Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aleksandras Vasiljevas: Lietuvai dovanoju grožio terapiją (nuotraukos)

Taikomosios dailės muziejuje (Arsenalo g. 3A, Vilnius) penktadienį atidaryta istorinės mados paroda „Art Deco stilius (1918-1939)“, kurią Lietuvos lankytojams ir Vilniaus turistams pristatė mados istorikas ir kolekcininkas Aleksandras Vasiljevas.
Taikomosios dailės muziejuje lankytojų laukia istorinės mados paroda „Art Deco Stilius (1918-1939)“
Taikomosios dailės muziejuje lankytojų laukia istorinės mados paroda „Art Deco Stilius (1918-1939)“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Džiaugiuosi, kad galiu Lietuvai padovanoti savo kolekcijos parodą ir taip padėti muziejui pritraukti lankytojų. Ši mados paroda skirta visiems intelektualiems lietuviams ir turistams, norintiems gauti estetinį pasitenkinimą – tai spalvų ir grožio terapija, – įtaigiai per 35 metus sukauptos kolekcijos eksponatus pristatė rusų mados istorikas. – Kiekviena moteris ir kiekvienas vyras, kuriam patinka moterys, galės pasigėrėti nuostabiu tų laikų rankų darbu ir stebėti, kaip keitėsi mada, prasidėjus moterų emancipacijai.“

Parodoje eksponuojama 80 art deco stiliaus, kuris gimė po I-ojo pasaulinio karo, suknelių, daugiau kaip 200 aksesuarų, fotografijų ir tapybos darbų.

„Po I-ojo pasaulinio karo daug vyrų negrįžo ir moterys buvo priverstos pakeisti savo gyvenimo būdą: jos pradėti dirbti, nebeturėjo tarnaičių, kurios galėtų padėti apsirengti, gavo teisę skirtis ir balsuoti. Šie pokyčiai nulėmė ir to laiko madą – nebeliko korsetų, užrišimo nugaroje, sutrumpėjo sijonai ir suknelės ir atsirado tiesaus drabužio siluetas, – pasakojo A.Vasiljevas. – Trečiajame dešimtmetyje atsirado didelis noras apsinuoginti: nuogos rankos ir vos pridengta nugara tapo art deco stiliaus simboliais.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Taikomosios dailės muziejuje lankytojų laukia istorinės mados paroda Art Deco Stilius (1918-1939)
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Taikomosios dailės muziejuje lankytojų laukia istorinės mados paroda „Art Deco Stilius (1918-1939)“

Paroda Vilniuje perkelta iš Rygos Dekoratyvinio meno ir dizaino muziejaus, o rudenį bus eksponuojama Venecijoje.

„Siurprizas Lietuvai – Vilniuje pristatoma paroda yra didesnė nei buvo rodyta Latvijoje, ją papildė naujai aukcionuose įsigytos suknelės ir aksesuarai“, – džiaugėsi A.Vasiljevas, pabrėždamas savo emocinį ryšį su Lietuva ir didžiuodamasis lietuviškomis šaknimis iš mamos pusės.

Mados istorikas jau ne pirmą kartą negailėjo komplimentų Lietuvos moterims, sakydamas, kad jos rengiasi skoningai.

„Lietuvos moterys turi skonį, jos mėgsta puoštis elegantiškai, pabrėždamos kuklumą, kurį, mano galva, lemia bažnyčios įtaka. Lyginant su Rusijoje vyraujančiomis madomis, Lietuvoje daug mažiau kičo“, – tikino A.Vasiljevas, kviesdamas lietuves semtis minčių madai iš istorijos.

Prieš daugiau nei metus Vilniaus Radvilų rūmuose Lietuvos mados gurmanai galėjo pasigrožėti karalienės Viktorijos laikų mados paroda – ją dar ir dabar galima apžiūrėti antrajame Taikomosios dailės muziejaus aukšte. Tuo tarpu paroda „Art Deco stilius (1918-1939)“ lankytojų laukia iki rugpjūčio 20 dienos.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Taikomosios dailės muziejuje lankytojų laukia istorinės mados paroda Art Deco Stilius (1918-1939)
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Taikomosios dailės muziejuje lankytojų laukia istorinės mados paroda „Art Deco Stilius (1918-1939)“

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius