Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Operomanijos“ judėjimas – už nacionalinę operą ir kraujo donorystę

Jauni menininkai, susibūrę į nepriklausomą kūrybinę grupę „Operomanija“, pradeda judėjimą, siekiantį vystyti nacionalinę operą. Jau sausio 27 d. Rusų dramos teatre žiūrovai galės išvysti šiuolaikinės operos „Donoras“ premjerą, kurios realia istorija paremtas siužetas taip pat skatins lietuvius paaukoti kraujo.
Opera „Donoras“
Opera „Donoras“ / Jurgio Sakalausko nuotr.

„Bekuriant kūrinius pernai įvykusiam trumpametražių operų festivaliui NOA, susibūrė bendraminčių grupė „Operomanija“, kuri jungia visus menininkus, norinčius kurti šį sintezinį meną – operą. Be to, Lietuvoje nėra struktūros, kuri rūpintųsi nacionaline opera, todėl mes bandysime užpildyti šią nišą“, – sakė „Operomanijos“ narys Jonas Sakalauskas, tikindamas, kad jų įstaiga nekonkuruos, bet bus alternatyva Nacionaliniam operos ir baleto teatrui.

Pirmasis bendradarbiavimas su Rusų dramos teatru – šiuolaikinės tematikos opera „Donoras“, kuri šiuolaikinės muzikos gerbėjams pristatoma, bendradarbiaujant su Kraujo donorystės centru. Organizatoriai tikisi, kad opera paskatins lietuvius neatlygintinai duoti kraujo.

„Libreto autorius Dainius Gintalas perskaitė laikraštyje istoriją apie sėkmingą verslininką, kuris buvo kraujo donoras, turėjo gražią šeimą, tačiau taip pat slapta dalyvaudavo svingerių vakarėliuose. Toks dvigubas gyvenimas privertė jį paslysti ir vieną dieną, davęs kraujo, jis sužino, kad užsikrėtė ŽIV. Būtent pagal šio žmogaus istoriją mes sukūrėme operą, žinoma, šiek tiek veiksmo pridėjome... – apie būsimą operą pasakojo J. Sakalauskas.

Operą „Donoras“ kūrė jaunosios kartos menininkų komanda – Lietuvos televizijos projekto „Triumfo arka“ dalyvis dainininkas ir kompozitorius J. Sakalauskas, poetas ir vertėjas D. Gintalas, Kultūros ministerijos premijos nominantas režisierius Albertas Vidžiūnas, scenografė Simona Biekšaitė. Pagrindinius vaidmenis operoje kurs iš „Triumfo arkos“ pažįstamas bosas-baritonas Eugenijus Chrebtovas ir jaunosios kartos dainininkės Ona Kolobovaitė bei Agnė Sabulytė. Taip pat operoje dalyvaus jungtinis NOA choras ir orkestras, kuriam diriguos operos kompozitorius Jonas Sakalauskas.

„Mes turime visas galimybes teatre turėti operą, ne tik dramą. Tai siejasi su jaunimu, kurio trūksta mūsų teatre. Jauni menininkai gali juos pritraukti“, – tikėjo Rusų dramos teatro vadovas Jonas Vaitkus.

Šią opera „Operomanijos“ veikla tik prasideda. Jauni menininkai pavasarį ruošiasi surengti jau antrąjį trumpametražių operų festivalį, kuris vyks Rusų dramos teatre, Menų spaustuvėje ir teatre „Lėlė“. Šio festivalio rėmuose, bendradarbiaujant su Rusų dramos teatru bus pastatyta opera vaikams keturiomis kalbomis.

Rugpjūtį planuojama surengti tarptautinius šiuolaikinės operos mokymus, kuriais bus siekiama ugdyti operos kūrėjus ir kitus menininkus. Po jų žiūrovai galės pamatyti mini operų (1-2 minučių trukmės) pastatymus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius