Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujasis Baleto trupės vadovas: nors trupė turi problemų, jas išspręsti vilties yra

Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT), stebint susirinkusiems baleto šokėjams, žiniasklaidai prisistatė naujasis Baleto trupės meno vadovas Krzysztofas Pastoras. Jis nuo spalio 10 dienos pakeitė 20 metų trupei vadovavusią Tatjaną Sedunovą, kuri darbo vietą paliko, anot LNOBT vadovo Gintauto Kėvišo, nesugebėjusi trupei suteikti naujo impulso ir motyvacijos kurti.
Baleto trupės meno vadovas Krzysztofas Pastoras.
Baleto trupės meno vadovas Krzysztofas Pastoras. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

K.Pastoras, taip pat vadovaujantis Lenkijos nacionalinės operos Baleto trupei bei dirbantis Olandijos nacionalinio baleto reziduojančiu choreografu, per du mėnesius susipažino su Lietuvos Baleto trupe ir jos problemomis.

„Pasikalbėjus su Baleto trupės solistais ir kūrėjais, buvo nesudėtinga pamatyti, kokių problemų ji turi – tai nereiškia, kad jas išspręsti lengva ir tai bus galima padaryti greitai, bet viltis yra, – sakė K.Pastoras. – Manau, kad ši trupė yra labai talentinga ir geros formos, bet jai trūksta entuziazmo ir pasitikėjimo savo jėgomis, kuris priklauso nuo solistų ir vadovų komunikacijos bei bendro darbo.“

Norėdamas paskatinti artistų pasitikėjimą, Baleto trupės vadovas žada kviesti užsienio mokytojų, kurie prižiūrėtų solistus per kasdienes repeticijas ir vestų kūrybiškumo kursus, planuojama įdarbinti daugiau korepetitorių. Kitų metų birželio mėnesį bus surengti specialūs meistriškumo kursai su kviestiniais profesionalais iš užsienio, kuriuose bus siekiama skatinti visų baleto grandžių kūrybiškumą.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./LNOBT baleto aokėjai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./LNOBT baleto šokėjai

„Mane maloniai nustebino tai, kad sulaukiau pozityvios reakcijos iš šokėjų, nors šie meistriškumo kursai vyks laisvu nuo darbo metu. Tai rodo, kad šiems žmonėms nenusispausti į tobulėjimą“, – džiaugėsi K.Pastoras.

Naujojo trupės vadovo ir G.Kėvišo nuomonė sutapo dėl to, kad Baleto trupė turi turėti meninę autonomiją, o jos vadovas – laisvę sudaryti repertuarą. Jame, laikui bėgant, žada nelikti kai kurių spektaklių, tačiau tai bus daroma, anot K.Pastoro, atsargiai.

„Mūsų misija – dar labiau sustiprinti Lietuvos elitinę Baleto trupę, kuri geriausiai gali šokti klasikinį baletą, bet tai reikia tobulinti ir pateikti naujai aukštu lygiu, – sakė naujasis vadovas. –  Repertuare planuojame turėti romantinius baleto pastatymus, XX amžiaus aukso fondo spektaklius,  lietuvių choreografų darbus, o ateityje turėtų atsirasti ir šiuolaikiniai pastatymai. Kažko reikės atsisakyti, bet tai bus daroma atsargiai, nebus naikinama lengva ranka.“

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./LNOBT baleto aokėjai
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./LNOBT baleto šokėjai

K.Pastoras pastebėjo, kad dabartinis repertuaras, kai šokėjai vos ne kas antrą dieną turi šokti vis kitame spektaklyje, yra ydingas tiek patiems artistams, tiek techniniam personalui.

„Toks spektaklių intensyvumas ir jų išdėstymas repertuare yra labai didelis krūvis šokėjams bei techniniam personalui. Teatrui tai nėra naudinga. Planuoju spektaklius sugrupuoti ir leisti artistams pailsėti, nes jie turi rasti laiko naujų spektaklių kūrimui, – kalbėjo K.Pastoras. – Lietuvos baletas turi daryti įtaką visos Lietuvos menui ir kultūrai, o Baleto trupė turi turėti savo veidą, kurį kurtų ne tik baleto solistai, bet ir choreografai, kurių naują kartą turime užsiauginti.“

Šiuo metu LNOBT Baleto trupę, anot taip pat naujos Baleto trupės direktorės Rūtos Railaitės,  oficialiai sudaro 70 šokėjų, tačiau 12-14 jų nešoka dėl traumų, ligų, motinystės atostogų ir kitų priežasčių. Vasarą dalis šokėjų išeis į pensiją, todėl naujoji trupės valdžia žada surengti tarptautinę peržiūrą ir iš naujo suformuoti trupę.

„Vasarą teatrą paliks dalis šokėjų, daugiausia vyrų, todėl planuojame birželį surengti konkursą. Tokią didelę peržiūrą, kurioje dalyvautų tiek lietuvių, tiek užsienio artistai, norėčiau rengti kartą per metus. Lietuviams joje būtų teikiama pirmenybė, tačiau kokybė būtų svarbiausias kriterijus. Tokiu būdu augtų trupės profesionalumo lygis, gerėtų repertuaro spektaklių kokybė“, – planais dalijosi K.Pastoras.

Žiūrovai kitame sezone, anot Baleto trupės vadovo, turėtų išvysti dvi baleto premjeras, tačiau plačiau apie jas dar nekalbama.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rūta Railaitė
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Rūta Railaitė

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius