-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žūklės arsenalas. Tabaluojanti vartiklė

Ne kartą ir ne du daugeliui spiningininkų teko įsitikinti, kad lydekos puikiai išmano fizikos dėsnius ir sėkmingai panaudoja tas žinias, kai žūtbūtinėje dvikovoje reikia atsipalaiduoti nuo blizgės trišakio.
Unikali vartiklė „Cora Z Super Safe“ sumontuota taip, kad užkibusi lydeka gali išbandyti tik pavadėlio, prie kurio pritvirtintas trišakis, elastingumą.
Unikali vartiklė „Cora Z Super Safe“ sumontuota taip, kad užkibusi lydeka gali išbandyti tik pavadėlio, prie kurio pritvirtintas trišakis, elastingumą.

Tapk tikru ŽŪKLĖS draugu.

Ypač meistriškai kovos patirtimi moka pasinaudoti stambiosios lydekos, kurios turi daug jėgos ir sugeba ją suteikti lemtingam momentui. Paprastai tai atsitinka tada, kai jau nušvinta viltis, jog žuvis nuvarginta, bet lydeka arba staigiu šuoliu išlekia į orą, arba vandenyje verčiasi kūliu. Abiem atvejais atrodo, kad ji, pašėlusiai purtydama galvą, kratyte iškrato blizgę iš nasrų.

„Cormoran“ firmos ekspertai jau senokai laužė galvas. Ieškodami išeities, kaip neutralizuoti šį lydekų manevrą, ir galiausiai sumanė padaryti masalą, kuris palengvintų spiningininko užduotį ir padėtų prigesinti lemtingo lydekos manevro veiksmingumą. Tam tikslui buvo pasitelkta „Big Game“ stiliaus žūklėje naudojama praktika. Kaip pasireiškia naujo „Cormoran“ masalo – blizgės „Cora Z Super Safe“ – savybės?

Nors iš šalies atrodo, kad lydeka iškrato blizgę iš nasrų, bet iš tikrųjų ji, proziškai tariant nusiveria nuo kabliuko lygiai taip, kaip tai padarytų trišakį replėmis suėmęs meškeriotojas. Kodėl jai tai pavyksta? Tradicinės blizgės konstrukcija visiems gerai žinoma: metalinis korpusas, prie kurio žiedeliais pritvirtintas sukutis ir trišakis arba vienšakis. Kai valas įtemptas kaip styga, jo gale pritvirtinta blizgė – ne kas kita, o jėgos petys, į kurį lydeka gali puikiai atsiremti ir išraityti salto. Kietas blizgės korpusas tokiam triukui puikiai tinka, na, o tas faktorius – jaučia ji skausmą ar ne – neturi reikšmės, kai kalba eina apie gyvybę. Jei blizgės korpusas būtų elastingas, lydeka negalėtų išverti trišakį iš žiaunos. Ji neturėtų kur įsiremti. Ši ypatybė buvo panaudota sukonstruoti „Cora Z Super Safe“ vartiklę.

Jūrinėje žūklėje, kai velke  žvejojamos stambios žuvys tunai, marlinai, durklažuvės, naudojamas seniai išbandytas ir absoliučiai pasitvirtinęs masalo tvirtinimo principas. Masalinė žuvis perveriama pavadėliu, prie kurio pritvirtinti kabliukai. Pavadėlis elastingas su labai tvirtu sukučiu priekyje. Kibimo metu plėšrūnas stveria masalą, o kai kabliukas įsminga jam į žiomenis, po kelių šuolių masalas sudryksta į skutus ir nasruose lieka tik kabliukas. Kadangi pavadėlis elastingas, jis gesina visus didžuvės manevrus, nes toji neturi jokio atramos taško. Žinoma, blizgės korpuso nepagaminsi iš minkštos medžiagos, kuri sudrikstų po kelių lydekos šuolių, tačiau galima panaudoti tokį pat elastingą pavadėlį.

"Cora Z Super Safe“ vartiklės veikimo principas labai paprastas, o masalas naudojamas taip pat, kaip ir tradicinės blizgės. Esmė – „Super Safe“ konstrukcijoje. Blizgės korpusas, t.y. toji dalis, kuri suvilioja lydeką ar kitą plėšrūną kibti, veriama ant tvirto plieninio žiedelio, į kurį jau įverta sukučio kilpelė. Tada į žiedelį įveriamas dar vienas komponentas – tokio pat ilgio kaip ir blizgės korpusas, t.y. 8 cm, elastingas ir atlaikantis ne mažiau kaip 12 kg plieninis arba kompozitinis pavadėlis, kurio gale – kilpelė su žiedeliu tvirtinti. Tačiau svarbiausia detalė – aukščiau kilpelės ant pavadėlio užvertas guminis cilindriukas. Kadangi blizgės korpuso gale vietoj skylutės žiedeliui įverti yra pusės centimetro gylio išpjova, tai guminį cilindriuką nesunku įsprausti į ją. Kai masalas plaukia, trišakis su jį maskuojančia raudono plastiko uodegėle velkasi vartiklei iš paskos ir ji niekuo nesiskiria nuo tradicinio tokio tipo masalo. „Super Safe“ blizgės konstrukcija suveikia, kai lydeka užkimba: nuo pirmo šuolio guminis cilindriukas iššoka iš išpjovos, o žuvis pakimba ant elastingo pavadėlio. Na, o jis – tai ne jėgos petimi galintis pasitarnauti metalinis korpusas. Žodžiu, lydeka turi šansą tik jėga išplėšti kabliuką sau iš nasrų.

Šiam naujoviškam masalui specialiai buvo pasirinkta gerai visiems žinoma „Effzet“ tipo vartiklė, kurios dydis – 8 cm, o svoris – 44 g. Tai idealus masalas velkei, kai viliojamos stambios lydekos, paprastai tūnančios solidžioje gelmėje. Na, o devynios spalvinės versijos – pakankamas pasirinkimas įvairiausio tipo vandens telkiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius