-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 31

„Sidabrinės gervės“ laureatas Kristijonas Vildžiūnas: norėtųsi, kad ateityje dėl apdovanojimų varžytųsi daugiau filmų

Šiemet aštuonias „Sidabrines gerves“ laimėjusio filmo „Kai apkabinsiu tave“ režisierius ir scenarijaus autorius Kristijonas Vildžiūnas teigia besidžiaugiantis filmo sėkme, tačiau priduria, kad ateityje norėtų, jog dėl apdovanojimų varžytųsi daugiau filmų.
Režisierius Kristijonas Vildžiūnas
Režisierius Kristijonas Vildžiūnas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Jausmas dviprasmiškas. Viena vertus, džiugu, kita vertus, su mūsų filmu buvo nominuoti ir studentiški filmai, kurie neatitiko svorio kategorijos. Šiemet ir filmų buvo pagaminta mažai. Smagu gauti, tačiau norėtųsi, kad ateityje varžytųsi daugiau nominantų“, – BNS sakė kūrėjas.

Šiemetiniuose Lietuvos kino ir televizijos filmų apdovanojimuose, kaip minėta, „Kai apkabinsiu tave“ gavo aštuonias statulėles: geriausio filmo, geriausio režisieriaus, geriausio scenarijaus, geriausių aktoriaus ir aktorės, geriausio epizodinio vyro ir moters vaidmenų, geriausio profesinės meistrystės darbo nominacijose.

„Dėl to, kad mano bendražygiai gavo „Sidabrines gerves“, aš džiaugiuosi, nes kiekvienas iš jų buvo apdovanotas pelnytai, ir jie tikrai atliko puikų darbą“, – kalbėjo menininkas.

Jis tvirtino, kad tokia situacija, kai nominuotų filmų nėra daug, susidarė tik dėl finansinių galimybių, nes potencialo lietuviškas kinas turi daug.

„Akivaizdu, kad kokybiškų paraiškų kiekis kelis kartus viršija valstybinio finansavimo galimybes. Yra potencialas gaminti daugiau filmų, be jokių abejonių“, – kalbėjo K.Vildžiūnas.

„Finansavimas per krizę nuo 8 mln. litų krito iki 4 mln. litų, bet jeigu žiūrėtume plačiau, net tie 8 mln. litų nebuvo didžiulis pasiekimas, nes turėdami tuos pinigus prieškrizinėje Lietuvoje, mes buvome vieni paskutinių Europoje“, – kalbėjo režisierius.

Jis sakė, kad filmo koprodiusavimas su kitomis valstybėmis yra gera išeitis, tačiau ja piktnaudžiauti negalima, nes dabar susidariusi situacija, kad padedama Lietuvo kinui, o Lietuva prie kitų šalių filmų gamybos neprisideda.

„Tai yra puiki išeitis, tačiau kiek mes galime būti tie, kurie ištiesia išmaldai ranką. Mes tik prašome, tik gauname kofinansavimą iš kitų šalių, bet patys niekada neduodame kofinansavimo, nes neturime lėšų. Tai nesąžiningas mūsų elgesys. Koprodukcija yra puiki išeitis gaminant filmus, tačiau reikia žaisti žaidimą sąžiningai iki galo“, – sakė K.Vildžiūnas.

VIDEO: „Kai apkabinsiu tave“

Net ir sunkiomis sąlygomis kūrėjas atskleidė neplanuojantis išvykti iš Lietuvos.

„Aš neturi nei tokio noro, nei tai yra lengva. Tai yra kultūrinis klausimas ir negalima jo prilyginti bulvių ar braškių rinkimui, galų gale – darbams intelektualinėje ar mokslo srityje. Kultūros žmonės yra neatsiejama tos šalies, kurioje gyvena, dalis. Ta emigracija yra labai sudėtinga. Dėl to aš apie tai nesvarstau ir nebandyčiau išvažiuoti“, – kalbėjo kūrėjas.

Režisierius pasakojo dabar rašantis scenarijų, kurio istorija vyksta 1989 metais. Siužeto centre – mergina ir į ją įsimylėję du draugai. Jis sakė nesitikintis, kad filmas greitai pasirodys ekranuose.

„Rašau ir stipriai abejoju pajėgumais tokį filmą padaryti (...) Tai nėra pats mažiausias biudžetas. Galbūt istorinis laikotarpis yra artimas ir nėra taip brangiai atkuriamas, tačiau vis tiek nėra šiuolaikinis filmas“, – tvirtino K.Vildžiūnas.

„Kai apkabinsiu tave“ yra trečiasis K.Vildžiūno filmas. 2002 metais pasirodė jo sukurta „Nuomos sutartis“, 2006 metais – „Aš esi tu“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius