Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valentino dieną – vaginos formos laivas Neryje

Minint Valentino dieną, centrine Vilniaus dalimi praplaukė feministinis, vaginos formos laivas. Iš plastikinių butelių ir putoplasto sukonstruota vagina siekta priminti, kad moterys vis dar dažnai laikomos sekso objektais, o jų kūnus kontroliuoti siekia tiek bažnyčios hierarchai, tiek Seimo nariai.
Akcijos akimirka
Akcijos akimirka / „Arcana Femina“ nuotr.
Temos: 1 Feminizmas

Ekologės ir feministės Kimberly Fox sukonstruotas laivas į Nerį paleistas Antakalnyje ir praplaukė pagrindine Vilniaus arterija: ryškiai raudonos spalvos laivą su vyrų galvos formų manekenais viduje buvo galima pamatyti nuo Šilo, Antakalnio, Mindaugo, Žaliojo ir Baltojo tiltų bei vaikščiojant Neries krantine. Vaginos laivą ant Baltojo tilto laivą pasitiko apie trisdešimt performanso žiūrovų. 

Kaip teigė pati performanso sumanytoja K. Fox, Lietuvoje jau gyvenanti penktus metus, laivas pradėtas konstruoti dar 2013 metais. Anot jos, laisvą į Nerį nuleisti būtent Valentino dieną nutarta bandant visuomenei priminti, kad šią dieną moterys spaudžiamos į raudonus, širdutėmis apklijuotų zuikučių kostiumus, joms siūloma pirkti naujus, „seksualius“ apatinius, didintis krūtines ir keisti savo vaginų formas plastinėmis operacijomis, kad jų kūnai patiktų vyrams: „Tokioje kultūroje moterys yra tiesiog vaginos, skirtos seksui ir vaikų gimdymui, prieš jas galima smurtauti ir išnaudoti darbo rinkoje mokant mažesnį atlyginimą“, - teigė K. Fox. 

Prieš jas galima smurtauti ir išnaudoti darbo rinkoje mokant mažesnį atlyginimą

Amerikietė teigė bandžiusi sukonstruoti laivą, kuris būtų kuo panašesnis į realią vaginą: „Pornografijos industrijoje ir populiarioje kultūroje pilna vaginos atvaizdų, neturinčių nieko bendra su tikrove. Taip moterys supriešinamos su savo kūnu, joms teigiama, kad jis negražus, kas jis turi būti kitoks, o tai yra visiškas absurdas“, sakė K. Fox.

O, anot menininkės, plastikinėmis, Gariūnų turguje įsigytomis vyrų galvomis, kurios taip pat plaukė vaginos laive, K. Fox teigė įkūnijusi nesenus katalikų bažnyčios hierarchų ir Seimo narių bandymus įstatymais kontroliuoti moterų gyvenimus, bandant riboti galimybę nutraukti nėštumą. 

Performansu siekta paremti ir Megumi Igarashi, menininkę iš Tokijo, kuriai gresia dveji metai kalėjimo už vaginos formos laivo plukdymą Japonijoje, prokurorų įvardytu „nešvankybės demonstravimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius