-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lydekos – lyderiai tarp kanibalų

Kokie išsiritusios iš lervutės ir ūgtelėjusios iki pieštuko dydžio lydekaitės šansai išgyventi? Švedijos ichtiologų atlikti tyrimai parodė, kad labiausiai lydekų jaunikliams reikia saugotis vyresnių gentainių.
Jauniklės lydekaitės ežeruose laikosi 6 kartus toliau nuo stambių lydekų nei nuo bendraamžių.
Jauniklės lydekaitės ežeruose laikosi 6 kartus toliau nuo stambių lydekų nei nuo bendraamžių.

Žūklės naujienos „Facebook“ grupėje

Lydekaitėms išgyventi ežere ar kitame vandens telkinyje, kur gausu stambių lydekų, nelengva, nes joms reikia ne tik konkuruoti su bendraamžėmis dėl maisto, bet ir sergėtis, kad netaptų savo „mamų“ ir „tėčių“ pietumis. Tyrimai parodė, kad vidutinio dydžio lydekų valgiaraštyje lydekaitės sudaro net 20 proc. sumedžiojamo grobio. Be to, saugios negali jaustis ir vidutiniokės lydekos, kurias kiekviena pasitaikiusia proga medžioja stambios margašonės.

Ichtiologinių tyrimų duomenimis, palankiais metais, kai nestinga maisto lydekos sugeba užsiauginti iki 75 proc. didesnę kūno masę, tačiau toks prieaugis garantuotas, tik medžiojant savo gentaines. Šis rodiklis sumažėja iki 25 proc. jei lydekų valgiaraštį sudaro vien kitų rūšių žuvys.

Švedijos mokslininkų teigimu, tikimybė, kad lydekaitės taps augesnių giminaičių auka, tiesiogiai proporcinga jauniklio dislokacijos vietai, o tiksliau atstumui tarp lydekaitės buveinės ir stambių lydekų medžioklės plotų. Matyt, lydekaitės tai jaučia intuityviai: ženklindami ežeruose žuvis, švedų ichtiologai nustatė, kad tiek lydekaitės, tiek vidutiniokės lydekos laikosi 6 kartus atokiau nuo gentainių, galinčių jas pasiūsti į skrandį nei nuo bendraamžių, nekeliančių tokio pavojaus.

Ežeruose, kur lydekų gausu, jaunikliai pozicijas užima priekrantėje maždaug 10 m atstumu viena nuo kitos, bet ne arčiau kaip pusšimtį metrų nuo stambių lydekų, reziduojančių didesnėje gelmėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius