-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išrinkite 2012 metų reikšmingiausią kultūros įvykį

Nors kultūra šiemet išgyveno ne pačius lengviausius ir turtingiausius laikus, tačiau nepaisant finansinių suvaržymų turime kuo pasidžiaugti ir ką prisiminti. Kviečiame išrinkti, jūsų nuomone, svariausią ir reikšmingiausią šių metų kultūros įvykį.
Projekto „Kūrybinis impulsas“ miniatiūros
Menas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre šiemet įvyko ryškių teigiamų permainų baleto skyriuje – patys baleto solistai suorganizavo naujojo meno vadovo Krzysztofo Pastoro inicijuotą meninį projektą „Kūrybinis impulsas“. Šis projektas, atveriantis naujas kūrybos galimybes šokėjams ir choreografams, žada tapti gražia tradicija.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Projekto Kūrybinis impulsas miniatiūros
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Projekto „Kūrybinis impulsas“ miniatiūros

Skaitytojų džiaugsmui Vilniuje surengtas pirmasis į intelektualią literatūrą orientuotas Vilniaus knygų festivalis. Laisvės atmosferoje su hipiška dvasia visi aktyvūs skaitytojai galėjo rasti vertingų knygų ir susitikimų su jų autoriais.

Svarbiu metų įvykiu tapo ir režisieriaus Eimunto Nekrošiaus tarptautinis įvertinimas, kai jam buvo pasiūlytos prestižinio Vičencos teatro „Olimpico“ meno vadovo pareigos. Lietuvos menininkas metams laiko tapo atsakingas už specialų teatro repertuarą „Klasikos spektaklių ciklas“.

Juliaus Kalinsko/15 minučių nuotr./Eimuntas Nekroaius
Juliaus Kalinsko/„15 minučių“ nuotr./Eimuntas Nekrošius

Pavasarį Lietuvos kino bendruomenė su nerimu laukė Lietuvos kino centro prie Kultūros ministerijos įsteigimo. Kino centras, turintis rūpintis įvairiomis lietuviško kino sklaidos sritimis, kol kas dirba tyliai, tačiau viltis, kad ši įstaiga duos įžiūrimos naudos Lietuvos kino kūrėjams – dar gyva.

Teatro gerbėjų džiaugsmui Kauno valstybiniame dramos teatre po ketverių metų pertraukos galiausiai atidaryta Didžioji scena. Čia sumontuotos garso ir šviesos sistemos atvėrė naujas kūrybines galimybes kūrėjams – pirmoji šioje scenoje įvyko spektaklio „Balta drobulė“ premjera.

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Spektaklio Balta drobulė premjera
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Spektaklio „Balta drobulė“ premjera

Legendinis Palangos kurhauzas šiemet pastebimai atgyja naujam gyvenimui – šią žiemą pabaigtas pirmasis šios kultūrinės įstaigos restauravimo etapas, per kurį atstatyta visa mūrinė kurhauzo dalis. Restauravimo darbai bus tęsiami ir kitąmet.

Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Atstatyti Palangos kurhauzo mūrai
Aurelijos Kripaitės/15min.lt nuotr./Atstatyti Palangos kurhauzo mūrai

Iš užsienio atskriejo džiugi žinia apie neeilinį lietuviško filmo įvertinimą – režisierės Kristinos Buožytės kino juosta „Aurora“ „Sitges“ fantastinių filmų festivalyje buvo išrinkta geriausiu šių metų Europos fantastiniu filmu ir apdovanota Méliès d'Or prizu.

Organizatorių archyvo nuotr./Aktorius Marius Jampolskis filme Aurora
Organizatorių archyvo nuotr./Aktorius Marius Jampolskis filme „Aurora“

Režisierius Valentinas Masalskis su savo auklėtiniais Klaipėdoje šiemet įkūrė Klaipėdos jaunimo teatrą. Naujasis teatro judėjimas jau pradėjo judinti Klaipėdos kultūrinį gyvenimą ir įpūtė jam naujų vėjų.

Garsieji „bohemiečiai“ šį rugsėjį paskelbė, kad įkūrė ir nuo šiol vadinsis „Vilniaus miesto opera“. Užsienyje šis kolektyvas turi anglišką pavadinimą „Vilnius City Opera“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius