pavertė nelabai žinomą prancūzų kino kūrėją vienu pagrindinių pretendentų į „Šakelę“.

Kitu pretendentu į šį apdovanojimą laikomas Mike'o Leigh filmas „Dar vieni metai“ (Another Year), parodantis vienus metus iš laimingos pagyvenusių britų sutuoktinių poros gyvenimo.

Burleskinis filmas „Turnė“ (Tournee), kurį režisavo prancūzas Mathieu Amalricas, laimėjo garbingą „Fipresci“ apdovanojimą, kurį skiria Tarptautinė kino spaudos federacija, vienijanti įvairių šalių kritikų asociacijas.

Krūtingos striptizo šokėjos iš Amerikos šio originalaus filmo dėka iš nedaug kam žinomų kabaretų žengė tiesiai į Kanų festivalio rampų šviesą.

Peroksidiniais plaukais ir dirbtinėmis blakstienomis besipuikuojančios Dirty Martini, Mimi Le Meaux ir kitos šios juostos žvaigždės į Prancūziją atvyko galvodamos, kad turės padėti pasirengti M.Amalrico aktorėms, bet sužinojo, kad jis nori jas pačias paversti žvaigždėmis.

M.Amalricas, kuris ir pats vaidina savo juostoje, tarptautiniu mastu geriausiai žinomas kaip filmo apie Džeimsą Bondą „Paguodos kvantas“ (Quantum of Solace) piktadarys.

Filme „Apie žmones ir dievus“ tylias vienuolių kasdienio gyvenimo scenas kontrasto principu išryškina įtemptas siužetas, kuris sukasi apie jų skausmingą moralinę dilemą: bėgti ar pasilikti ir remti vietos žmones, kuriais jie metų metus rūpinosi.

„Didelis šių vienuolių humaniškumas, jų pagarba islamui ir jų kilnumas savo kaimo kaimynams yra mūsų pasirinkimo priežastis“, – sakoma ekumeninės žiuri pareiškime.

Ši tarptautinė šešių narių žiuri taip pat išgyrė du kitus dėl pagrindinio festivalio apdovanojimo besivaržančius filmus: Pietų Korėjos režisieriaus Lee Chang-Dongo „Poeziją“ (Shi) ir M.Leigh „Dar vienus metus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius