-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiaulietis patriotas Albiniukas „Tautišką giesmę“ gieda taip lyg būtų tikras lietuvis, o ne papūga

Šiaulietis Užgavėnių kaukių drožėjas Saulius Tamulis kaip retas kitas žino, kad patriotizmo galima išmokyti ne tik žmones. Jis turi žako veislės papūgą Albiniuką, kuris yra tikras Lietuvos patriotas. Labai mėgsta giedoti „Žemėj Lietuvos“ bei „Tautišką giesmę“. Jei nekreipi dėmesio ir nebendrauji, išvadina „čiučela“. Jei patinki, pasiūlys alučio arba paprašys bučkį.
Saulius Tamulis ir papūga
Saulius Tamulis ir papūga / Alvydo Januševičiaus nuotr.
Temos: 1 Giesmė

Užgavėnių kaukių drožėjas Saulius Tamulis be savo pomėgio skaptuoti medį turi ir kitą aistrą – jis nuosekliai moko kalbėti savo papūgą – žako veislės Albiniuką.

„Įtariu, kad tai patelė, nes labai maloniai bendrauja su vyrais. Moterų dažniausiai nemėgsta. Lytį šioms papūgoms labai sunku nustatyti. Kartais net DNR tyrimų prireikia“, – pasakoja namų šeimininkas.

Albiniukas  yra tikra interneto legenda – patriotiškiausia papūga pasaulyje. Jis moka dainuoti kelias patriotines dainas ir giedoti „Tautišką giesmę“. Tiksliau – tik pagrindinius šių kūrinių motyvus. Dainuoja Albiniukas su stebėtina raiška ir intonacija.

VIDEO: Patriotiška papūga Albiniukas

Būtent intonaciją ir pabrėžia papūgos savininkas: „Jei mokysi papūgą tiesiog kartodamas žodžius, nieko nepavyks. Jam reikia kartoti su užsidegimu. Tada paukščiui šis žodis greitai įstringa“, – sako S.Tamulis.

Albiniukas įdėmiai nužiūrinėja svečią. Krūpčioja nuo kiekvieno staigesnio judesio. Galiausiai papučia kaklo plunksnas. Tai reiškia „tu man patikai“. Tačiau kalbėti dar nedrįsta. „Tuk tuk tuk, kas ten? Albiniukas? Papūga?“, – bando prakalbinti paukštį S.Tamulis. Visus šiuos žodžius puikiai moka ir paukštis.

S.Tamulis sako, kad šios veislės papūgos savo intelektu prilyginamos penkerių metų vaikui. 

Albiniukas tik sucypia. Tuomet tenka imtis gudrybės – eiti į kitą kambarį ir ten kalbėtis. Nekreipti dėmesio į paukštį ir tikėtis kad šis pradės pavydėti. Taip ir nutinka.

„Čiūčela! Lie-tu-va! Žemėj Lietuvos! Aš Albiniukas – papūga! Raudona uodega!“, – lyg iš gausybės rago pasipila žodžiai bei padrikos frazės.

Dabar Albiniukui tik keturi su puse metų, o jis moka daugybę frazių ir kelis šimtus žodžių. Ne tik žodžių. Papūga moka ir loti kaip kartu gyvenantis šuo Miksas.

S.Tamulis sako, kad šios veislės papūgos savo intelektu prilyginamos penkerių metų vaikui. Paukščio sakomos frazės dažnai turi sąryšį su esama situacija: „Išeiname į balkoną, o jis sako „šalta, brrrr, šaltoka“. Kai pašauki šuniuką, Albiniukas suloja. Kai paklausi, kas ten, jis prisistato.“

Ar Albiniukas keikiasi? Kartais, tačiau švelniai: „žalia rūta“, „čiūčela“, „plika rūra“. S.Tamulis pastebi, kad papūgos imlios keiksmažodžiams tarsi vaikai. Jei nenori, kad papūga keiktųsi, reikia nesikeikti pačiam, tačiau būna ir netikėtumų.

„Kartą Albiniukas, grįžęs iš balkono, man praeinančiam sako: „Debile tu“. Nesureagavau, tai ir užmiršo. Jei būčiau apsidžiaugęs nauju žodžiu, jau būčiau jo neišmušęs. Matyt, kieme sėdintis jaunimas dažnai kartojo šį žodį, o Albiniukas nugirdo.“

S.Tamulis mano, kad jo papūga Albiniukas galėtų tapti vienu iš tų gyvūnų, kurie dabar labai populiarūs sporte ir lažybose – dar prieš varžybas išrinktų laimėtoją. O gal net komandos pavadinimą pasakytų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius