-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lauros Donėlės receptai

Teisininkės karjerą metusi ir pradėjusi kepinių verslą Laura Donėlė dabar džiaugiasi galinti būti savimi. Ir jos vakarienė buvo tokia – atspindinti šeimininkės asmenybę.
Svieste kepta žuvis su keptomis šakninėmis daržovėmis
Svieste kepta žuvis su keptomis šakninėmis daržovėmis / BTV nuotr.

Gamindama vakarienę BTV kulinariniame realybės šou „Kviečiu vakarienės“ L.Donėlė stengėsi vadovautis sezoninių produktų principu: patiekalams ruošti naudojo produktus, kuriuos galėjo lengvai įsigyti lietuviškame turguje rudens ir žiemos sezonais. Tiesa, desertui naudojo apelsinus, kurie, nors ir užauginti ne Lietuvoje, tačiau kalėdiniu laikotarpiu puikiai pakvepina namus, juolab kad šviežių lietuviškų uogų ar vaisių pasirinkimas žiemą itin ribotas.

Svogūnų sriuba su sūrio plutele

Labai paprastai pagaminama, bet nepaprastai skani ir kvapni žieminė sriuba. Juk svogūnų galima rasti ištisus metus beveik kiekvienuose namuose. 

Reikės (3-4 porcijoms):

– 10 svogūnų ir 3 česnako skiltelių;
– 1 lauro lapo;
– Žiupsnelis čiobrelių;
– Druskos, pipirų;
– Alyvuogių aliejaus;
– Sviesto;
– Paukštienos arba daržovių sultinio;
– Kokybiškos šviesios duonos (tiks prancūziškas batonas, itališka ciabatta arba focaccia);
– Parmezano sūrio.

Kaip pasigaminti:

Svogūnus nulupkite ir supjaustykite griežinėliais. Nuluptus česnakus smulkiai sukapokite. Keptuvėje įkaitinkite aliejų, išlydykite gabalėlį sviesto, sudėkite svogūnus, česnakus, lauro lapą, druską, pipirus, čiobrelius. Uždenkite keptuvę dangčiu ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 20 min. Svogūnams suminkštėjus dangtį nukelkite ir šiek tiek padidinę ugnį apkepinkite svogūnus, kol nugaruos susikaupusi drėgmė ir svogūnai lengvai paruduos. Sudėkite svogūnus į puodą, užpilkite sultinio tiek, kokio tirštumo norite sriubos, uždenkite puodą ir virkite apie 15-20 min., kol svogūnai visiškai suminkštės, o sriuba  pasidarys maloniai saldi. Prieš patiekdami patiekalą, sriubą supilstykite lėkštes, įdėkite į sriubos lėkštę po riekelę duonos ir gausiai apiberkite tarkuotu sūriu. Pašaukite sriubą į orkaitę, kad sūris išsilydytų.  

BTV nuotr./Svogūnų sriuba su sūrio plutele
BTV nuotr./Svogūnų sriuba su sūrio plutele

Svieste kepta žuvis su keptomis šakninėmis daržovėmis

Geriausias metas mėgautis sočiomis ir kvapniomis šakninėmis daržovėmis – šalti rudens ir žiemos vakarai, kuomet lietuviškų daržovių pasirinkimas gana ribotas, o šakninės daržovės puikiai išsilaiko iki ankstyvo pavasario. 

Reikės:

– Apie 1 kg. įvairių šakninių daržovių (morkų, pastarnokų, šakninių petražolių, saliero gumbų;
– Šaukšto medaus;
– 4-5 šaukštų alyvuogių aliejaus;
– Druskos;
– Šlakelio balzamiko acto;
– Čiobrelių ir rozmarinų;
– 3-4 česnako skiltelių;
– Baltos žuvies filė
– Prieskoninių žolelių – čiobrelių, rozmarinų, petražolių;

BTV nuotr./Laura Donėlė
BTV nuotr./Laura Donėlė


– Sviesto;
– Alyvuogių aliejaus;
– Druskos, pipirų

Kaip pasigaminti:

Pirmiausia paruoškite sezonines šaknines daržoves – jas nulupkite ir supjaustykite vienodo dydžio gabalėliais. Aliejų sumaišykite su medumi, smulkintu česnaku, druska, prieskoninėmis žolelėmis, balzamiko actu. Šiuo padažu apipilkite supjaustytas daržoves, sumaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų ir pašaukite į iki 200 C laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol daržovės suminkštės ir lengvai apskrus – apie 45-55 minutes. Daržovėms baigiant kepti, keptuvėje įkaitinkite aliejų, išlydykite sviestą, sudėkite žuvies filė. Paskaninkite žuvį druska, pipirais, prieskoninėmis žolelėmis ir kepkite iš kiekvienos pusės po 2-3 minutes. Svarbiausia žuvies neperkepti – kepkite tik tol, kol žuvis visiškai pabąla. Iškepusią žuvį galite pašlakstyti citrinos sultimis – jos suteiks gaivumo ir lengvumo svieste keptai žuviai. Žuvį ir daržoves patiekite nedelsiant, nes šis patiekalas labai greitai vėsta.

Apelsininiai keksiukai su apelsininiu maskarponės kremu

Šiek tiek pabodusius tortus siūlau pakeisti mažulyčiais simpatiškais keksiukais. 

Reikės (12 keksiukų):

– 90 g sviesto;
– 1 stiklinės cukraus;
– 1/4 arb. š. tarkuotos apelsino žievelės;
– 1 1/2 stiklinės miltų;
– 1 arb. š. kepimo miltelių;
– 1/2 arb. š. druskos;
– 1 stiklinė cukraus;
– 1 didelio kiaušinio;
– 1/2 stiklinės vandens.

Įdarui: Apelsininio kremo arba apelsinų džemo

Kremui:

– 150 gr. maskarponės sūrio;
– 3 valg. šaukštų cukraus sirupo;
– 1 a. šaukštelio želatinos;
– 300 ml riebios grietinėlės;
– Šaukštelio smulkiai sutarkuotos apelsino žievelės.

Kaip pasigaminti:

Dubenyje sumaišyti miltus, kepimo miltelius ir druską. Sviestą išsukti su cukrumi iki purios masės. Įmušti kiaušinį ir gerai išplakti. Plakant mažu greičiu supilti vandenį, sudėti apelsino žievelę. Į plakinį suberti miltus, sumaišytus su kepimo milteliais ir druska. Masę gerai išmaišyti. Tešlą atsargiai sukrėsti į keksiukų formeles ir kepti iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje 25-30 min. Vėliau keksiukus ataušinti ant grotelių. Kiekvieno keksiuko viduryje išpjauti duobutę ir į ją įdėti šaukštelį įdaro. Kremui želatiną išbrinkinkite šlakelyje vandens. Išbrinkusią želatiną pakaitinkite, kad ištirptų. Maskarponės sūrį išplakite su cukraus sirupu ir želatina iki vientisos masės. Atskirai išplakite grietinėlę. Išplaktą grietinėlę sumaišykite su maskarponės sūrio plakiniu ir apelsino žievelėmis. Paruoštą kremą konditerinio maišelio pagalba dailiai uždėkite ant atvėsusių keksiukų.

BTV nuotr./Apelsininiai keksiukai
BTV nuotr./Apelsininiai keksiukai

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius