Tiesiogiai
VALINSKAS ŽINO: prezidento rinkimų naktis tiesiogiai

Kinijos relikvijų aukcionas yra gėdingas, sako Jackie Chanas

Kung fu legenda Jackie Chanas ketvirtadienį sakė, kad iš Kinijos pavogtų bronzinių skulptūrų aukcionas buvo gėdingas ir kad jis stato naują filmą apie šią kultūrinių vertybių vagystę.
Jackie Chanas
Jackie Chanas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Honkongo aktorius sakė, kad 18-ojo amžiaus Čingų dinastijos laikų bronzinės skulptūros, kurias 1860 metais per Opijaus karus iš Vasaros rūmų Pekine pagrobė britų ir prancūzų pajėgos, yra Kinijos nacionalinės vertybės, ir pareikalavo jas grąžinti.

„Jie tebėra pagrobti daiktai, nesvarbu, kam parduoti. Kad ir kas paėmė juos iš (Kinijos), pats yra vagis“, – piktinosi jis per susitikimą su žurnalistais Honkonge.

Šios skulptūros „Christie's“ surengtame velionio mados dizainerio Yves'o Saint Laurent'o privačios meno kolekcijos aukcione Paryžiuje buvo parduotos trečiadienį.

„Šis elgesys yra gėdingas“, – sakė aktorius. „Šanchajaus riterių“ (Shanghai Knights) ir „Piko valandos“ (Rush Hour) žvaigždė kaltina Vakarų šalis vagiant kultūrines relikvijas iš tokių valstybių kaip Kinija, Egiptas bei Kambodža ir tvirtinant, kad taip yra daroma siekiant jas apsaugoti.

„Jie tebėra pagrobti daiktai, nesvarbu, kam parduoti. Kad ir kas paėmė juos iš (Kinijos), pats yra vagis“, – piktinosi jis per susitikimą su žurnalistais Honkonge.

„Tai buvo plėšimas vakar. Tai yra plėšimas ir šiandien“, – pareiškė jis.

Veiksmo filmų žvaigždė taip pat sakė, jog planuoja juostą apie kai kurių iš Vasaros rūmų pavogtų Kinijos nacionalinių vertybių paiešką ir grąžinimą. Filmavimas turėtų prasidėti kitais metais.

„Tačiau dabar netekome dar dviejų daiktų. Tai mane tikrai supykdė“, – sakė J.Chanas.

Minimos žiurkės galvos ir triušio galvos skulptūros trečiadienį buvo parduotos už daugiau kaip 31 mln. eurų (107 mln. litų). Jas po 15 745 000 eurų paskutinį aukciono vakarą nupirko pirkėjai, kurių pavardės neskelbiamos.

J.Chanas sakė, kad pats būtų dalyvavęs aukcione, nupirkęs jas ir grąžinęs Kinijai, jei jos nebūtų tokios brangios.

Pekinas ketvirtadienį apkaltino „Christie's“ kontrabandinių Kinijos relikvijų pardavimu ir pareikalavo jas grąžinti. Tačiau Prancūzijos vyriausybė nurodė, kad negavo jokių oficialių prašymų ir kad aukcionas įvyko Paryžiaus teismui atmetus paskutinius teisinius bandymus išimti minimas skulptūras iš aukciono.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius