Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kelionių etiketas: kūno kalba skirtingose valstybėse

Perlipkite per kieno nors kojas Nepale ir būsite nesuprastas. Pabandykite tarpdury pasiimti į namus atvežtą picą Rusijoje ir jums gali nepavykti to padaryti. Kelionių gidas „Lonely Planet“ pateikia keletą užuominų, praversiančių keliaujant skirtingose šalyse.
Indijoje vyksta tradicinė šventė, kurios akcentu tampa spalvos.
Kelionės po tolimas šalis: Indija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

1. Būdamas Azijoje niekada su savo pėda, kuri yra laikoma „žemiausia“ kūno dalimi, nelieskite jokios kieno nors kito kūno dalies. Jei netyčia tai padarėte, atsiprašykite žmogaus savo ranka paliesdamas jo petį ir tuomet paliesdamas savo galvą. Su savo pėda taip pat niekada nerodykite į kitus objektus ar žmones. Sėdėdami neužkelkite kojų ant kėdžių ar stalų.

2. Būdamas Azijoje taip pat susilaikykite nuo prisilietimo prie kito žmogaus galvos ar plaukų kedenimo. Azijoje galva dvasine prasme laikoma „aukščiausia“ kūno dalimi. Nesėskite ant pagalvių, kurių paskirtis – poilsis galvai. Tai taip pat yra tabu.

3. Fidžyje rankos paspaudimas pasisveikinant buvo pristatytas 19 amžiuje ir nuo to laiko labai greitai tapo nusistovėjusiu papročiu. Širdingas rankos paspaudimas čia gali būti labai ilgas ir netgi tęstis per visą pokalbį.

Būdamas Azijoje taip pat susilaikykite nuo prisilietimo prie kito žmogaus galvos ar plaukų kedenimo.4. Nepale peržengti kieno nors kojas yra labai bloga maniera, taigi venkite to. Taip pat patraukite savo paties kojas, jei kas  nors nori praeiti. Šioje šalyje nepatariama peržengti ar atsisėsti ant netoliese šventyklos paliktos vienuolio pagalvėlės, net jei ant jos ir niekas nesėdi. Aplink stupas eikite pagal laikrodžio rodyklę.

5. Japonijoje visada prieš eidamas į pirtį, onsen, pirmiausiai nusiprauskite. Šioje šalyje manoma, kad jei kas nors to nepadaro, maudyklėje esantis vanduo suteršiamas. Tai iš esmės taip pat nepriimtina kaip ir nusišlapinimas baseine Jungtinėse Valstijose.

6. Italijoje žmonės yra itin emocingi, todėl nenustebkite išvydęs daugybę į žandus besibučiuojančių pažįstamų, gerų draugų vyrų apsikabinimų ar užsitęsusių rankos paspaudimų. Italijoje pasistumdymas sausakimšose vietose nėra laikomas įžūliu dalyku, taigi neįsižeiskite, jei būsite lengvai stumtelėtas. Stenkitės išsilaikyti ant kojų.

7. Rusijoje rankos paspaudimas ant slenksčio laikomas nesėkmės ženklu, todėl net ir picą jums į namus atvežęs vaikinas gali atsisakyti ją įteikti jums tarpdury. Turite žmogų arba pasikviesti į vidų, arba pats išeiti į koridorių.

8. Indijoje pasakyti kam nors didžiulį komplimentą įmanoma ir vien tik kūno kalba. Jei kas nors prie žmogaus prieina laikydamas liežuvį tarp dantų ir aplink to žmogaus galvą esantį orą rankomis bando atvesti į savo asmeninę erdvę, tai reiškia, kad tas žmogus jiems yra neapsakomai gražus arba išskirtinai protingas.

9. Marokiečių pasisveikinimas gali tęstis iki dešimties minučių. Paspauskite kito žmogaus ranką savo dešinia ranka, tuomet ranka palieskite savo širdį – taip parodysite, kad susitikimą su tuo žmogumi priimate į širdį. Geri draugai gali apsikeisti net keturiais oro bučiniais, kuriuos lydi geriausi palinkėjimai: „Kaip tu? Ar tau viskas gerai? Kaip tavo tėvai? Tebūna jie palaiminti!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius