-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kokia tikroji Helovino prasmė?

Susvetimėję, vieniši žmonės, skubantys gatvėmis, bet dažnai nežinantys savo kelionės tikslo – toks yra šiuolaikinis pasaulis. Neberandame laiko nei artimiesiems, nei sau, nei minutėlei sustoti ir pamąstyti, ko ieškome, kokiomis vertybėmis ir nuostatomis vadovaujamės. Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčiai proga prisiminti ne vien tikėjimo, bet ir krikščioniškas gyvenimo tiesas tampa spalio 31-oji diena, kurios tikroji prasmė, deja, yra užgožta kitų švenčių.
M.Liuteris
M.Liuteris / Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios nuotr.

Pabandykite savo pažįstamų ar savęs pačių paklausti, ar žinote, kokią datą minėsime spalio 31 – ąją? Turbūt daugelis, ypač jaunesnioji karta, pirmiausia pagalvos apie Heloviną – pagonišką persirengėlių šventę, kurios užuomazgos yra Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jos metu yra rengiamasi kuo baisesniais kostiumais, išeinama į gatves, gąsdinami aplinkiniai žmonės ir visiškai nutolstama nuo krikščioniškų tradicijų. Nors šiuolaikiniuose kalendoriuose rasime parašyta, kad spalio 31 – oji yra Helovinas, tačiau iš tikrųjų tai Reformacijos šventė.

Būtent šią dieną, 1517-aisiais, augustijonų vienuolis Martynas Liuteris prie Vitenbergo bažnyčios durų prikalė savo garsiąsias 95 tezes, kurios davė pradžią Reformacijai – liuteronų ir vėliau J. Kalvino pasekėjų reformatų Bažnyčioms. Reformacijos šventė tikintiesiems – tai diena, kai kalbama apie tikrąją reformacijos prasmę bei Evangelijos tiesas. Iškilmingų pamaldų metu dėkojame Dievui už tai, kad galime laisvai skelbti Jo žodį, giedame M  Liuterio giesmę „Tvirčiausia apsaugos pilis“, prisimename garsiausius reformatus ir jų tikėjimą.

Svarbiausia, kad Reformacijos šventės metu galime prisiminti penkis reformacijos principus: vien tik tikėjimą, malonę, Jėzų Kristų, Šventąjį Raštą ir garbę vienam Dievui. Evangelijos pagrindas yra išteisinimo per tikėjimą pažadas, kuris jau keli šimtai metų yra pamatinis reformacijos principas. Norėtųsi, kad diena, kai puoselėjamos amžinosios vertybės, būtų įrašyta į kalendorius – juk išpažįstančių šį tikėjimą visame pasaulyje yra ne vienas tūkstantis. Ekonomiškai stipriausios pasaulio valstybės tokios, kaip Jungtinės Amerikos Valstijos, Švedija, yra protestantiškos ir būtent religija prisidėjo prie jų vystimosi. Manau, sutiksite, kad ir kokie būtų Jūsų religiniai įsitikinimai, jog ši diena verta deramo paminėjimo bei pagarbos.

Artėjant Reformacijos šventei, norisi prisiminti vieną iš pamatinių gyvenimo vertybių – meilę artimui. Kaip savo tezėse rašė M. Liuteris, nykstant baimei, didėja artimo meilė. Manau, kad tai ir yra svarbiausia – baimę palikti užnugaryje ir savo sielą atverti meilei. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius