Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Pilaitės bendruomenė minės daržo šventę

Du metus iš eilės sėkmingai puoselėtas Pilaitės bendruomenės daržas šiemet vėl sėkmingai atveria duris naujai plėtrai. Šių metų gegužės 14 d. 18 val. Pilaitėje, Vydūno ir Smalinės gatvių sankirtoje, susivienijimas žali.lt, kartu Pilaitės kultūros centru „Beepart“ kviečia visus pilaitiškius ir bendruomenės svečius į daržo sodinimo talką. Šių metų renginio koncepcija siejama su aplinkos išsaugojimo tema, todėl bus apjungta ne vien su daržovių sodinimu, bet ir įspūdingo aplinkosauginio filmo „Namai“ („Home“) peržiūra.
Pilaitės daržas
Pilaitės daržas

Nesaikingas vartojimas siejasi ne tik su finansinėmis ir sveikatos problemomis, bet ir sekinančiu gamtos išteklių naudojimu, – sakė V.Vingrienė.

„Miesto daržo projektas pirmiausiai siejamas su bendruomeniškumo ir edukacine programa savo sodo ar kaimo neturintiems vaikams. Tačiau ne svetimas ir siekis mažinti vartotojiškumą, patiems apsirūpinti ekologiškomis daržovėmis, taip prisidedant prie aplinkosaugos problemų sprendimo. Juk nesaikingas vartojimas siejasi ne tik su finansinėmis ir sveikatos problemomis, bet ir sekinančiu gamtos išteklių naudojimu“, – sako Susivienijimo žali.lt koordinatoriaus pavaduotoja, Pilaitės gyventoja Virginija Vingrienė.

Pasak jos, šiemetinė Pilaitės daržo koncepcija siejama su jautriu aplinkosauginiu klausimu, primenant visuomenei apie planetai pražūtimi gresiančias neatsakingos žmogaus veiklos pasekmes. Jos nuolat mums primena apie save pražūtingais gamtos kataklizmais. Taip pat pasireiškia per vis labiau išsunkiamus ir susvetimėjusius žmones, niekuo nesidominčius ir nebendradarbiaujančius.

Bendruomenės nariai į suformuotas mini lysves pasodins savo atsineštus įvairių daržovių daigelius, pasės sėklas – taip paklodami pamatus naujam daržo ir tarpusavio bendravimo derliui.

„Kviečiame visus aktyviai įsijungti į Pilaitės Eko daržo šventę – talką. Jos metu žemė bus praturtinta bendrovės „Eco Solo“, vienos didžiausių Baltijos šalyse Kalifornijos sliekų ir biohumuso mišinių gamintojos, padovanotu biohumusu. Vėliau bendruomenės nariai į suformuotas mini lysves pasodins savo atsineštus įvairių daržovių daigelius, pasės sėklas – taip paklodami pamatus naujam daržo ir tarpusavio bendravimo derliui. Susivienijimo Žali.LT nariai pasidalins patarimais apie daržovių auginimo subtilybes, atsakys į dominančius klausimus“, – teigia V. Vingrienė.

Pasibaigus talkai, 19.30 val. visi maloniai kviečiami į dokumentinio filmo „Namai“ („Home“) peržiūra. Nuostabaus grožio vaizdai leis pasinerti į kelionę aplink mūsų planetą. Vaizdai čia papildomi pasakojimu ir apie opiausias žmogaus neatsakingos veiklos pasekmes – badą, vandens trūkumą, globalinį atšilimą. Poetišku pasakojimu, įvardijant minėtas problemas, filmas išsiskiria iš kitų ekologinės tematikos, dažnai nuoboduliu alsuojančių juostų, taip užgaudamas širdį net pačiam didžiausiam skeptikui.

Ne veltui jis vadinamas ode Žemei, nes tik tikras menininkas, kalbantis visiems suprantama, sienas griaunančia meno kalba, gali prabilti apie realią tikrovę, tikrąjį, besikeičiantį mūsų Namų veidą. Kūrinio pabaigoje autorius akcentuoja, kad mes, turime imtis iniciatyvos, daryti spaudimą valdžiai ir spręsti savo likimą. Turime suprasti, kad Žemė yra mūsų visų Namai ir imtis iniciatyvos ją išsaugoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius