Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Menų spaustuvėje prasideda paskaitų ir diskusijų ciklas „Prie arbatos“

Nuo spalio 14 dienos Menų spaustuvės Infoteka kas antrą ketvirtadienį 18 val. pakvies įsipilti arbatos ir pakalbėti apie scenos meną. Taip siekiama pradėti paskaitų, diskusijų ir susitikimų tradiciją, kuri turėtų užpildyti būtinų scenos menų profesionalų susitikimų vakuumą.
Infoteka
Infoteka / Organizatorių nuotr.

Naujos Menų spaustuvės veiklos sumanytojai tikisi, kad scenos menininkų ir teoretikų susitikimų sėkmę lems ne tik aktuali pokalbių tematika, bet ir tinkama minties skrydžiui atmosfera – juk prie arbatos kalbama kiek kitaip nei auditorijoje ar konferencijų salėje. Prie arbatos galima ir atviriau diskutuoti, kaip senais laikais virtuvėje – pačioje radikaliausioje pašnekesių zonoje.

Pirmojo paskaitų ir diskusijų ciklo „Prie arbatos“ tema – įvairių scenos menų kelias, nueitas  per 20 metų, t. y. 1990–2010 m. laikotarpį. Specialiai kviečiami pranešėjai – teatro, muzikos, šokio teoretikai bei praktikai – kalbės apie tai, kokie pagrindiniai pokyčiai vyko ne vien geografijos prasme (atsivėrė sienos, menininkai pradėjo dalyvauti festivaliuose, pelnė daug prizų), bet ir scenos menų estetikos, krypčių požiūriu. Drauge su auditorija bandys suvokti, kur mes nukeliavome, o kur sustojome.

Pranešėjai aptars šio laikotarpio režisūros, kultūros politikos, muzikos, vizualiosios scenos dalies, dramaturgijos pokyčius, sieks išprovokuoti paskaitų dalyvius konstruktyviai diskutuoti.

Pasak paskaitų ir diskusijų ciklo sumanytojo Menų faktūros redaktoriaus Vaido Jauniškio, klausimas apie įvairių scenos menų kaitą per Lietuvos nepriklausomybės dvidešimtmetį yra beveik nenagrinėjamas. „Paprastai aptariama dabartinė kultūros politika, prisimenami pavieniai įvykiai, bet neanalizuojamos scenos menų erdvės pokyčių tendencijos, nebandoma spėlioti ar apibendrinti, kur einama“, – teigia kritikas.

Scenos menai – ne tik teatras ir jo formos. Paskaitų ir diskusijų ciklo organizatoriai siekia aprėpti keletą skirtingų krypčių: medijų naudojimą kitose meno rūšyse, muziką ir jos tarpdisciplininį pobūdį, šokio sąsajas su teatru, akcijas, performansus ir pan. Kita  projektą lydinti dalis – Infoteką papildys leidiniai ir vaizdo įrašai tų akademinės ar teatro scenos darbų, kurie tapo reiškiniais per šiuos 20 metų visame pasaulyje.

Menų spaustuvė tikisi, kad paskaitų ciklas turėtų sudominti akademinę bendruomenę, jaunus kultūros tyrinėtojus, įvairių menų specialybių studentus ir profesionalus. Pasak V.Jauniškio, „nors valstybė savo politika mus vėl gena visus į virtuves kalbėtis tyliai, juntamas pačių žmonių noras kalbėtis, bandyti sumuoti patirtis. Todėl esame dėkingi paskaitininkams, kurie labai entuziastingai sutiko šį kvietimą“. Infotekos svečiais sutiko tapti menotyrininkas Helmutas Šabasevičius, scenografė Jūratė Paulėkaitė, muzikologė Veronika Janatjeva ir kompozitorius Šarūnas Nakas, šokio kritikė Vita Mozūraitė ir choreografė Birutė Letukaitė bei kiti.

Paskaitų ir diskusijų ciklas ras vietą ir interneto erdvėje – specialiai rengiami tekstai bus publikuojami interneto svetainėje www.menufaktura.lt. Projektą parėmė Kultūros rėmimo fondas.

Pirmasis pasisėdėjimas prie arbatos vyks spalio 14 dieną 18 val. Menų spaustuvės Infotekoje. Tema – „Scenos menai per 20 metų: nuo estetikos iki politikos“. Pašnekovai – teatro kritikai Elona Bajorinienė ir Audronis Liuga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius