Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vietoje pabodusių Valentino dienos širdelių Kaune moksleiviai gamino briliantus

Lietuvoje Šv. Valentino diena laikoma tik komercine švente, moksleiviai nepraleidžia progos ją paminėti – jau likus kelioms dienoms iki vasario 14-osios koridoriai „nusidažo“ raudonų širdelių jūra: jomis vaikai dabinasi patys ir puošia savo simpatijas, draugus, mokytojus. Šiemet kai kurie Kauno moksleiviai savo meilėms įteiks ne tik širdeles, bet ir kur kas „brangesnes“ dovanas – briliantus.

„Pagalvojome, kad širdelės jau nusibodo, reikia kažko naujo, ir pakvietėme moksleivius pasidaryti briliantus bei padovanoti tiems, kuriuos myli“, – sakė Kauno tvirtovės VII forte neformalaus ugdymo būrelį vedanti matematikos ir informacinių technologijų mokytoja Aleksandra Orlova. 

Galimybe savo rankomis sukurti briliantus (kas kad popierinius, bet ne mažiau brangius) sudomino didžiulį būrį vaikų: užsiėmimą „Jaunųjų matematikų iššūkis: deimantinė matematika“ vasario 13-ąją teko organizuoti ne vieną, bet du kartus – abi grupės buvo pilnos.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka

Programos metu vaikai ne tik lankstė savo briliantus iš specialiai suraižyto popieriaus, bet ir sužinojo, kuo skiriasi deimantas ir briliantas, ką reiškia tas įmantrus žodis „karatas“, taip pat – viską apie deimanto geometriją.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Aleksandra Orlova
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Aleksandra Orlova

„Aš tikiu, kad jie atėjo ne tik dėl to, kad namo galės išsinešti vienetinius savo rankomis pagamintus briliantus“, – juokėsi A.Orlova, pridūrusi, jog vaikai 5 namus išėjo būtent su briliantais, o ne deimantais.

Mat kiekvienas briliantas yra deimantas, bet ne visi deimantai gali būti briliantai. Tik aukščiausios kokybės tinkamai nušlifuotas akmuo sutviska visomis vaivorykštės spalvomis ir tampa neprilygstamo grožio briliantu, kurio spindesiui retas pajėgus atsispirti.

Kartu su mokytoja vaikai savo pagamintus briliantus pasvėrė ir padauginę iš 5 sužinojo, koks jo karatų skaičius.

„O jūs ar žinote, kas yra karatas? – perklausė rodydama, kaip sveriami vaikų briliantai.  – Karatas – tai matavimo vienetas, skirtas nustatyti brangakmenių svorį. Metrinis karatas yra lygus 200 miligramų (mg) arba 0,2 gramo (g). Tai dėl to brilianto svorį mes dauginame iš 5 ir gauname karatus“.

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Vaikų sukurtas briliantas

Tuo metu, kai Kauno tvirtovės VII forte lankėsi 15min žurnalistai, briliantus gamino nuolatiniai A.Orlovos rengiamo neformalaus ugdymo būrelio nariai – šeši įvairaus mokyklinio amžiaus vaikai. 

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka

Kadangi visi brangiausi briliantai gauna specialius vardus, užsiėmimo dalyviai taip pat turėjo sugalvoti, kaip pavadinti savo brangakmenius. 

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka

Devynerių metų Vakaras 15min sakė, jog iš viso norėtų pagaminti tris briliantus: po vieną sau, mamai ir tėčiui. 

„Didžiausias bus man“, – neslėpė berniukas, į kamerą rodydamas „Deimantų karaliaus“ vardą gavusį briliantą. Tėveliams jis išlankstė kur kas mažesnius briliantus. 

„Jei šie briliantai būtų tikri, kiekvieno jų vertė siektų tūkstančius“, – neslėpė į vaikų sukurtus popierinius brangakmenius rodydama užsiėmimo vadovė.

Ji džiaugėsi, jog netradiciniai renginiai, kuriuose derinama pramoga ir matematikos žinios, domina vis daugiau vaikų.

Tai įrodo ne tik anšlaginės „deimantų“ dirbtuvės, bet ir kalėdiniai užsiėmimai. Jų metu moksleiviai galėjo pasidaryti daugiabriaunį besmegenį ir parsinešti namo. 

„Užsiėmimuose laukiame ir pirmokų, ir dvyliktokų. Nejuokauju – vyresnių moksleivių pas mus taip pat būna ir jie tikrai nenuobodžiauja“, – užtikrino pašnekovė. 

Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Užsiėmimo akimirka
Teodoro Biliūno/15min.lt nuotr./Vaikų sukurti briliantai žėri, kaip tikri

Visa informacija apie būsimus edukacinius renginius Kauno tvirtovės VII forte skelbiama socialiniame tinkle „Facebook“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius