Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 09 23

Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurse triumfavo rusų pianistas ir lietuvių vargonininkė

Paaiškėjo daugiau nei savaitę Vilniuje vykusio Tarptautinio Mikalojaus Konstantino Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso nugalėtojai. Finalistų pasirodymai abejonių nepaliko, pirmosios premijos buvo aiškios dar prieš paskelbiant vertinimo komisijos verdiktą.
Konkurso komisija ir laureatai
Tarptautinio M.K.Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso komisija ir laureatai / Festivalio organizatorių nuotr.

Po dvi dienas Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje vykusio finalinio turo pianistų konkurse triumfavo jaunasis virtuozas iš Rusijos Evgenijus Starodubtsevas. Pianistui baigus pasirodymą filharmonijoje ilgai netilo publikos aplodismentai, liudiję neabejotiną jo pergalę. Atlikėjas pelnė 10 000 eurų vertės pirmąją premiją bei specialų prizą už geriausiai atliktą M.K.Čiurlionio ciklą bei Fugą b-moll.

Antroji konkurso premija bei 6000 eurų paskirti jaunajam lietuvių talentui Rokui Valutoniui, o trečioji, 3000 eurų vertės premija – danų pianistui Emiliui Jensenui. Pianistų konkurso diplomus bei po 1000 eurų pasidalino trys jaunieji lietuvių pianistai: Martyna Jatkauskaitė, Motiejus Bazaras bei Veronika Kopjova.

Vargonininkų finale pirmoji – Karolina Juodelytė

Šv. Kazimiero bažnyčioje vykusiame vargonininkų finale pirmąją premiją pelnė lietuvių vargonininkė Karolina Juodelytė, aplenkusi du laureatus iš Lenkijos: antroje vietoje likusį Łukaszą Mosurą bei trečiąją premiją pelniusį Jakubą Pankowiaką. Konkurso diplomai paskirti lietuvei Dovilei Savickaitei, latvei Jacinta Bicane bei Yeonju-Sarah Kim iš Pietų Korėjos.

Konkursą vertinantys specialistai pabrėžia aukštą šių metų konkurso profesinį lygį ir puikią organizaciją. Pianistų konkurso vertinimo komisijos pirmininkas, visame pasaulyje koncertuojantis suomių pianistas profesorius Erikas T.Tawaststjerna Tarptautinį konkursą pažįsta gerai: jis jau tris kartus yra buvęs konkurso žiuri nariu.

Vargonininkų konkurso vertinimo komisijos pirmininkas iš Lenkijos profesorius Andrzejus Chorosińskis mano, kad M.K.Čiurlionio konkursas yra vienas reikšmingiausių konkursų Europoje. Tapusieji jo laureatais įrodo savo galimybes ir kituose užsienio konkursuose. Šiemet susidomėjimas konkursu iš vargonininkų pusės yra labai didelis. Tai rodo, kad Čiurlionio muzika tampa vis populiaresnė. Galima teigti, kad konkurso lygis yra labai aukštas, turint omenyje tai, kad jo programa labai sudėtinga.

Šiemet konkurse pirmąjį kartą apsilankė itin garsus svečias – Pasaulinės muzikos konkursų federacijos viceprezidentas ir tarptautinio F.Liszto pianistų konkurso direktorius Quintenas Peelenas. Tarptautinis M.K.Čiurlionio konkursas į Pasaulinę muzikos konkursų federaciją Ženevoje (World Federation of International Music Competitions) buvo priimtas dar 1994 m. Narystė šioje prestižinėje organizacijoje – tai aukštas konkurso meniškumo, profesionalumo, ilgametės tradicijos  ir puikios organizacijos įvertinimas.

Festivalio rengėjų nuotr./Pianistas Evgenijus Starodubtsevas
Pianistas Evgenijus Starodubtsevas

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius