Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Skalvijos“ kino centre – režisieriaus Almanto Grikevičiaus atminimo vakaras

Lietuvos kinematografininkai kartu su „Skalvijos“ kino centru rengia vieno svarbiausių Lietuvos kino istorijoje režisieriaus Almanto Grikevičiaus atminimo vakarą.
Almantas Grikevičius
Almantas Grikevičius / Asmeninio archyvo nuotr.

Sausio 4 d. 19 val. „Skalvijoje“ bus parodyti du jo ankstyvieji dokumentiniai filmai – „Trys taktai“ (op. Arvidas Baronas, 1966), „Temperatūra ne pagal Celsijų“ (op. Arvidas Baronas, 1973) ir Juozo Matonio užfiksuotas režisieriaus portretas „Režisierius Almantas Grikevičius“ (iš ciklo „Menininkų portretai“, 2003).

A.Grikevičių dauguma žino, kaip vaidybinio kino režisierių („Jausmai“, „Ave, vita!“, „Sadūto tūto“, „Jo žmonos išpažintis“, „Faktas“), tačiau dokumentinis kinas A.Grikevičiaus kūrybiniame kelyje užėmė ypatingą vietą – juo jis pradėjo ir užbaigė. Todėl režisierius bus atsimenamas žiūrint jau primirštus dokumentinio kino kūrinius. Filmas „Trys taktai“ pasakoja apie dirigentą J.Aleksą, o „Temperatūra ne pagal Celsijų“ – apie pramoginių šokių mokytoją J.Petreikį.

Štai A.Grikevičiaus bičiulis, tada kino kritikos kelią dar tik pradėjęs Saulius Macaitis apie „Tris taktus“ 1966 m. atsiliepė taip: „Sinchroninė kamera fiksuoja J.Aleksą, repetuojantį J.Juzeliūno simfoniją „Žmogus“. Mes matome, kaip dirigentas, dar neišgaudamas norimo efekto, stabdo repeticiją, kaip jis nervinasi, kaip jo kaktą išpila prakaito lašai. Jokių muzikinei temai įprastų kinematografinių blizgučių: nei efektingų rakursų, nei šviesos žaismo ant rojalio politūros!“

A.Barono kamera pabrėžtai griežta, netgi asketiška. Tokia pat ir režisūrinė filmo maniera. Kinematografininkai čia polemiškai atsisako paviršutiniškos atributikos. Juos domina gilesnės problemos: kaipgi statomas tas įstabus statinys, vadinamas muzikos kūriniu? Kokie šios statybos dėsniai? Kokia kaina? Jie bevelija, kaip kinematografininkai, likti incognito, visą savo sugebėjimą atiduoti nuodugniam, mąsliam ir taktiškam stebėjimui. Ne meninės išmonės stoka apsprendė vaizdinių apybraižos priemonių ribotumą, bet autorių pagarba gretimai meno rūšiai, vidinė disciplina.“

Vakarą ves kino ir teatro kritikė Rūta Oginskaitė, linksmais atsiminimais dalinsis aktoriai Juozas Budraitis, Saulius Balandis, operatorius Arvidas Baronas.

Įėjimas nemokamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius