-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šveicarijoje sukurtas saulės energija varomas lėktuvas pradėjo pirmąjį tarptautinį skrydį

Šveicarijoje sukurtas saulės energija varomas lėktuvas „Solar Impulse“, anksčiau išsilaikęs ore rekordiškai ilgai – 26 valandas, penktadienį pradėjo pirmąjį tarptautinį skrydį į Belgiją.
Saulės energija varomas lėktuvas „Solar Impulse“ kyla į skrydį.
Saulės energija varomas lėktuvas „Solar Impulse“ kyla į skrydį. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tikimasi, kad eksperimentinis orlaivis, neišmetantis į atmosferą jokių šiltnamio efektą sukeliančių medžiagų, per maždaug 12 valandų pasieks Briuselio oro uostą, pranešė jo konstruktoriai.

Į laumžirgį panašus vienvietis lėktuvas, kurį pilotuoja vienas iš bendrovės „Solar Impulse“ įkūrėjų Andre Borschbergas, grakščiai pakilo į giedrą padangę iš Šveicarijos vakaruose esančio Pajerno oro pajėgų bazės 8.40 val. vietos (9.40 val. Lietuvos) laiku, pranešė vienas naujienų agentūros AFP fotografas.

Orlaivis išskrido kiek vėliau nei planuota, nes rytą tvyrojo rūkas.

Lėktuvas „Solar Impulse HB-SIA“, pagal sparnų plotį prilygstantis dideliam keleiviniam laineriui, tačiau sveriantis ne daugiau nei vienatūris automobilis, pateko į istoriją pernai liepą kaip pirmasis pilotuojamas saulės energija varomas orlaivis, ore išbuvęs ilgiau nei parą.

Tąsyk jis skraidė virš Šveicarijos 26 valandas, 10 minučių ir 19 sekundžių, taip pat pasiekė rekordą, pakilęs į 9 235 metrų aukštį.

Vėliau šis moderniųjų technologijų aparatas dar kelis kartus buvo pakeltas į orą ir skraidė tarp Ženevos ir Ciuricho oro uostų, tačiau kelionė į Briuselį per regioną, kuriame skraido itin daug lėktuvų, laikoma nauju iššūkiu.

„Solar Impulse“ komanda jau planuoja dar tolimesnius skrydžius. Tikėtina, kad pastačius kiek didesnį antrą lėktuvą 2013–2014 metais jiems pavyks perskristi Šiaurės Ameriką, Atlanto vandenyną, o galiausiai apskrieti aplink Žemės rutulį.

VIDEO: Destination Brussels Airport - Solar Impulse 1 Take-Off

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius