Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 11 14

Pagarba Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui – devynių kompozitorių kalba

Daugelis užkalbintas gatvėje tikriausiai laisvai atsakytų, kas yra Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Jo paveikslus, muziką ar literatūrinį palikimą nagrinėjome jau mokyklose. O vis tik koks šio menininko palikimas yra aktualiausias Lietuvos kompozitoriui, kas vis dar iš tų laikų virpina muzikos kūrėjo sielos stygas?
Choras „Jauna muzika“
Choras „Jauna muzika“ / D.Matvejevo nuotr.

Lapkričio 17 d., ketvirtadienį, 19 val. Vilniaus Šv. Kotrynos bažnyčioje įvyks koncertas „... iš pagarbos MKČ“, kuriame nuskambės net devynios chorinės premjeros. Tai renginys, kviečiantis visus, kurie nori Čiurlionio muziką išgyventi naujai, kuriems įdomios šių dienų kompozitorių interpretacijos ir pajautos, ar kurie tiesiog vertina profesionalų choro dainavimą.

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“ ir jo vadovas Vaclovas Augustinas neliko abejingi mūsų iškilaus kompozitoriaus ir menininko M. K. Čiurlionio 100-ųjų mirties metinių sukakčiai. Šia proga buvo inicijuotas kompozicinis projektas, kuriame kompozitoriai buvo kviečiami kurti kūrinius chorui, paremtus kiekvieno širdžiai priimtiniausiu Čiurlionio meniniu palikimu.

Taip gimė devyni Jurijaus Kalco, Giedriaus Svilainio, Jurgitos Mieželytės, Algirdo Martinaičio, Vaclovo Augustino, Zitos Bružaitės, Gintauto Venislovo, Donato Zakaro kūriniai, kurių pirmąjį atlikimą bus galima išgirsti jau šį ketvirtadienį. Intriguoja tai, jog Čiurlionio tematikai kiekvienas iš jų pasirinko gan skirtingą raišką bei kompozicinį metodą.

Pasak choro vadovo, kompozitoriaus, Nacionalinės premijos laureato Vaclovo Augustino, kiekvienam kompozitoriui Čiurlionis aktualus skirtingais aspektais – kaip muzikos kūrėjas, kaip tapytojas, kaip gyvenimo kelio ieškantis žmogus, kaip mylintis vyras, kaip anksti miręs menininkas, o gal kam nors tik kaip nacionalinės kultūros ženklas. Tuo tarpu, pats Čiurlionis apie kompozitoriaus misiją yra pasakęs, jog „esame tarytum mazgas tarp liaudies dainų ir lietuvių muzikos ateityje...“

Prie projekto įgyvendinimo prisijungs ir koncerte taip pat dalyvaus kanklininkė Aistė Bružaitė, daugelio nacionalinių ir tarptautinių konkursų laureatė. Renginio scenografiją kurs ilgametis Vilniaus ir Kauno dramos teatrų dailininkas Jonas Arčikauskas, puikiai išmanantis scenos erdvės panaudojimo galimybes bei jaučiantis estetinius kūrėjų poreikius.

ATLIKĖJAI:
Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“
Aistė Bružaitė (kanklės)

Scenografija – Jonas Arčikauskas

Dirigentas – Vaclovas Augustinas

PROGRAMA:
Jurijus Kalcas. Siuita M. K. Čiurlinio kūrinių temomis
Giedrius Svilainis. Kodėl...
Raimundas Martinkėnas. Aušrelė
Jurgita Mieželytė. Siuntė mane močiutė
Algirdas Martinaitis. MKČ
Vaclovas Augustinas. Sutems... (kur aš pernakvósiu?)
Zita Bružaitė. Ar vėjai pūtė
Gintautas Venislovas. Nodus. MKČ
Donatas Zakaras. Laiškai Sofijai

Bilietais prekiauja www.bilietai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius