-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Milijonų vertos, pagrobtos ir grąžintos kolekcininko Andrejaus Balykos ikonos pirmą kartą pristatomos visuomenei

Vilnietis kolekcininkas Andrejus Balyka ikonas renka daugiau nei 30 metų. Pirmenybę jis teikia elitiniams, aukščiausios meninės kokybės pavyzdžiams, ypač žavisi kruopščia ir detalia miniatiūrine tapyba. 2007 metais A.Balykos kolekcijoje buvo sukaupta daugiau 300 retų ir vertingų ikonų, tačiau 2008 metais jos buvo pagrobtos. Grąžinti meno dirbiniai pagaliau pristatomi plačiajai visuomenei.
Ikonų kolekcija
Ikonų kolekcija / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Norėdamas kolekciją parodyti visiems ikonų tapybos menu besidomintiems žmonėms, kolekcininkas pradėjo tartis su Lietuvos dailės muziejumi dėl parodos surengimo. Planuojamam išleisti parodos katalogui fotografas Valdas Račyla nufotografavo didžiąją dalį kolekcijos ikonų.

Tačiau 2008 metų spalio mėnesį kolekcija buvo įžūliai pavogta. Po ilgai trukusio sudėtingo tyrimo teisėsaugai pavyko išaiškinti nusikaltimą ir surasti 11 pagrobtų ikonų. 2013 metais surastos dar 63 ikonos ir miniatiūrinės ikonėlės.

XVIII amžius buvo traktuojamas kaip ikonų tapybos meno nuosmukis, tačiau meno istorikai iš naujo peržiūri ir įvertina šį laikotarpį, atranda jį iš naujo.

A.Balyka, nenustojęs meno kūrinių kolekcionuoti ir po vagystės, grįžo prie minties savo kolekciją pristatyti visuomenei. Paroda, antradienį duris atvėrusi Radvilų rūmų muziejuje, yra pirmasis kolekcijos paviešinimas.

Ekspozicija būtų buvusi dar įspūdingesnė

Parodoje lankytojams pirmą kartą pristatoma 160 ikonų ir miniatiūrinių ikonėlių, parodą papildo pagrobtų ir iki šiol nesurastų ikonų fotografijos. Iš pradžių planuota, kad paroda veiks tik iki birželio 1 dienos, tačiau Lietuvos dailės muziejaus direktorius Romualdas Budrys sakė, kad ekspozicija nusipelno didesnio dėmesio, todėl ji bus rodoma net iki metų galo.

Parodos kuratorė Dalia Tarandaitė prisipažino, turėjusi begalinį malonumą dirbti prie A.Balykos surinktos ikonų kolekcijos: „Pirmą kartą gyvai pamačiau geriausius kūrinius.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dalia Tarandaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Dalia Tarandaitė

Vis dėlto D.Tarandaitė neneigė, kad 2007 metais, iki akiplėšiškos meno kūrinių vagystės, ekspozicija būtų buvusi dar gausesnė ir įspūdingesnė.

Tačiau ir šiandien lankytojai gali apžiūrėti ikonas, sukurtas XVIII a. – XX a. pradžioje. Pavieniai kūriniai datuojami XVI ir XVII a.

„XVIII amžius buvo traktuojamas kaip ikonų tapybos meno nuosmukis, tačiau meno istorikai iš naujo peržiūri ir įvertina šį laikotarpį, atranda jį iš naujo. Paaiškėjo, kad net šiuo periodu daugelyje meno centrų buvo tęsiamos geriausios ikonų tapybos tradicijos“, – pasakojo parodos kuratorė.

Smulki šeimyninė, o ne bažnytinė tapyba

Parodoje eksponuojamos ikonos nutapytos įvairiuose ikonų tapybos centruose Maksvoje, Sankt Peterburge, Kostromoje, Tverėje, Voloddoje, Pavolgyje, Šiaurės Rusijoje, Cholujuje, Vetkoje ir kt.

Ypač daug ikonų sukurtos Jaroslavlyje, Paleche ir Msteroje – ikonų tapybos centruose, garsėjusiuose smulkia ir detale ikonų tapybos maniera.

„A.Balyka surinko geriausių mokyklų pavyzdžius, nutapytus pagal individualius užsakymus, siekiant parodyti aukščiausią lygį. Tai – elegantiškos, profesionalios, elitinės aristokratijos ikonos“, – pabrėžė D.Tarandaitė.

Pedagoginį išsilavinimą turintis verslininkas, meno kolekcininkas A.Balyka prisipažino didžiąją dalį darbų rinkęs vadovaudamasis intuicija. „Rinkau tai, kas man patiko. Todėl tai daugiausiai yra smulki šeimyninė, o ne bažnytinė tapyba“, – pasakojo kolekcininkas.

Dovanoja, kad prikeltų naujam gyvenimui

30 metų ikonas kolekcionuojantis A.Balyka sako, kad jo domėjimąsi menu sužadino pokalbiai su močiute.

Visą gyvenimą gyvenau tarp jų, nors nepasakyčiau, kad tėvai buvo tikintys žmonės.

„Ji gyveno Totorių gatvėje, o aš – Vilniaus, todėl dažnai ją lankydavau ir išgirdau daugybę įdomių dalykų. Be to, nemažai ikonų buvo ir mūsų namuose. Visą gyvenimą gyvenau tarp jų, nors nepasakyčiau, kad tėvai buvo tikintys žmonės“, – į prisiminimus leidosi kolekcininkas.

Jis prasitarė, kad sovietmečiu kolekcionuoti ikonas buvo sudėtinga – kolekcininkus sekė įvairios saugumo tarnybos.

Atsirinkti vertingus meno kūrinius A.Balyka mokėsi ir iš kolegų kolekcininkų. „Daug keliauju, bendrauju su daugybe įdomių žmonių – taip atsiranda projektai, kuriuos pradedi įgyvendinti. Manau, tai – ne mano kolekcija. Aš – tik vienas iš žmonių, įdėjusių savo indėlį ją formuojant. Esu be galo dėkingas restauratoriams už itin kruopštų ir profesionalų darbą“, – kalbėjo A.Balyka.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balyka
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Andrejus Balyka

Jis pasakojo, kad kiekviena ikona turi savo istoriją. Yra ne tik pirktų, bet ir tiesiog padovanotų ikonų, kai žmonės jas atiduoda, sakydami: „Prikelk naujam gyvenimui.“

Vilniuje yra žmonių, turinčių laiko ir noro saugoti meną – mes keičiamės žiniomis, vieni kitus konsultuojame ir palaikome.

„Jaunimas, naujoji karta, nevertina to, ką turi. Labiau vertiname pinigus, stengiasi pagerinti būstą, vaikams nupirkti prabangesnį automobilį, suteikti jiems išsilavinimą, o šitam (menui, – red. past.) laiko ir nelieka. Tačiau Vilniuje yra žmonių, turinčių laiko ir noro saugoti meną – mes keičiamės žiniomis, vieni kitus konsultuojame ir palaikome“, – sakė kolekcininkas, pastaruosius 12 metų gyvenantis Paryžiuje.

Kolekcijos vertės neatskleidžia

A.Balyka prasitarė, kad iš pradžių net jo žmonai, katalikei, buvo nejauku gyventi tarp ikonų. „Tačiau dabar jau priprato, – šypsojosi kolekcininkas. – Dabar sūnui 28-eri. Kai jam buvo kokie 13-a metų, jis galvojo tik apie motorolerius ir klausė: „Tėvai, kam tu tą šlamštą renki?“ Tačiau jis baigė vieną universitetą, o po kurio laiko įstojo į Vilniaus dailės akademiją studijuoti meno istorijos.“

A.Balyka neįvardijo, kiek yra investavęs į ikonų kolekciją. Esą sunku įvardyti ir jų šiandienę vertę, nes meno kūrinių kainą nustato rinka, o ji – labai sparčiai keičiasi. Pavyzdžiui, dabar kinai kaip pasiutę supirkinėja gintaro dirbinius: aukcionuose jie taip užkelia jų kainą, kad lietuviams kolekcininkams tenka tik prikąsti liežuvį.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ikonų kolekcija
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Ikonų kolekcija

„Sunku viską paskaičiuoti: aš kasdien investuoju savo laiką, žinias, sveikatą“, – nuo tiesaus atsakymo išsisuko kolekcininkas.

Tačiau portalas 15min.lt primena, kad ikonų vagyste įtariamiems grobikams teisme jis buvo iškėlęs 51 mln. litų ieškinį.

Atgavo tik mažąją pavogtų ikonų dalį

2008 metų spalį iš A.Balykos namų buvo pagrobta daugiau nei 300 ikonų. Teisėsaugos pareigūnų pastangomis iš pradžių buvo rasta 11 meno vertybių, vėliau – dar 8, kurios šiuo metu vis dar sulaikytos Minske.

Pernai ypač slaptos teisėsaugininkų operacijos metu Vilniuje buvo rasta dar 69 ikonos.

Dabar sūnui 28-eri. Kai jam buvo kokie 13-a metų, jis galvojo tik apie motorolerius ir klausė: „Tėvai, kam tu tą šlamštą renki?“

„Tos pirmosios buvo laikomos labai blogomis sąlygomis, todėl jų būklė labai prasta. O tos 69 buvo puikiausiai supakuotos, todėl nepažeistos“, – pasakojo kolekcininkas.

Apiplėšė, kai šeimininko nebuvo namuose

Portalas 15min.lt yra rašęs, kad kolekcininkas A.Balyka buvo apiplėštas 2008-ųjų spalio 10-osios rytą. Pistoletais ginkluoti banditai į A.Balykos namą Antakalnyje, S.Kairio gatvėje, įsiveržė prieš tai pagrobę vyresnįjį kolekcininko sūnų.

Į A.Balykos, kuris tuo metu buvo išvykęs į užsienį, namus įsiveržę nusikaltėliai surišo jo šeimos narius. Iš namų banditai pagrobė ne tik bemaž 300 ikonų, bet ir daugiau kaip 100 tūkst. eurų (345 tūkst. litų), sidabrinių antikvarinių daiktų rinkinį, savigynai išduotą pistoletą „Beretta 84F“, laikrodžius ir visus kolekcininko žmonos papuošalus iš aukso, sidabro, perlų.

Pas vieną gaujos narių, kuris buvo atsakingas už vertybių realizavimą, pareigūnai kratų metu aptikto 11 ikonų. Dar 8 ikonos buvo surastos per bendrą Lietuvos ir Baltarusijos pareigūnų operaciją Minske.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius