-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 13

Konkursinėje Baltijos šalių programoje triumfavo lietuvių kūrėjos filmas „Šanxai Banzai“

Europos šalių kino forumo „Scanorama” kasmet rengiamoje jaunųjų Lietuvos, Latvijos ir Estijos kino kūrėjų trumpametražių filmų konkursinėje programoje „Svečio balsas“ šiemet triumfavo lietuvė, teigiama žiniasklaidai išplatintame pranešime spaudai.
Kadras iš filmo „Šanxai Banzai“
Kadras iš filmo „Šanxai Banzai“ / „Scanoramos“ nuotr.

Tarptautinė kino profesionalų žiuri geriausiu pripažino režisierės Jūratės Samulionytės dokumentinį trumpametražį filmą „Šanxai Banzai“, pasakojantį apie Vilniaus Šnipiškių rajono aktualijas.

Į šių metų konkursinę programą buvo atrinkti penki Latvijos režisierių filmai, keturi Estijos kūrėjų darbai ir septyni lietuvių kurti filmai. Visą šeštadienį jaunųjų kino kūrėjų darbus vertino profesionali tarptautinė žiuri: lietuvių dokumentininkas Audrius Stonys, Rusijos kino kritikas Vladimiras Lavrentjevas, Islandijos aktorius Tomas Lemarqui, Suomijos režisierius Aleksi Salmenperä. Žiuri pirmininkavo Janas Erikas Holstas, režisierius, Norvegijos kino instituto atstovas.

Specialaus paminėjimo nominacija buvo įteikta Latvijos režisierei Lindai Oltei už filmą „Įkvėpti“, pasakojantį apie vieną jautriausių ir paslaptingiausių gyvenimo momentų – vaiko gimimą. Specialioji žurnalo „Moteris“ dovana atiteko režisierei Ramunei Čekuolytei, už filme „2H.Dvi valandos“ plėtojamą moteriškumo temą. O geriausiu pripažinto filmo autorei, Jūratei Samulionytei, už filmą „Šanxai Banzai“ buvo įteiktas UAB „Cinevera” įsteigtas prizas – 10 000 Lt vertės kino aparatūros nuoma būsimam jos kino projektui.

Prizą įteikęs UAB ,,Cinevera” atstovas prodiuseris Kęstutis Drazdauskas sakė: „Kai kūrėme verslą, jį kūrėme tam, kad jis mums padėtų kurti filmus. Šiandien, verslui išsiplėtus, galime padėti kitiems. Tą ir stengiamės daryti.” Tuo tarpu Janas Erikas Holstas, pirmininkavęs žiuri, pridūrė, jog ši dovana režisierei – ženklas, jog, iš jos jau tikimasi pilnametražės juostos.

Jūratė Samulionytė, pasakodama apie filmo „Šanxai Banzai“ kūrimo procesą, sakė, jog jai įdomiausias buvo paradoksas: „Vilniaus centre, greta prabangių dangoraižių, mediniuose namuose gyvena bendruomenė, esanti ties išnykimo riba. Visi tarsi žinome, jog šis Šnipiškių rajonas egzistuoja, jame gyvena žmonės, tačiau vengiame gilintis, kokios iš tiesų yra šių žmonių realijos: kuo ir kaip jie gyvena“.

Pasak Europos šalių kino forumo „Scanorama” direktorės Gražinos Arlickaitės, tokios konkursinės programos yra būtinos, norint skatint jaunuosius kino kūrėjus kurti ir tobulėti.

„Mūsų kasmet rengiama konkursinė programa leidžia jaunam kūrėjui suvokti, kaip jo darbas atrodo kitų jaunųjų Baltijos šalių kino kūrėjų kontekste; ką apie jį mano kino industrijos atstovai, profesionalai, tarptautiniai vertintojai. Pagaliau, tokios programos rodo lietuvių kino vystymosi kryptį. Be to, tai svarbu dar ir todėl, kad labai greitai jaunieji kūrėjai taps kino profesionalais, nuo kurių ateityje priklausys lietuvių kino veidas,” – sakė festivalio direktorė.

Ir nugalėjusį Jūratės Samulionytės filmą „Šanxai Banzai“, ir kitus trumpametražius lietuvių filmus, dalyvavusias konkursinėje programoje, dar bus galima išvysti Vilniuje: lapkričio 20 d. 17 val. kino teatre „Pasaka“, o 26 d. 15 val. programa bus parodyta Kauno žiūrovams, kino centre „Forum Cinemas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius