-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vėjo dieną – dviračių žygis už žaliąją energiją

Antradienį visame pasaulyje minima tarptautinė Vėjo diena. Tradiciškai šią dieną siekiama atkreipti dėmesį į atsinaujinančią vėjo energiją. Lietuvoje ta proga rengiamas dviračių žygis, kuriame kviečiami dalyvauti visi, pasisakantys už žaliąją energiją.
Ekologiškų malūnėlių šventė
Vėjo malūnėliai / J.Baltrukevičiūtės nuotr.

Birželio 15–oji tarptautine Vėjo diena paskelbta 2007–iais. Kasmet prie jos minėjimo prisijungia vis daugiau šalių. Šiemet minint tarptautinę Vėjo dieną vyks 210 renginių 26 šalyse Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikoje, Azijoje.

„Vilniuje rengiame dviračių žygį – taip norime priminti žmonėms, politikams ir energetikams, kaip svarbu būti sąmoningiems ir realiais veiksmais prisidėti prie žaliosios energijos plėtros Lietuvoje“, – sako Frankas Wurftas iš dviračių entuziastų kompanijos „Velocity“.

Jis rytoj nuo 18.30 val. ves susirinkusius dviratininkus sostinės gatvėmis ir dviračių takais nuo Katedros aikštės palei Nerį iki Žirmūnų paplūdimio. Žygis baigsis švente prie Baltojo tilto – čia improvizuos „Kitas kampas“ aktoriai Audrius Bružas ir Kirilas Glušajevas, bus galima pasigaminti aitvarus.

Renginyje bus naudojama žalioji veloenergija – aštuoni žmonės, minantys sujungtus dviračius, gamins ekologišką elektros energiją.

„Vėjo energija – sparčiausiai plėtojama energetika tiek Europoje, tiek visame pasaulyje tačiau Lietuvoje tam nėra palankių sąlygų. Atvirkščiai, vis sukuriama kliūčių, kurios neleidžia kilti naujoms vėjo elektrinėms, nors galimybių turime daug“, – sako Saulius Pikšrys, Lietuvos vėjo elektrinių asociacijos direktorius.

Didžiausia vėjo energijos gamintoja šiemet išlieka Vokietija, ją vejasi Jungtinė Karalystė.

Pasak jo, šiandien Europos vėjo energetikos asociacija (EWEA) paskelbė duomenimis, kad šiemet Europos Sąjungos šalyse planuojama įrengti apie 10 gigavatų (GW) galios naujų vėjo elektrinių. Tai tokie patys rekordiniai skaičiai, kokie buvo pasiekti pernai, kai ES buvo instaliuota 10,163 GW naujų vėjo elektrinių. Kartu su saulės elektrinėmis jos sudarė daugiau nei pusę visų naujai įrengtų elektrinių ES.

Lietuvoje per septynerius metus iš viso įrengta tik maždaug 0,1 GW galios vėjo elektrinių. Jos pagamina tik apie 3 proc. visos šalyje suvartojamos elektros energijos.

EVEA skaičiavimais, šiemet daugiausia vėjo elektrinių bus įrengta Prancūzijoje ir Italijoje – po 1 GW. Tikimasi, kad šiemet padvigubės ir naujųjų ES šalių – Rumunijos ir Bulgarijos – vėjo elektrinių parkai. Smarkus augimas fiksuojamas Jungtinėje Karalystėje, ten daugiausia vėjo elektrinių įrengiama jūroje.

Didžiausia vėjo energijos gamintoja šiemet išlieka Vokietija, ją vejasi Jungtinė Karalystė.

Lietuvoje šiuo metu Seime svarstomame Atsinaujinančių išteklių energetikos įstatyme iš viso numatyta įrengti tik 0,5 GW vėjo elektrinių. „Jei mūsų politikams neužteks sąmoningumo ir valios, net šis, su kitomis ES šalimis palyginti nedidelis vėjo elektrinių kiekis, liks tik popieriuje“, – pabrėžia S.Pikšrys.

Į vėjo energetiką Lietuvoje LVEA nariai šiemet yra suplanavę investuoti 90 mln. EUR (310 mln. litų). Iki šiol asociacijos narių investicijos siekė 136 mln. EUR (470 mln. litų). LVEA vienija apie 90 proc. investuotojų į vėjo energiją Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius